På det interaktive danmarkskort nedenfor kan du se, hvordan sommerhuspriserne i alle landets kommuner har udviklet sig de seneste 20 år i forhold til landsgennemsnittet. Jo mørkere farve, desto højere kvadratmeterpris. 

Under kortet kan du se, hvordan priserne har udviklet sig helt ned på postnummer. 

Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, der er lavet af Finans Danmark. Statistikken dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kroner for de fritidshuse, der er blevet solgt i kommunen eller i postnummeret i et kvartal. 

Vær opmærksom på, at priserne måske ikke altid giver et helt retvisende billede. Jo færre sommerhuse, der er blevet solgt i et enkelt kvartal, jo mere kan priserne blive påvirket af enkelte salg – og salg af flere nybyggede og dyre sommerhuse vil fx også påvirke kvadratmeterprisen i en kommune.

Sådan bruger du kortet

  • Klik på en kommune eller brug "Søg i kommuner".
  • Se priserne kvartal for kvartal og sammenlign med landspriserne.
  • Klik på "X" øverst til højre for at komme tilbage til kortet.
  • Under kortet kan du læse mere om, hvor priserne er steget og faldet mest i det seneste år.
  • Hvis du har spørgsmål til kortet eller de bagvedliggende data, er du velkommen til at kontakte os.
Laveste gennemsnitlige priser
Højeste gennemsnitlige priser
 
 
 
 
 

Sommerhuspriser på højeste niveau siden 2008

Sommerhuspriserne har for alvor fået fart på hjulpet af den lave rente og den stigende efterspørgsel. Samlet steg sommerhuspriserne med 11,7 procent det seneste år - langt mere end lejlighedspriserne og huspriserne.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 17.550 kr. for solgte sommerhuse er den højeste siden 2008. Rekorden er fra 2. kvartal 2007, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris for et sommerhus lå på 18.536 kr.

Billigere at eje et sommerhus

Selv om priserne er steget meget den senere tid, er de dog stadig langt fra priserne i 2007, hvis inflationen regnes med.

- I perioden er renten faldet, mens reallønnen er steget, så faktisk er det blevet væsentlig billigere at eje et sommerhus siden 2007. Faldende realpriser og coronaen kan være en del af forklaringen på, at sommerhuspriserne er steget med hele 11,7 procent i år set i forhold til tredje kvartal 2019, vurderer fagekspert i boligøkonomi i Videncentret Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen er udgiften til finansiering af sommerhuset faldet med cirka 35,7 procent siden 2007. Et standard sommerhus på 80 m2 kostede i 2007 cirka 1,5 millioner kr. og er i dag faldet til cirka 1,4 millioner. kr.

Standardhuset kostede i 2007 en nettoydelse på 6.600 kr., mens ydelsen i 2020 er faldet til 4.700 kr. I beløbet er ikke inkluderet ejerudgifter, der bl.a. omfatter skatter og forsikring.

Salg af sommerhuse sætter rekord

I 3. kvartal 2020 blev der solgt 3.540 sommerhuse, det næsthøjeste antal i et enkelt kvartal i den tid, Realkreditrådet har ført statistik over det (statistikken over solgte sommerhuse begyndte i 1. kvartal 2004).

Det er kun overgået af salget i 2. kvartal 2020, hvor der blev underskrevet slutsedler på 4.736 sommerhuse.

Fritidshuspriser stiger mest i Stevns, Assens og Frederikssund

Særligt i Stevns, Assens og Frederikssund Kommuner har der været prisfest med stigninger på mere end 30 procent på et år. Sommerhuspriserne er faldet mest i Struer, Vejle og Læsø Kommuner - formentlig fordi en række dyre sommerhuse blev solgt i 3. kvartal 2019.

Samlet er priserne steget i 37 kommuner og faldet i 12 det seneste år.

Dyrest at købe sommerhus i Helsingør, Aarhus og Gribskov

Der er stor forskel på priserne ved køb og salg af sommerhuse i de forskellige kommuner.

Helsingør og Aarhus Kommune har i den senere tid konkurreret om at være landets dyreste sommerhuskommune, og Helsingør har iført sig førertrøjen på med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 35.663 kr. i 3. kvartal 2020, mens Aarhus følger efter med 32.466 kr. pr. kvadratmeter. Gribskov, Stevns, Odder, Halsnæs og Fanø Kommuner følger efter på de næste pladser med kvadratmeterpriser på mere end 20.000 kr.

Den billigste kommune at købe sommerhus i er Struer Kommune, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris er 9.164 kr. Dernæst følger Lolland, Holstebro, Skive og Aalborg Kommuner.

Se sommerhuspriserne fordelt på postnummer

Priserne på sommerhuse dækker over forskelle inden for kommunerne. Nogle områder er blevet mere populære og har endda overhalet andre sommerhusområder inden for samme kommune. 

I nedenstående tabel kan du se kvadratmeterpriserne på solgte sommerhuse i 3. kvartal 2000 og 3. kvartal 2020, og hvor meget priserne er steget på de 20 år.

En lang række postnumre er ikke med på listen. Det skyldes, at der ikke er solgt sommerhuse nok i et af eller begge de to kvartaler til, at der kan udregnes en gennemsnitspris.