Spørg Bolius

Røg fra den ene nabo og larmende boldspil fra anden nabo - hvad kan vi gøre ved det?

Hej Bolius

Jeg har 2 spørgsmål.

Jeg bor i et 2 etagerrækkehus, hvor en af beboere i rækken bruger en brændeovn om aften. Det er meget generende for mig, der lider af astma, men også for et par andre i rækken. Vi har et soveværelset på anden etage, og det er ikke sjovt at indånde den lugt, når man skal sove.

Jeg går ud fra, at det er ikke ulovligt, så længe man bruger træet som brændsel. Er der noget, man kan gøre, ud over at snakke med naboen om problemet?

Det andet gælder vores genbo. De har købt et stort basketball-stativ til deres 14 årige dreng, som han bruger flittig på deres stamvej. Det er ret generende at høre, når han spiller på vejen. De har sågar opstillet den midt på vejen, for enden af stamvejen, sågar tæt ved vores trampolin på fællesarealet, sådan at kan øve sig i at dunke:)

Jeg er ikke sippet, sur gammel mand, men jeg synes, den slags ikke hører med til den slags kvarter.

Mvh

A G

Hej A G

Som du kan læse af artiklen her, er der regler, der skal overholdes når man fyrer i brændeovn, både hvad gælder skorstenen, og hvordan man fyrer op: Kan du klage over naboens røg fra brændeovnen?

Men når du skriver, at du lider af astma, så er du nok ekstra generet, og så kunne du sikre ventilation, så luften til soveværelset kommer fra den anden side af bygningen, fx ved at have lukkede vinduer i soveværelset, men så have åbne døre til et rum i den anden side af bygningen, der så har åbne vinduer - både når du lufter ud, og hvis du gerne vil have frist luft ind om natten.

Der findes visse former for mekanisk ventilation, hvor der kan monteres filtre, så luften filtreres - men det er mere teknisk kompliceret.

Gener ved lyde fra børnenes leg, findes der ikke regler for - det er mere et spørgsmål om naboskab.

Måske kunne I snakke med dem om placeringen, for det er slet ikke sikkert, at de er opmærksomme på, at lyden er generende? Måske kan I aftale nogle tidspunkter, så der er perioder med ro, og perioder hvor I "ser gennem fingre med" og forsøger at undlade at lade jer genere af lyden - det kan man langt bedre, hvis man ved, hvornår den stopper.
Læs også:Trampolin og godt naboskab

Lyd generer forskelligt, og det, der for den ene er lyden af glade børn, der leger, hopper trampolin eller øver sig med en bold, er for den anden forstyrrende, generende støj. Der skal i et godt naboskab helst være plads til alle, både legen i nogle perioder, og stilheden i andre perioder. Der er ingen regler, så måske man kunne tage det op med naboen, eller ved et grundejerforeningsmøde. Men det er vigtigt at starte dialogen åbent, så det ikke får den modsatte effekt.
Læs meget mere om naboskab her: Naboer

Håber I finder en god løsning, så der bliver mulighed for både perioder og steder med plads til leg og boldspil for børnene, og og perioder og steder til fred og ro for de, der sætter pris på det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden