På det interaktive danmarkskort nedenfor kan du se, hvordan sommerhuspriserne i alle landets kommuner har udviklet sig de seneste 20 år. Jo mørkere farve, desto højere kvadratmeterpris. 

Klik på en kommune på kortet og de gennemsnitlige kvadratmeterpriser og sammenlign med landspriserne.

Nederst i artiklen kan du se, hvordan priserne har udviklet sig helt ned på postnummer. 

Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, der er lavet af Finans Danmark. Statistikken dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kroner for de fritidshuse, der er blevet solgt i kommunen eller i postnummeret i et kvartal. 

Vær opmærksom på, at priserne måske ikke altid giver et helt retvisende billede. Jo færre sommerhuse, der er blevet solgt i et enkelt kvartal, jo mere kan priserne blive påvirket af enkelte salg – og salg af flere nybyggede og dyre sommerhuse vil fx også påvirke kvadratmeterprisen i en kommune.

Sådan bruger du kortet

 • Klik på en kommune eller brug "Søg i kommuner".
 • Se priserne kvartal for kvartal og sammenlign med landspriserne - vær opmærksom på, at landspriserne på grund af en teknisk fejl ikke er helt korrekte på kortet.
 • Klik på "X" øverst til højre for at komme tilbage til kortet.
 • Under kortet kan du læse mere om, hvor priserne er steget og faldet mest i det seneste år.
 • Hvis du har spørgsmål til kortet eller de bagvedliggende data, er du velkommen til at kontakte os.
Laveste gennemsnitlige priser
Højeste gennemsnitlige priser
 
 
 
 
 

Sommerhuspriser er steget det seneste år, men falder nu en smule

I 3. kvartal 2022 steg blev sommerhusene solgt til den højeste gennemsnitlige kvadratmeterpris nogensinde - 21.345 kr., men det seneste kvartal er de faldet med 1,7 procent til en gennemsnitlig kvadratmeterpriser på 21.063 kr. i 4. kvartal 2022. Det seneste år er de steget med 3,5 procent.

Det seneste år  fra 4. kvartal 2021 til 4. kvartal 2022 er priserne steget i 28 kommuner og faldet i 12.

Færre vil købe sommerhus

De store stigninger, der tidligere har været, skyldes bl.a. den lave rente og den stigende efterspørgsel, der var på sommerhuse i kølvandet på corona, hvor mange fik øjnene op for fordelene i at eje et sommerhus. Men siden januar 2021 er renten på et fastforrentet 30-årigt realkreditlån steget fra 0,5 til 4-5 procent, og det gør det betydeligt dyrere at finansiere et sommerhus. Inflationen er på det højeste niveau i mange år, mens energipriserne også steg voldsomt, og gjorde det dyrere at varme fritidshuset op.

Samtidig blev der solgt rekordmange sommerhuse i 2020, og det næsthøjeste antal i 2021.

Men i 2022 har der været langt færre sommerhushandler. I 4. kvartal 2022 blev der solgt 904 fritidshuse, man skal tilbage til 1. kvartal 2014 for at finde et kvartal, hvor der blev solgt færre sommerhuse.

Det kan være et tegn på, at sommerhuspriserne vil falde yderligere, men indtil videre har prisfaldet altså været begrænset.

Salg af sommerhuse satte rekord i 2020

I 2020 blev der solgt 13.120 sommerhuse, og det er det højeste antal i mindst 17 år. De 4.736 sommerhuse, der blev skrevet slutseddel på i 2. kvartal 2020, er det største antal for et enkelt kvartal nogensinde.

Men antallet af sommrhushandler var også stort i 2021, hvor der blev købt 10.775 fritidshuse - det næsthøjeste antal handler, der er registreret.

I 2022 er salget af fritidshuse tilbage på et mere normalt niveau – i alt blev der solgt 6.109 fritidshuse.

Hvad koster et gennemsnits sommerhus?

Prisen på et gennemsnits sommerhus på 80 kvadratmeter er i 4. kvartal 2022 1,7 millioner kr.

Fritidshuspriser stiger mest i Aarhus og Odder Kommune

I Aarhus og Odder Kommune er sommerhuspriserne steget forholdsvist mest det sidste år. I begge kommuner er fritdshuspriserne gået op med med mere end 50 procent, mens der har været en prisstigning i Hedensted Kommune på lidt over 40 procent.

...og falder stort i Tønder og på Lolland

I Tønder og Lollands Kommuner er fritidshuspriserne faldet med 23 procent det seneste år, mens landets normalt dyreste sommerhuskommune, Helsingør, har haft et prisfald på 14 procent.

Dyrest at købe sommerhus i Aarhus, Odder og Helsingør

Der er stor forskel på priserne ved køb og salg af sommerhuse i de forskellige kommuner.

Aarhus og Helsingør Kommune har i den senere tid konkurreret om at være landets dyreste sommerhuskommune, men nu er Helsingør blevet sat grundigt til vægs af Aarhus og også Odder har overhalet Helsingør.

I 4. kvartal 2022 er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for solgte sommerhuse:

 1. Aarhus: 58.066 kr.
 2. Odder: 42.254 kr.
 3. Helsingør: 37.292 kr.

Prisudsvingene kan skyldes, at der er solgt nogle dyre sommerhuse i et kvartal og ikke i et andet.

...og billigst på Lolland og i Aalborg og Holstebro

De billigste kommuner at købe sommerhus i 4. kvartal 2022 er:

 1. Lolland: 10.051 kr.
 2. Aalborg: 10.996 kr.
 3. Holstebro: 12.671 kr.

Se sommerhuspriserne fordelt på postnummer

Priserne på sommerhuse dækker over forskelle inden for kommunerne. Nogle områder er blevet mere populære og har endda overhalet andre sommerhusområder inden for samme kommune. 

I nedenstående tabel kan du se kvadratmeterpriserne på solgte sommerhuse i 4. kvartal 1992 og 4. kvartal 2022, og hvor meget priserne er steget på de 30 år.

En lang række postnumre er ikke med på listen. Det skyldes, at der ikke er solgt sommerhuse nok i et af eller begge de to kvartaler til, at der kan udregnes en gennemsnitspris.

.