Passer favoritfarven nu også til stuen? Og hvor meget maling skal du bruge, når væggen i gangen skal males?

De to producenter af maling Flügger A/S og Dyrup A/S har begge udviklet en gratis app, som er designet til at hjælpe dig med lettere at få sat kulør på boligen.

Videncentret Bolius har afprøvet Flügger Farveguide og iColor by Dyrup og bedt en malermester om at vurdere dem. Se nedenfor, hvordan de klarede sig.

LÆS OGSÅ: Gratis app: FÅ HUSETS KALENDER på din mobil

LÆS OGSÅ: Valg af farver indendørs

Hvad kan du med Flügger Farveguide?

Udover en guide til nærmeste forhandler af Flüggers produkter har Flügger Farveguide 4 funktioner.

Find farve

Har du udset dig en farve til væggen, men mangler farvekoden, kan du prøve dig frem her. Tag et billede af den pågældende farve og få app’ens bud på dens farvekode. Ved at bevæge din finger rundt på billedet dukker forskellige nuancer og farvekoder op. App’en har altså ikke et entydigt svar på den korrekte farvekode.

Farvevifte

Her kan du bladre frem og tilbage i viften, der har 1.800 forskellige farver. Uanset, om du går efter brændte jordfarver eller en kulør med pang, kan du bruge funktionen som inspirationskatalog. Tilføj dine yndlingsfarver til listen med favoritter, og del dem på enten e-mail eller Facebook.

Vægmaler

Denne funktion giver dig mulighed for at få et indtryk af, hvordan en væg ser ud med en bestemt farve. Tag et billede og vælg den farve, du vil male væggen på billedet med. Har du gemt farven under favoritter, kan du finde den der, ellers er det blot at lede efter den rette farve i farvebåndet nederst i billedet, hvor de er sorteret efter farvekoder. Du kan gemme billedet efterfølgende.

Beregner

Indtast bredde og højde på det område, du skal male, så beregner app’en, hvor mange liter maling, du skal købe. Beregningen er lavet ud fra, at der bruges 2 lag maling.

LÆS OGSÅ: Ny gratis app: Førstehjælp til dit hus

LÆS OGSÅ: Gør det selv-apps til din iPhone

Videncentret Bolius' vurdering af Flügger Farveguide

I Flüggers egen præsentation af app’en beskrives den som et topprofessionelt og praktisk arbejdsredskab for personer, som arbejder med indretning, design og farver - eller dig, der bare har en indretningsarkitekt i maven. Og farvekortet i app’en præsenteres som et resultat af mange års udvikling af farver og nuancer.

Efter at have afprøvet Flügger Farveguide er det ikke det indtryk, man sidder tilbage med. App’ens evne til at finde den rette farve er ikke imponerende. Vi har prøvet at tage billeder af Flüggers egne farvekort, men heller ikke her er der særlig ofte gevinst med den korrekte farvekode. Dog er det klart bedre, end hvis man prøver at finde en bestemt farve på en væg, hvor lyset bryder farven flere steder. Her er app’en ubrugelig.

Derfor bør du tage app’ens evne til farvegengivelse med et gran salt. Til gengæld er der masser af farveinspiration at hente i viften, og malefunktionen fungerer også fint.

Fordele ved Flügger Farveguide

  • Malefunktionen virker efter hensigten, og kan give dig en god fornemmelse af, om en farve vil passe til en væg.
  • Du kan gemme dine favoritfarver og dermed opbygge et lille arkiv med yndlingsfarver.

Ulemper ved Flügger Farveguide

  • Farvefinderen er for upræcis.
  • App’en indeholder kun Flüggers egne farvekoder. Det betyder, at koderne fra det universelle NCS farvesystem, som bruges af alle farvehandlere, ikke indgår i udvalget af farver.
  • App’en måtte geninstalleres to gange, fordi den frøs og ikke kunne åbnes.

Hvad kan du med iColor by Dyrup?

iColor by Dyrup har også en guide til nærmeste forhandler, og i det hele taget minder funktionerne meget om dem, du finder i Flügger Farveguide.

Farver

Her kan du søge i Dyrups palet efter en bestemt farve eller forsøge at finde en farve på et billede fra telefonen. Når du placerer fingeren et bestemt sted på billedet, kommer app’en med bud på en farve i Dyrups katalog, som matcher. iColor by Dyrup har desuden den smarte funktion, at den også kan vise de harmoni- eller kontrastfarver, der knytter sig til en farvekode. Du kan efterfølgende gemme dine favoritfarver.

Maling

 

Også iColor by Dyrup har en male-funktion, og med denne kan du ’male’ vægge i ’real time’ ved at holde mobilens kamera op mod den væg, som skal males. Den intelligente teknik skulle desuden kunne male uden om møbler og vinduer. Du kan også vælge blot at farvelægge et billede. Inden du maler, skal farven være gemt under dine favoritter.

Malingsberegner

Ud fra højde og bredde på en væg kan du beregne, hvor meget maling der skal bruges til at give væggen 2 lag.

Favoritter

Her finder du dine gemte farver, som du kan sende videre på e-mail.

Se en videopræsentation af iColor by Dyrup her

Videncentret Bolius' vurdering af iColor by Dyrup

Muligheden for at male i ’real time’ var den store nyhed, da Dyrup præsenterede iColor by Dyrup. Desværre har denne funktion ikke virket, mens vi testede den. Trykker du for at farvelægge væggen, lukker app’en simpelthen ned.

Ud fra højde og bredde på en væg kan du beregne, hvor meget maling der skal bruges til at give væggen 2 lag.

Bruger du malefunktionen på et billede, kan du godt farvelægge væggen, og den maler også uden om vinduer. Dog bliver resten af rummet farvelagt – også møbler og gulv. Dermed er det svært at danne sig et indtryk. 

iColor by Durup får til gengæld pluspoint for ikke at love mere, end den kan holde. Dyrup gør opmærksom på, at farven på grund af lysforhold ikke kan blive lagt nøjagtig på som ved almindelige maleprogrammer, og at en farve kan variere, alt efter hvilken skærm den vises på. De anbefaler desuden, at du maler et prøvefelt med en farvetester, inden du kaster dig over malearbejdet.

Dermed er der fra producentens side lagt op til, at du bruger app’en til det, den kan – ren og skær inspiration. Og til det fungerer den fint. Du får et godt indblik i et kulørt farveunivers, og det kan være en hjælp, hvis du står midt i et svært farvevalg.

Videncentret Bolius har kun afprøvet iPhone-versionen.

Fordele ved iColor by Dyrup

  • Giver brugeren en realistisk forventning ved at tage forbehold for app’ens farvegengivelse.
  • Du kan gemme dine favoritfarver og dermed opbygge et lille arkiv med yndlingsfarver. 
  • Viser også en farves harmoni- og kontrastfarver.

Ulemper ved iColor by Dyrup

 

  • Malefunktionen fungerer langt fra optimalt.
  • App'en indeholder kun Dyrups egne farvekoder. Det betyder, at koderne fra det universelle NCS farvesystem ikke indgår i udvalget af farver.

LÆS OGSÅ: Leg med farver på internettet

LÆS OGSÅ: Gør det selv-apps til din Android-telefon

Det mener fageksperten

Videncentret Bolius har også bedt malermester Anders Holm fra Al & Holm Malerfirma ApS vurdere de 2 apps, og han er ikke synderligt imponeret.

- Hvis jeg havde hentet en af de her apps med det formål at finde frem til en bestemt farve, så var jeg nok blevet sur og havde slettet den igen, siger Anders Holm.

Han har prøvet Flügger Farveguide og iColor by Dyrup på en væg i en nymalet opgang. Mens hans Minolta farvemåler får den rigtige farvekode frem, når han sætter den helt tæt på den grå væg, kniber det for de 2 apps, når han tager et billede af den grå farve med koden S 6000-N. Flügger Farveguide foreslår grønne, lilla og brune nuancer, mens iColor by Dyrup heller ikke kommer frem til et rigtigt bud.

- Som egentlig farvefinder kan ingen af dem bruges, da de hverken tager højde for lysindfald, genskin eller andet, som påvirker farven. Men jeg kan da sagtens se, at den kan være sjov at lege med, hvis man vil have en fornemmelse af, hvordan bestemte farver ser ud på en væg. Folk er jo tit nervøse for, om en bestemt farve passer, når væggen skal males.

Ifølge Anders Holm ser de 2 apps' beregninger af, hvor meget maling du skal bruge, fornuftige ud. Men han fortæller, at du hurtigt selv kan regne et forventet forbrug ud, da man som hovedregel beregner 1 liter maling pr. 8-10 m2.

Hvis du kender en god applikation til bolig eller have, så send en mail med navnet på den og en kort beskrivelse af app'en til kgr@bolius.dk.