Mælkebøtter er godt for biodiversiteten, de kan pynte i din græsplæne, og du kan også bruge dem til forskellige retter.

Men hvis du ønsker en plæne uden mælkebøtter, er det vigtigt at få hele mælkebøttens rod med op – ellers kan planten vokse videre og danne nye blomster og blade.

Hvis du skærer roden over få centimeter under jordoverfladen, vokser mælkebøtten med garanti op igen. Derudover vil mælkebøtterne sprede sig til næste sæson, hvis du ikke fjerner dem ordentligt fra din have.

  Hvad kan du fjerne mælkebøtter med?

  Vil du gerne bekæmpe mælkebøtterne i din græsplæne eller mellem fliserne, kan du bruge flere forskellige redskaber. Deres formål er alle at grave mælkebøtteplanten op, så planten ikke lever videre. Du kan bl.a. bruge en/et:

  • Mælkebøttefjerner
  • Gravegreb
  • Mælkebøttejern
  • Spade.

  I denne video kan du se, hvordan du bruger et mælkebøttejern og en mælkebøttefjerner til at fjerne mælkebøtter.

  Guide: Sådan fjerner du mælkebøtter

  I disse fire guides kan du se, hvordan du fjerner mælkebøtter med henholdsvis en mælkebøttefjerner, en gravergreb, et mælkebøttejern og en spade.

  1
  Fjern mælkebøtter med en mælkebøttefjerner
  Stik mælkebøttefjerneren ned omkring mælkebøttens rod i jorden, så den dens fire 'kæber' griber omkring roden.
  2
  Bræk fjerneren bagover
  Bræk mælkebøttefjerneren bagover, så du får hele mælkebøtten med op. Det kræver lidt øvelse, og du skal sikre dig, at mælkebøtte-fjerneren er helt i bund, så du får hele roden med op.
  3
  'Skyd' mælkebøtten væk
  'Skyd' eller smid mælkebøtten over i eller på en affaldssæk. Dæk hullet til med topdressing og/eller jord.
  1
  Sådan fjerner du mælkebøtter med en gravergreb
  Stik greben i jorden ca. 10-15 cm fra planten. Skub eller træk håndtaget tilbage, så jorden løfter sig og flækker netop der, hvor mælkebøtten står. Lirk hele plantens rod op. Dæk hullet til med topdressing og/eller jord og træd jorden på plads. Metoden kan bruges både i græsplænen og i bede med stauder og bunddække.
  1
  Fjern mælkebøtter med et mælkebøttejern
  Placér mælkebøttejernet lodret ned i jorden og løsn jorden omkring hele planten. Træk hele mælkebøtteplanten med rod op. Dæk det lille hul til med jorden.
  1
  Sådan fjerner man mælkebøtter i græsplænen med en spade
  Stik spaden i en skrå vinkel ind under mælkebøtten og ned i roden, så du rammer mælkebøttens rod ca. 10-20 cm under jordoverfladen. Træk derefter forsigtigt mælkebøttens rod op. Dæk hullet til med topdressing og/eller jord.

  Hvad gør du med mælkebøtteplanter, når du har fjernet dem?

  Du kan godt putte mælkebøtteplanter uden hoveder i kompostbunken. Det gør ikke noget, at rødderne er med, da de ikke spreder sig i modsætning til rødder fra fx skvalderkål og padderokker. Når mælkebøtters rødder er begravet tilstrækkeligt længe i en kompostbunke, går de til.

  Derimod må du IKKE lægge blomsterhoveder og frøstande fra mælebøtter i komposten. De kan nemlig overleve i en kold kompostbunke, og så vil de sprede sig derfra og vokse op igen. Saml dem i stedet i en sæk og aflevér dem som haveaffald på genbrugsstationen.