Det var et fejlkøb i form af en højseng til børneværelset, der fik Annette Lykke Clausen i gang med at skabe et koncept af børnemøbler, der var mobile, har flere funktioner og kan bruges i takt med, at barnet skifter alder og behov.

- Da vi samlede højsengen, fik vi et chok. Der var ikke længere tale om kvadratmeter, men om kubikmeter. Den var monsterstor og kunne kun stå ét sted, siger Annette Lykke Clausen.

Hun og hendes mand syntes ellers, det måtte være smart med en høj seng med skrivebord neden under, så pladsen ville blive udnyttet optimalt. Men det fungerede bare slet ikke, siger hun.

Svært at putte under loftet

- Det er svært at putte et barn oppe under loftet. Desuden er det helt umuligt at bære et sovende barn op ad en stige, hvis barnet falder i søvn andre steder end i sin seng.

- Hyggekrogen manglede, så vi arrangerede en madras med puder på gulvet - og så var der jo ikke meget plads sparet længere, konstaterer Annette Lykke Clausen.

- Når kammeraterne fra børnehaven var på besøg, kravlede de rundt og dryssede sand i sengetøjet, så det var uhygiejnisk. Det var svært at skifte sengetøj, fordi man ligger på lagnet, mens man skifter det.

Tog udgangspunkt i konkrete behov

Da der var dømt fiasko over højsengen, tog Annette Lykke Clausen en snak med andre forældre om, hvad der er vigtigt, når de indretter værelser.

Børneværelser skal kunne bruges til at sove og lege i, have god gulvplads og gode muligheder for opbevaring. Og så skal det være nemt at rydde op og gøre rent. 

- Møblerne skal kunne "vokse" med barnet. Og der skal være mulighed for at ændre udsmykningen, når barnet er ovre pirat- og prinssesalderen, fremhæver Annette Lykke Clausen.

Skabte selv fleksible børnemøbler

Efter at have gjort sit forarbejde, stiftede hun virksomheden Hothouse Copenhagen og gik sammen med designeren Ulrik Nordentoft om at skabe møbelserien Junior Living,.

Serien består af seng, skrivebord, skab, reoler og opbevaring. Møblerne har flere funktioner, kan flyttes vha. hjul, kan "styles" på forskellige måder. Du kan se mere til møblerne, og hvor de forhandles, her.

Bord med legetøj indeni

Serien indeholder bl.a. et boksbord på hjul. Det passer under sengen og kan bruges til at opbevare legetøj eller sengetøj i. Boksen kan rulles frem og bruges som bord eller til at lege købmandsbutik på.

Skrivebordet hænger på væggen og kan klappes sammen, så det fylder minimalt. Skabe og reoler har hjul, så de nemt kan flyttes. Det er praktisk, når der gøres rent, eller værelset skal møbleres om.

Gode råd om indretning

Når forældre skal indrette børneværelse, opfordrer Annette Lykke Clausen dem til at begynde med at måle rummet op - også loftshøjden. Derefter laver man en skitse, hvor også alt fast inventar indtegnes.

- Møbler snyder, når de står i butikkerne. De virker umiddelbart små, men en høj seng eller en stor reol fylder rigtig meget på et lille værelse. Jo lavere møblet er desto større syner værelset, siger hun.

Husk at legetøj fylder

- Og så skal man huske al fyldet. Børneværelset er jo ikke kun basismøbler, som seng, bord og skab. Der skal også være plads til legekøkkenet, dukkevogn, puslestation, boksebold og tonsvis af dimser.

- Legetøj fylder helt vildt og er en overset faktor, når man indretter børneværelser. I stedet for at fokusere alt for meget på prinsessekjoler, skal man huske hverdagen.

- Brugen af møblerne ændrer sig i takt med, at barnet bliver ældre. Det tænkte vi meget på, da vi skabte Junior Living. Skrivepulten har plads til en fladskærm, ligesom boksbordet også kan bruges som sofabord, siger Annette Lykke Clausen.