Spørg Bolius

Købt hus med ikke godkendt tagterrasse - kan jeg få den godkendt og hvem har ansvaret?

Hej Bolius

Jeg har netop købt hus, og tidligere ejer etablerede for 20 år siden en tagterrasse oven på en eksisterende havestue, samt en kvist på husets 1. sal hvor der er udgang til terrassen. Men det viser sig at de ikke søgte byggetilladelse til kvist eller terrasse, og at terrassen heller ikke opfylder gældende bygningsregler om højde af kant og hældning mod afløb. Regler om >2,5 m afstand til skel er opfyldt, og indkig til nabo er kun til haven.

Kan jeg søge kommunen om tilladelsen her 20 år senere, uden at de beder mig om at rive det ned først?

Har tidligere ejer, mægler, eller byggesagkyndig noget ansvar i forbindelse med salg af bolig hvor tagterrassen var et salgspunkt, men ingen nævnte at den er opført uden tilladelse?

Mvh R M

Hej R M

Du skal søge lovliggørelse i kommunen, som boligejer har man pligt til at sikre at alle bygninger på ejendommen overholder love, regler og har de fornødne tilladelser.

Så du skal selv henvende dig og undersøge muligheder for godkendelse. Du skal henvende dig med de oplysninger som fx tegninger og beskrivelse der er nødvendige for at kommunen kan behandle byggesagen. Du skal så beskrive på hvilke punkter bygningsreglementet ikke er overholdt og du derfor søger dispensation. Når du søger dispensationen kan du fx vedlægge fotos der beskriver forholdene, også i forhold til skel og eventuelle naboer – så kommunen får mulighed for at vurdere forholdene og beslutte om der kan gives dispensation.
Læs mere: Tagterrasser
Læs mere her: Byggetilladelse.

Hvis bygningerne eller en del af bygningerne på din grund ikke er godkendt, kan du risikere at kommunen på et tidspunkt selv opdager det eller en nabo klager over indblik fra tagterrassen eller andre forhold , eller når du engang skal bygget til, om eller sælge huset.
Læs mere: Hvad gør jeg hvis naboen bygger ulovligt?

Kommunen kan kræve ulovligt byggeri revet ned hvis det aldrig har fået de fornødne tilladelser, uanset hvornår det er opført. Men hvis det du søger om vil kunne godkendes nu, så kan du generelt få tilladelsen. Du har også mulighed for at søgedispensation på helt samme måde som hvis du ansøgte om at opføre terrassen nu, men det er den enkelte kommunes vurdering af den konkrete sag. Kommunen skal sikre at den enten er godkendt eller fjernes/ændres så forholdene er lovlige.
Læs mere: Regler og pligter, når du bygger om, til eller nyt.

De vil ikke bede dig rive ned som en straf fordi du er kommet til at købe et hus hvor myndighedsgodkendelser ikke var i orden, men så snart du har overtaget ejendommen har du pligt til at sikre de fornødne godkendelser, og kommunen kan enten godkende eller kræve forholdene ændret  så det godkendes og overholder reglerne.

Vi kan ud fra dit spørgsmål ikke vurdere om mægler, byggesagkyndig eller tidligere ejer har ansvar, det kommer an på omstændighederne - fx om ejer har været opmærksom på det og med vilje tilbageholdt oplysningerne. 

Hvis du har haft en byggesagkyndig eller anden køberrådgiver vil han/hun muligvis skulle have bemærket det og orienteret dig - men det kommer an på både forhold på stedet, købsdokumenter og din aftale med rådgiveren.
Læs mere her: Køb af bolig

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden