Spørg Bolius

Krav om friplads i badeværelse

Hej Bolius

Jeg skal snart igang med at renovere vores badeværelse i et hus fra 1967. Vi har egentlig lagt os fast på indretningen af det. Men sad så og læste i bygningsreglementet for badeværelse og faldt over reglerne om friplads foran WC/håndvask på 110 cm. Som vi desværre ikke opfylder med de planer, vi har for vores lille
badeværelse på 5 m².

Faktisk kan jeg ikke se, at med formen og størrelsen på rummet nogensinde har opfyldt de krav. Men skal det også det?

Mvh Martin

Hej Martin

Det fremgår af nugældende reglement, BR18 § 204 "I fritliggende enfamiliehuse, etageboliger, boliger i rækkehuse og dobbelthuse mv. skal der indrettes mindst et wc-rum i adgangsetagen, der har en hensigtsmæssig størrelse og indretning, således at der sikres tilstrækkelig fri afstand foran håndvask og wc. Wc-rum skal have håndvask."

Det er dermed "funktionskrav" og ikke specifikke krav. Specifikke krav er dog ofte beskrevet i SBI vejledninger i stedet. 

I tidligere reglement, fx BR10, fremgår det, at kravet kan opfyldes med en fri afstand ud for installationer som håndvask og wc på mindst 1,1 m.

I 1967 var reglerne anderledes. Heraf fremgår, at baderum skulle være mindst 4 m² med badekar og 3m² med brusebad. Wc-rum skulle have et areal på mindst 80x125 cm. Hvis der var tale om et badeværelse med wc, skulle arealet være mindst 2,5m².

Kravet i dag af hensyn til almindelig tilgængelighed og ikke mindst kørestolsbrugere. Ved ombygning kan afstanden dog godt være mindre, når rummet i øvrigt indrettes hensigtsmæssigt. Så selvom dit badeværelse ikke opfylder kravet om 110 cm, kan det stadig være i orden, hvis det er hensigtsmæssigt indrettet.

Derved skal du ved renovering ikke opfylde nutidens krav, hvis rummet blot renoveres inden for de eksisterende rammer.

Relaterede artikler:
- Love og regler om badeværelser
- Køreplan for renovering af badeværelse
- Sådan vælger du toilet

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden