Spørg Bolius

Naboen har hævet terrænet så de har frit udsyn til vores privatliv - er det lovligt og hvorfra skal hækkens højde så måles?

Hej Bolius

Nyt byggeri på nabogrund med 2 meter høj fælles hæk.

Ny bygherre og nabo har hævet byggegrunden og grundniveauet for huset med ca. 1 meter, derved er højden af den fælles hæk på hans side nu reduceret til det halve.

Trods vores henvendelse til kommunen, har naboen nu bygget hus med vinduer ind mod os og har således nu fuldt overblik og panoramaudsigt ind over vores før private have.

Er dette lovligt?

Kommunen oplyste tidligt i forløbet, at der ikke er givet dispensation til at hæve niveauet.

Med venlig hilsen Anette

Hej Annette

Om den bygning er lovlig, har vi ikke mulighed for at vurdere. Der er regler for indbliksgener, men de kan være overholdt, selv om det er blevet sådan, at naboerne kan se ind i jeres have, da det generelt er et spørgsmål om indblik i bygningers opholdsrum begrebet indbliksgener omhandler.

Se mere her: Må naboen glo ind ad vinduet til dit soveværelse?

Det er ikke i alle områder, der gælder bestemmelser om terrænregulering.

Læs mere om de regler her: Terrænregulering af grunden

Men der kan være forhold omkring hækken, og hvilken højde den skal måles fra, som den terrænregulering ændrer på,  for hækkens funktion er netop at skærme mellem de to grunde. Så umiddelbart kunne det være hensigtsmæssigt, hvis I som naboer kan blive enige om at lade hækken vokse til og blive en højere hæk, så den skærmer mere for indblik fra den hævede have til jeres have og hus.

Hvis I som naboer ikke selv kan blive enige om højden på hækken, så kan et Hegnssyn vurdere de konkrete forhold og med udgangspunkt i hegnsloven forsøge at opnå enighed mellem jer, og ellers træffe en afgørelse om hækkehøjde, som begge parter så skal følge.

Læs mere om det her: Hegnsloven og hegnssyn

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden