VM i fodbold spilles på dansk græs

En lang række af kampene ved VM i fodbold i Rusland 2018 bliver spillet på græs og græsfrø fra Danmark.

Firmaet DLFs sportsgræsser er således blevet sået på 8 af de 12 stadioner, hvor der skal spille kampe ved VM foruden en lang række træningsbaner og landsholdenes base camps, oplyser DLF.

14. juni 2018 gives bolden op til en hel måned med fodbold, når VM indledes i Moskva. Skulle I undervejs få lyst til at trille bolden på den hjemlige græsplæne, giver haveekspert Jesper Carl Corfitzen her nogle tips til, hvordan du trimmer plænen, så selv en Messi eller Ronaldo måske vil nedværdige sig til at spille der.

Tjek dine plæneklipper

Først skal plæneklipperen tjekkes; specielt knivene skal være skarpe. En sløv plæneklipper lægger græsset ned i stedet for at klippe det. 

Skal plænen stå helt skarpt, er en cylinderklipper bedre end en rotorklipper, da den klipper græsset pænere og tættere. 

Hyppigheden har også en betydning. Du bør klippe din plæne op til to gange om ugen, hvis den skal være tæt. UEFA anbefaler en klippehøjde på 28 mm.

Fjern mos og ukrudt fra græsplænen

Er der meget mos og ukrudt i plænen, skal det selvfølgelig fjernes. Stik mælkebøtter og bellis op, og gennemriv græsset for alt mos. Samtidig rives gamle rester af dødt græs bort, og du kan imellem rivninger slå græsset en klippehøjde højere end normalt og dermed få klippet evt. langt græs ned. Fej til sidst din plæne for de sidste urenheder med en stiv kost.

Vertikalskæring og plæneluftning skal der til for at øge græssets vækstbetingelser. Græssets rødder har brug for luft, og derfor skal plænen en gang om året luftes igennem. En vertikalskæring har endvidere en positiv effekt mod bredbladet ukrudt. Ydermere skærer den lange udløbere over, så græsset kan danne nye skud. Vertikalskæring bør ske på en tør plæne. Igen fjernes dødt materiale, hvorefter du er klar til topdressing. 

Brug topdressing til græsset

Topdressing har til formål at udligne ujævnheder og beskytte græsset og forbedre fremspiring af græsfrø, når det er efterår. 

Topdressing kan købes færdigt, eller du kan selv lave en blanding af sand og kompost. Der trækkes kun et tyndt lag topdressing på omkring en lille centimeter, og kun hvor der er deciderede lunker efter fx mosegrise, jævnes der ud med ekstra topdressing. 

Eftersåning med græsfrø

Du bør efterså med græsfrø, der er egnet til boldspil og leg, så du opnår en slidstærk plæne. Når det nye græs har fået fat efter nogle uger, kan du igen trække håndskubberen frem og begynde græsklipningen og klippe dit græs hyppigt. 

Evt. græsafklip fjernes straks efter klipning, så det ikke give gule pletter.

Gødskning – en smagssag

Græs skal have næring for at kunne vækste. Men der er ingen grund til unødig overgødskning; ca. tre gange om året er tilstrækkeligt. 

Er plænen fint grøn, behøver du ikke at give den gødning. Det er desuden en skrøne, at den skal kalkes. Kalkning er kun for plæner der har en lav pH under 6, og du kan nøjes med en ren kvælstofgødning i de fleste tilfælde, da græsset blot skal vokse. 

Fx kan du anvende en urea gødning. Den er desuden hurtigtvirkende, hvis du akut ønsker en grønnere plæne.