På det interaktive danmarkskort nedenfor kan du se, hvordan sommerhuspriserne i alle landets kommuner har udviklet sig de seneste 20 år i forhold til landsgennemsnittet. Jo mørkere farve, desto højere kvadratmeterpris. 

Under kortet kan du se, hvordan priserne har udviklet sig helt ned på postnummer. 

Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, der er lavet af Finans Danmark. Statistikken dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kroner for de fritidshuse, der er blevet solgt i kommunen eller i postnummeret i et kvartal. 

Vær opmærksom på, at priserne måske ikke altid giver et helt retvisende billede. Jo færre sommerhuse, der er blevet solgt i et enkelt kvartal, jo mere kan priserne blive påvirket af enkelte salg – og salg af nybyggede sommerhuse vil fx også påvirke kvadratmeterprisen i en kommune.

Sådan bruger du kortet

  1. Klik på en kommune (i nogle få tilfælde kan navnet på kommunen gå lidt ind over en anden kommune, her skal du kiikke på omridset af kommunen og ikke navnet for at finde den rigtige kommune).
  2. Før musen hen over grafikken og se huspriserne kvartal for kvartal.
  3. Under kortet kan du læse mere om, hvor huspriserne er steget og faldet mest i det seneste år.
  4. Hvis du har spørgsmål til kortet eller de bagvedliggende data, er du velkommen til at kontakte os.
Laveste pris i 1. kvartal 2020
Højeste pris i 1. kvartal 2020

Sommerhuspriser på højeste niveau siden 2010

Sommerhuspriserne har for alvor fået fart på hjulpet af den lave rente og den stigende efterspørgsel, og den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 15.927 kr. for solgte sommerhuse er den højeste siden 2010. Samlet er sommerhuspriserne steget med 7 procent det seneste år - noget mere end lejlighedspriserne og huspriserne.

I 3. kvartal 2019 blev der solgt 2.703 sommerhuse, det er det højeste antal i et enkelt kvartal i den tid, Realkreditrådet har ført statistik over det - statistikken over solgte sommerhuse begyndte i 1. kvartal 2004.

Corona-epidemi og sommerhuspriser

Corona-epidemien ramte for alvor Danmark i midten af marts, og da 1. kvartal dækker januar, februar og marts, er det altså kun de sommerhuse, som blev solgt i sidste halvdel af marts, som er med i statistikken.

Det vides endnu ikke, hvordan corona-krisen vil ramme sommerhuspriserne, men indtil videre går salget op, og den stigende efterspørgsel kan få priserne til at stige. Det kan dog ændre sig.

De Økonomiske Råd forventede i første omgang, at de samlede boligpriser ville falde 8,2-11,1 procent i 2020, men i juni blev det forventede prisfald justeret til 1,8 procent. Nationalbanken mener, at boligpriserne vil falde med 2,3 procent i 2020. Til gengæld forventer både de økonomiske vismænd og Nationalbanken, at boligpriserne vil stige pænt i 2021.

Sommerhuspriser toppede i 2007

Trods de stigende priser er der dog stadig et stykke op til rekorden fra 2. kvartal 2007, hvor gennemsnitsprisen for et sommerhus var på 18.536 kr.

Og det finder fagekspert i boligøkonomi i Videncentret Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen, tankevækkende.

- I perioden er renten faldet mens reallønnen er steget, så faktisk er det blevet væsentlig billigere at eje et sommerhus siden 2007. Noget tyder derfor på, at potentielle købere er blevet mere tilbageholdende med at investere i et sommerhus, anfører han.

Ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen er udgiften til finansiering af sommerhuset faldet med cirka 35 procent siden 2007. Et standard sommerhus på 80 m2 kostede i 2007 1,5 millioner kr. og er i dag faldet til 1,3 millioner. kr. Standardhuset kostede i 2007 en nettoydelse på 6.600 kr., hvilket i 2019 er faldet til 4.300 kr. I beløbet er ikke inkluderet ejerudgifter, der bl.a. omfatter skatter og forsikring.

Fritidshuspriser stiger mest i Silkeborg og Middelfart

Særligt i Silkeborg, Middelfart, Hjørring og Slagelse Kommuner har der været prisfest med stigninger på mere end 40 procent på et år. Sommerhuspriserne er faldet mest i Hedensted og Vejle Kommuner.

Samlet er priserne steget i 33 kommuner og faldet i 13 det sidste år.

Dyrest at købe sommerhus i Aarhus, Helsingør og Middelfart

Der er stor forskel på priserne ved køb og salg af sommerhuse i de forskellige kommuner.

Helsingør og Aarhus Kommune har i den senere tid konkurreret om at være landets dyreste sommerhuskommune, og Aarhus har igen taget førertrøjen på med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 33.665 kr. i 1. kvartal 2020, mens Aarhus følger efter med 29.439 kr. pr. kvadratmeter. Middelfart, Odder, Gribskov, Silkeborg og Næstved Kommuner følger efter på de næste pladser med kvadratmeterpriser på lidt mere end 20.000 kr.

Den billigste kommune at købe sommerhus i er Mariagerfjord Kommune, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris er 9.813 kr. Dernæst følger Aalborg, Vesthimmerlands og Skive.

LÆS OGSÅ: Køb af sommerhus

Se sommerhuspriserne fordelt på postnummer

Priserne på sommerhuse dækker over forskelle inden for kommunerne. Nogle områder er blevet mere populære og har endda overhalet andre sommerhusområder inden for samme kommune. 

I nedenstående tabel kan du se kvadratmeterpriserne på solgte sommerhuse i 1. kvartal 2000 og 1. kvartal 2020, og hvor meget priserne er steget på de 20 år.

En lang række postnumre er ikke med på listen. Det skyldes, at der ikke er solgt sommerhuse nok i et af eller begge de to kvartaler til, at der kan udregnes en gennemsnitspris.