På det interaktive danmarkskort nedenfor kan du se, hvordan sommerhuspriserne i alle landets kommuner har udviklet sig de seneste 20 år i forhold til landsgennemsnittet. Jo mørkere farve, desto højere kvadratmeterpris. 

Under kortet kan du se, hvordan priserne har udviklet sig helt ned på postnummer. 

Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, der er lavet af Finans Danmark. Statistikken dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kroner for de fritidshuse, der er blevet solgt i kommunen eller i postnummeret i et kvartal. 

Vær opmærksom på, at priserne måske ikke altid giver et helt retvisende billede. Jo færre sommerhuse, der er blevet solgt i et enkelt kvartal, jo mere kan priserne blive påvirket af enkelte salg – og salg af nybyggede sommerhuse vil fx også påvirke kvadratmeterprisen i en kommune.

Sådan bruger du kortet

  1. Klik på en kommune (i nogle få tilfælde kan navnet på kommunen gå lidt ind over en anden kommune, her skal du kiikke på omridset af kommunen og ikke navnet for at finde den rigtige kommune).
  2. Før musen hen over grafikken og se huspriserne kvartal for kvartal.
  3. Under kortet kan du se, hvor huspriserne er steget og faldet mest i det seneste år.
  4. Hvis du har spørgsmål til kortet eller de bagvedliggende data, er du velkommen til at kontakte os.
Laveste pris i 1. kvartal 2019
Højeste pris i 1. kvartal 2019

Fritidshuse stiger mere end huse og lejligheder

Fra 1. kvartal 2018 til 1. kvartal 2019 steg fritidshusene de med 1,4 procent, hvilket er mere end huspriserne og lejlighedspriserne, der steg henholdsvis 1,2 og 0,7 procent.

Sommerhuspriserne er steget i fem landsdele og faldet i fire. Specielt i Østjylland er priserne gået i vejret med 23,4 procent, mens de omvendt er faldet stort på Bornholm med 29,7 procent.

Særligt i Hedensted og Odder Kommuner har der været gang i priserne med stigninger på 49 og 45 procent.

Samlet er priserne steget i 24 kommuner og faldet i 17 det seneste år.

Dyrest at købe sommerhus i Helsingør, Aarhus og Hedensted

Sommerhuse er dyrere end huse

Hvis du skal købe sommerhus i en kommune, skal du langt de fleste gange betale mere end et hus.

I de 40 kommuner, hvor der er solgt huse og sommerhuse nok til, at der er opgjort en gennemsnitlig kvadratmeterpris i Boligmarkedsstatistikken 1. kvartal 2019, er det kun Aalborg og Frederikssund Kommuner, hvor kvadratmeterpriserne på huse er højere.

Der er stor forskel på priserne ved køb og salg af sommerhuse i de forskellige kommuner.

Helsingør Kommune har igen overhalet Aarhus som landets dyreste sommerhuskommune med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 29.357 kr. i 1. kvartal 2019. Hedensted er med store prisstigninger hoppet op som nummer tre på listen.

De billigste kommuner at købe sommerhus i er Vesthimmerlands, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris er 8.685 kr., Mariagerfjord med 8.965 kr., og Aalborg med 9.092 kr.

LÆS OGSÅ: Køb af sommerhus

Prisforskel inden for kommunen

Priserne på sommerhuse dækker over forskelle inden for kommunerne. Nogle områder er blevet mere populære og har endda overhalet andre sommerhusområder inden for samme kommune. 

– Noget kunne tyde på, at prisstigningerne i eksempelvis Tisvildeleje har bredt sig til nabo-området efter samme princip som i de store byområder, hvor prisstigningerne begynder tæt på centrum og derefter breder sig som ringe i vandet til områder længere væk fra centrum, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen. 

Tisvilde har eksempelvis overhalet både Hornbæk og Dronningmølle i m2-priser. Én m2 sommerhus i Tisvilde koster i dag cirka 34.000 kr., mens et sommerhus i Dronningmølle fås for cirka 19.000 kr. pr. m2.

Og prisstigningerne i Tisvildeleje ser ud til at have en afsmittende effekt på Vejby, der ligger sydøst for byen. For 20 år siden lå sommerhuspriserne i Vejby kun marginalt over priserne i Melby, der ligger syd for Liseleje. Men i dag koster et sommerhus i Vejby ca. 50 % mere end i Melby.