Må du flage til tops på langfredag?

Langfredag er officiel flagdag, hvor der skal flages på halv stang. Men hvad gør du, hvis du har fødselsdag eller andet at fejre? Læs her, om det er tilladt at hejse flaget helt på langfredag.

Ja. Du må gerne sende dit flag til tops på langfredag, hvis du har en festlig begivenhed, der skal markeres. Der er ingen reel flaglov i Danmark, men der er nogle kutymer og uskrevne regler, som vi forventes at overholde.

Flagning ved festlig lejlighed

Langfredag er en officiel kirkelig flagdag, hvor der skal flages på halv stang hele dagen for at markere Jesus' korsfæstelse, men har du en festlig begivenhed, der skal fejres, går dette forud for den kirkelige flagdag. Der er derfor ikke noget i vejen for, at du hejser flaget helt til tops.

'Den korrekte måde at flage på halvt'

Offentlige myndigheder skal flage på halvt

Mens du som privat borger på langfredag gerne må flage til tops, er det anderledes for offentlige myndigheder. De har ikke noget valg og skal flage på halvt på langfredag – også selv om de har noget at fejre.

Kirkelige flagdage som langfredag går forud for kongelige

Skulle en kirkelig flagdag og en kongelig flagdag falde på samme dag, går den kirkelige flagdag forud for den kongelige. Logikken er her, at de kirkelige flagdage er faste, mens de kongelige flagdage skifter, så derfor går de kirkelige flagdage forud for de kongelige.

Fx har Dronning Magrethes fejret fødselsdag på langfredag, hvilket betød, at flag landet over var på halv stang hele dagen på trods af regentens fødselsdag.

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab