En høne simrer i en stor gryde på et gigantisk gaskomfur. Krydderidåser og poser står tæt på alle hylder, og væggene er fyldt med farverige malerier, mens et fadølsanlæg flankerer den rustikke køkkenvask. 

Yndlingsdetaljer

Mik Schack:

  • Hylder i stedet for skabe til mine krydderier, olier og andre madvarer
  • Det skal være nemt at komme til, så du kan se, hvad du har
  • Pålægsmaskinen er mit bedste instrument i køkkenet

Thomas Rode:

  • Både Tilde og jeg har en svaghed for porcelæn, så derfor dekorerer den vores væg
  • Find balancen mellem nyt og gammelt
  • Sværger til at lave alting ved håndkraft i et køkken - undtaget juice, hvor en juicepresser er bedst
  • Et godt, gammeldags piskeris er uundværligt

I dette køkken i en ældre villa i Københavns Nordvestkvarter - regerer tv-kok Mik Schack. Som han står i sin farverige skjorte og smiler midt i det hele, føler han sig tydeligvis hjemme.

Kører du lidt længere nordpå til Tikøb i Nordsjælland mellem birke- og fyrretræer og inde i et friskmalet sort sommerhus findes en helt anden køkkenstil. Her holder Thomas Rode, kok og tidligere køkkenchef i Kong Hans Kælder nemlig til.

Her er højt til loftet, og duften af friskt træ hænger i luften, da alt fra skabe og skuffer til køkkenbordplade og spisebord er blevet snedkereret specielt til dette rum.

Gamle, smukke tallerkener hænger i en tallerkenrække på væggen. Og en brændeovn har taget plads midt i rummet. 

 

Køkkenet er indrettet gennem mange år

Det er langt fra tilfældigt, hvordan de to kokke har indrettet deres køkkener, selvom de to køkkener er meget forskellige.

Mik Schack flyttede ind i sit hus i 1985, og med årene har han formet køkkenet, som han vil have det.

- Det var noget gammelt lort, så jeg fjernede en væg ind mod stuen og lukkede en lille gang af bagved køkkenet, så der blev skab i den ene ende, og et ekstra køkkenhjørne i den anden. Og så har jeg stille og roligt skiftet tingene ud, når noget faldt fra hinanden, siger han.

Han kan godt lide, at hans køkken er langt og smalt, så han kan stå midt i det hele og alligevel nå alt, han skal bruge.

- Der kan sagtens være mange mennesker i køkkenet på én gang, selv om det er lille. Når jeg har gæster, havner vi tit her. Man kan stå 14 her på én gang og alle samles ofte om fadølsanlægget. Og når jeg har lavet tv-optagelser, er vi jo også mange i køkkenet på én gang, fortæller han.

Billedserie: Mik Schacks køkken

Oops, an error occurred! Code: 20241007080309462311c9

Om Mik Schack

  • Født i 1952
  • Født som Michael Hans greve Schack og arving til Schackenborg, men ønskede ikke at overtage godset.
  • Tv-kok, journalist, tegner og jazzmusiker
  • Især kendt fra 'Mik Schacks Hjemmeservice' på DR2, der er optaget i hans eget køkken. Her laver han mad sammen med kendte danskere

Et køkken af træ er levende

Thomas Rode købte sammen med sin kone Tilde Maarbjerg sommerhuset i Tikøb sidste efterår. Selv om der var et funktionelt køkken i huset, endte de med at rive det hele ned og begynde forfra. De ville have et stort, rummeligt køkken med mange spisepladser.

- Vi ville egentlig gå og renovere det hele lidt hen ad vejen, men vi blev grebet af det, og så gik det pludselig stærkt. Jeg drømte om, at køkkenet skulle være lavet af træ. Det er så smukt og levende, og vi havde ikke set et køkken, der var, som vi ville have det. Så dette køkken er faktisk sprunget ud af vores fantasi i tæt samarbejde med Kaptajnen, som er en af vores gode venner, der er snedker, fortæller Thomas Rode.

Alle skabe og skuffer er blevet lavet af træ, der er tappet sammen i stedet for at blive sat sammen med søm og skruer. Og så er både spisebordet og den store køkkenbordplade skåret ud af noget helt fantastisk gammelt træ, som i store revner er tappet sammen af træ i en mørkere nuance.

- Det var fedt at følge håndværkerne, der flippede ud over det her træ. De blev inspireret af at arbejde med det. Og når vi sidder og spiser, kan vi sidde og røre ved det og beundre, hvor flot det er blevet, siger Thomas Rode.

Om Thomas Rode

  • Født i 1968
  • Udlært kok, kogebogsforfatter og køkkenchef i Kong Hans Kælder, København
  • Især kendt for at være fortaler for og udvikler af Stenalderkost og fra tv-programerne '4-stjerners middag' og 'ROD i køkkenet' på Kanal 5

Indret dit køkken funktionelt

Selv om Mik Schack og Thomas Rode har indrettet deres køkkener forskelligt, er de meget enige om, at du ikke bare bør lave et køkken, der ser pænt ud.

- Det nytter ikke noget, at et køkkenmøbel har et smart navn, hvis du ikke kan bruge det til noget. Og så må der gerne være så meget plads, at I kan stå 4 mennesker og lave mad, mens det hele sejler, og der er fedtede fingre ud over det hele. Køkkenet er for os i min familie en legeplads og et eksperimentarium, hvor vi giver glæden ved mad videre til vores børn, siger Thomas Rode.

Indret dit køkken med sjæl og kunst

Mik Schack synes også, du bør droppe alle forestillinger om et blankpoleret køkken i det nyeste design. Han kan selv godt lide at proppe kunst og ting med en historie ind i køkkenet. Fordi det kan virke inspirerende i madlavningen. Fx har han hængt lamper op, der er lavet af tragte fra vinproduktion, og som han har overtaget fra et gammelt værtshus.

- Jeg har også kunst i køkkenet, fordi jeg synes, det er sjovt at se på, og så skifter jeg det ud løbende. Maleriet af Lars Hjortshøj lavede jeg fx den dag, han skulle komme og lave mad. Der gik noget tid, inden han opdagede, hvad der hang på væggen, fortæller Schack.

Billedserie: Thomas Rodes køkken

Oops, an error occurred! Code: 20241007080309ed1d18a1

Gas eller induktion?

Når det kommer til, hvilket komfur du bør vælge, bliver det en smagssag. For Mick Schack og Thomas Rode har hver deres favorit:

- Jeg er træt af mit komfur og leder efter et fra en nedlagt café eller noget, men det ser flot ud, og et gaskomfur er det eneste, du kan lave mad på. Det duer ikke med induktionsplader, siger Mick Schack.

- Jeg elsker mit Gaggenau induktions-komfur. Det er kraftfuldt og har et smukt design. Gas er noget nostalgisk pis og svært at gøre rent, lyder det derimod fra Thomas Rode.

Bedste råd: Køb kvalitet!

- Køb nogle gode knive og sørg for at få dem slebet en gang om året. Jo bedre kvalitet du køber fra begyndelsen, jo flere penge sparer du i længden. Jeg har også de uundværlige gryder, mormorgryderne. De er lavet i Frederiksværk og er ægte stålgryder, der aldrig brænder på, siger Mik Schack, der faktisk har købt et særligt solidt skuffedarium til stålgryderne.

- Jeg skal kunne stå op og hoppe i skufferne, uden at de knirker, de skal kunne holde til noget, siger han.

Thomas Rode er helt enig. Køkkenskabe og skuffer skal være solide, for det er ikke til at holde ud, hvis skuffer falder fra hinanden, eller skabe står og vakler.

- Og så forstår jeg ikke, at folk spinker og sparer på knive og gryder. Hvis du køber noget ordentligt, kan du have det resten af livet. Jeg bruger en kniv hver dag til at skære kød, fisk og grøntsager. Alligevel har jeg kun haft 2 knive på 17 år, selv om de bliver slebet mange gange. Fordi jeg har købt ordentlig kvalitet, siger han.

Hygge eller arbejde?

Thomas Rode: Køkkenet skal både kunne bruges og være levende. Det er blandt andet også derfor, vi har lavet hele rummet til et køkkenalrum. Vi er altid sammen om at lave mad også med vores børn - og bruger meget tid på at spise sammen. Derfor faldt vi for tanken om en slagbænk og et stort spisebord så vi fik skabt et hjørne, hvor man har lyst til at blive hængende.

Hygge eller arbejde?

Mik Schack: Jeg kan godt lide, at mit køkken er forholdsvist smalt og lille, for så kan jeg nå det hele på én gang. Jeg har ingen drøm om, at det skal være noget fancy. Det skal kunne bruges. Jeg fatter ikke dem, der har brugt deres friværdier på at bygge kæmpe køkkener med kogeøer, de ikke bruger til andet end at sidde med deres laptops og samtalekøkkener, de ikke taler sammen i.