På det interaktive danmarkskort nedenfor kan du se, hvordan sommerhuspriserne i alle landets kommuner har udviklet sig de seneste 20 år. Jo mørkere farve, desto højere kvadratmeterpris. 

Klik på en kommune på kortet og de gennemsnitlige kvadratmeterpriser og sammenlign med landspriserne.

Nederst i artiklen kan du se, hvordan priserne har udviklet sig helt ned på postnummer. 

Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, der er lavet af Finans Danmark. Statistikken dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kroner for de fritidshuse, der er blevet solgt i kommunen eller i postnummeret i et kvartal. 

Vær opmærksom på, at priserne måske ikke altid giver et helt retvisende billede. Jo færre sommerhuse, der er blevet solgt i et enkelt kvartal, jo mere kan priserne blive påvirket af enkelte salg – og salg af flere nybyggede og dyre sommerhuse vil fx også påvirke kvadratmeterprisen i en kommune.

Sådan bruger du kortet

 • Klik på en kommune eller brug "Søg i kommuner".
 • Se priserne kvartal for kvartal og sammenlign med landspriserne - vær opmærksom på, at landspriserne på grund af en teknisk fejl ikke er helt korrekte på kortet.
 • Klik på "X" øverst til højre for at komme tilbage til kortet.
 • Under kortet kan du læse mere om, hvor priserne er steget og faldet mest i det seneste år.
 • Hvis du har spørgsmål til kortet eller de bagvedliggende data, er du velkommen til at kontakte os.
Laveste gennemsnitlige priser
Højeste gennemsnitlige priser
 
 
 
 
 

Sommerhuspriser falder - en lille smule

Efter at være steget voldsomt siden 1. kvartal 2019 faldt sommerhuspriserne fra 3. kvartal 2021 til 1. kvartal 2022. I 2. kvartal 2022 steg de til den højeste gennemsnitlige kvadratmeterpris nogensinde - 21.304 kr. -  men det seneste kvartal er de faldet en anelse, 0,1 procent. Det seneste år er de steget med 2 procent.

Det seneste år  fra 3. kvartal 2021 til 3. kvartal 2022 er priserne steget i 26 kommuner og faldet i 18 kommuner.

Færre vil købe sommerhus

De store stigninger, der har været, skyldes bl.a. den lave rente og den stigende efterspørgsel, der var på sommerhuse i kølvandet på corona, hvor mange fik øjnene op for fordelene i at eje et sommerhus. Men siden januar 2021 er renten på et fastforrentet 30-årigt realkreditlån steget fra 0,5 til 4 eller 5 procent, og det gør det betydeligt dyrere at finansiere et sommerhus. Inflationen er på det højeste niveau i mange år, mens energipriserne også er steget voldsomt, og gør det dyrere at varme fritidshuset op.

Samtidig blev der solgt rekordmange sommerhuse i 2020, og det næsthøjeste antal i 2021, og sammen med udviklingen i priserne har det betydet, at efterspørgslen på sommerhuse er dalet. I 3. kvartal 2022 blev der solgt 1.572 fritidshuse, man skal tilbage til 3. kvartal 2015 for at finde et 3. kvartal, hvor der blev solgt færre sommerhuse.

Samlet betyder det, at flere eksperter mener, at sommerhuspriserne vil falde i den kommende tid.

Salg af sommerhuse satte rekord i 2020

I 2020 blev der solgt 13.120 sommerhuse, og det er det højeste antal i mindst 17 år. De 4.736 sommerhuse, der blev skrevet slutseddel på i 2. kvartal 2020, er det største antal for et enkelt kvartal nogensinde.

Men antallet af sommrhushandler var også stort i 2021, hvor der blev købt 10.775 fritidshuse - det næsthøjeste antal handler, der er registreret.

I 2022 er salget af fritidshuse tilbage på et mere normalt niveau.

Hvad koster et gennemsnits sommerhus?

Prisen på et gennemsnits sommerhus på 80 kvadratmeter er i 3. kvartal 2022 1,7 millioner kr.

Fritidshuspriser stiger mest i Middelfart og Nordfyns Kommune

I Middelfart, Nordfyns og Bornholms Kommune er sommerhuspriserne steget forholdsvist mest det sidste år. I Middelfart er fritdshuspriserne gået op med 41,3 procent, mens priserne i Nordfyns og Bornholms Kommune er blevet omkring 30 procent dyrere.

...og falder stort i Aarhus og Haderslev

I Aarhus og Haderslev er fritidshuspriserne faldet med 30 procent det seneste år, mens de er gået ned med 20 procent i Næstved og Frederikshavn..

Dyrest at købe sommerhus i Helsingør, Aarhus og Gribskov

Der er stor forskel på priserne ved køb og salg af sommerhuse i de forskellige kommuner.

Aarhus og Helsingør Kommune har i den senere tid konkurreret om at være landets dyreste sommerhuskommune, men den gule føretrøje har siddet solidt på Helsingør i den senere tid. I 3. kvartal 2022 er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for solgte sommerhuse:

 1. Helsingør: 45.472 kr.
 2. Aarhus: 36.835 kr.
 3. Gribskov: 33.332 kr.

...og billigst i Aalborg, Vesthimmerlands og Lolland

De billigste kommuner at købe sommerhus i 3. kvartal 2022 er:

 1. Aalborg: 11.380 kr.
 2. Vesthimmerlands: 11.647 kr.
 3. Lolland: 11.935 kr.

Se sommerhuspriserne fordelt på postnummer

Priserne på sommerhuse dækker over forskelle inden for kommunerne. Nogle områder er blevet mere populære og har endda overhalet andre sommerhusområder inden for samme kommune. 

I nedenstående tabel kan du se kvadratmeterpriserne på solgte sommerhuse i 3. kvartal 1992 og 3. kvartal 2022, og hvor meget priserne er steget på de 30 år.

En lang række postnumre er ikke med på listen. Det skyldes, at der ikke er solgt sommerhuse nok i et af eller begge de to kvartaler til, at der kan udregnes en gennemsnitspris.

.