På det interaktive danmarkskort nedenfor kan du se, hvordan sommerhuspriserne i alle landets kommuner har udviklet sig de seneste 20 år i forhold til landsgennemsnittet. Jo mørkere farve, desto højere kvadratmeterpris. 

Under kortet kan du se, hvordan priserne har udviklet sig helt ned på postnummer. 

Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, der er lavet af Finans Danmark. Statistikken dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kroner for de fritidshuse, der er blevet solgt i kommunen eller i postnummeret i et kvartal. 

Vær opmærksom på, at priserne måske ikke altid giver et helt retvisende billede. Jo færre sommerhuse, der er blevet solgt i et enkelt kvartal, jo mere kan priserne blive påvirket af enkelte salg – og salg af flere nybyggede og dyre sommerhuse vil fx også påvirke kvadratmeterprisen i en kommune.

Sådan bruger du kortet

  • Klik på en kommune eller brug "Søg".
  • Se priserne kvartal for kvartal og sammenlign med landspriserne.
  • Klik på "X" øverst til højre for at komme tilbage til kortet.
  • Under kortet kan du læse mere om, hvor priserne er steget og faldet mest i det seneste år.
  • Hvis du har spørgsmål til kortet eller de bagvedliggende data, er du velkommen til at kontakte os.
Laveste gennemsnitlige priser
Højeste gennemsnitlige priser
 
 
 
 
 

Sommerhuspriser på højeste niveau siden 2010

Sommerhuspriserne har for alvor fået fart på hjulpet af den lave rente og den stigende efterspørgsel, og den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 16.408 kr. for solgte sommerhuse er den højeste siden 2010. Samlet er sommerhuspriserne steget med 3,4 procent det seneste år - ikke så meget som tidligere, men stadig mere end lejlighedspriserne og huspriserne.

I 2. kvartal 2020 blev der solgt 4.736 sommerhuse, det er det højeste antal i et enkelt kvartal i den tid, Realkreditrådet har ført statistik over det - statistikken over solgte sommerhuse begyndte i 1. kvartal 2004.

Corona-epidemi og sommerhuspriser

Corona-epidemien ser ikke ud til at have ramt sommerhuspriserne. Måske snarere tværtimod.

- Sommerhuse er blevet revet væk, og for første gang er der handlet flere sommerhuse end ejerlejligheder i et kvartal. Udsigterne til at holde sommerferie herhjemme i år – og måske også de kommende år - har fået flere danskere til at investere i et sommerhus, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Sommerhuspriser toppede i 2007

Trods de stigende priser er der dog stadig et stykke op til rekorden fra 2. kvartal 2007, hvor gennemsnitsprisen for et sommerhus var på 18.536 kr.

Og det finder fagekspert i boligøkonomi i Videncentret Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen, tankevækkende.

- I perioden er renten faldet mens reallønnen er steget, så faktisk er det blevet væsentlig billigere at eje et sommerhus siden 2007. Noget tyder derfor på, at potentielle købere er blevet mere tilbageholdende med at investere i et sommerhus, anfører han.

Billigere at eje et sommerhus

Ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen er udgiften til finansiering af sommerhuset faldet med cirka 35,7 procent siden 2007. Et standard sommerhus på 80 m2 kostede i 2007 cirka 1,5 millioner kr. og er i dag faldet til cirka 1,3 millioner. kr.

Standardhuset kostede i 2007 en nettoydelse på 6.839 kr., mens beløbet i 2020 er faldet til 4.395 kr. I beløbet er ikke inkluderet ejerudgifter, der bl.a. omfatter skatter og forsikring.

Fritidshuspriser stiger mest i Middelfart og Odder

Særligt i Middelfart, Odder, Haderslev og Lejre Kommuner har der været prisfest med stigninger på mellem 22 og 35 procent på et år. Sommerhuspriserne er faldet mest i Silkeborg og Aarhus Kommuner - formentlig fordi en række dyre sommerhuse blev solgt i 2. kvartal 2019.

Samlet er priserne steget i 27 kommuner og faldet i 20 det sidste år.

Dyrest at købe sommerhus i Aarhus, Helsingør og Odder

Der er stor forskel på priserne ved køb og salg af sommerhuse i de forskellige kommuner.

Helsingør og Aarhus Kommune har i den senere tid konkurreret om at være landets dyreste sommerhuskommune, og Helsingør har igen taget førertrøjen på med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 37.368 kr. i 2. kvartal 2020, mens Aarhus følger et pænt stykke efter med 27.543 kr. pr. kvadratmeter. Odder, Gribskov, Middelfart, Halsnæs, Fanø, Faaborg-Midtfyn og Vejle Kommuner følger efter på de næste pladser med kvadratmeterpriser på lidt mere end 20.000 kr.

Den billigste kommune at købe sommerhus i er Struer Kommune, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris er 8.717 kr. Dernæst følger Lolland, Aalborg, Vesthimmerlands og Skive Kommuner, der alle har en gennemsnitlig kvadratmeterpris på under 10.000 kr.

LÆS OGSÅ: Køb af sommerhus

Se sommerhuspriserne fordelt på postnummer

Priserne på sommerhuse dækker over forskelle inden for kommunerne. Nogle områder er blevet mere populære og har endda overhalet andre sommerhusområder inden for samme kommune. 

I nedenstående tabel kan du se kvadratmeterpriserne på solgte sommerhuse i 1. kvartal 2000 og 1. kvartal 2020, og hvor meget priserne er steget på de 20 år.

En lang række postnumre er ikke med på listen. Det skyldes, at der ikke er solgt sommerhuse nok i et af eller begge de to kvartaler til, at der kan udregnes en gennemsnitspris.