På det interaktive danmarkskort nedenfor kan du se, hvordan sommerhuspriserne i alle landets kommuner har udviklet sig de seneste 20 år i forhold til landsgennemsnittet. Jo mørkere farve, desto højere kvadratmeterpris. 

Under kortet kan du se, hvordan priserne har udviklet sig helt ned på postnummer. 

Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, der er lavet af Finans Danmark. Statistikken dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kroner for de fritidshuse, der er blevet solgt i kommunen eller i postnummeret i et kvartal. 

Vær opmærksom på, at priserne måske ikke altid giver et helt retvisende billede. Jo færre sommerhuse, der er blevet solgt i et enkelt kvartal, jo mere kan priserne blive påvirket af enkelte salg – og salg af nybyggede sommerhuse vil fx også påvirke kvadratmeterprisen i en kommune.

Sådan bruger du kortet

  1. Klik på en kommune (i nogle få tilfælde kan navnet på kommunen gå lidt ind over en anden kommune, her skal du kiikke på omridset af kommunen og ikke navnet for at finde den rigtige kommune).
  2. Før musen hen over grafikken og se huspriserne kvartal for kvartal.
  3. Under kortet kan du læse mere om, hvor huspriserne er steget og faldet mest i det seneste år.
  4. Hvis du har spørgsmål til kortet eller de bagvedliggende data, er du velkommen til at kontakte os.
Laveste pris i 3. kvartal 2019
Højeste pris i 3. kvartal 2019

Sommerhuspriser på højeste niveau siden 2010

Sommerhuspriserne har for alvor fået fart på hjulpet af den lave rente. I 3. kvartal 2019 blev der solgt 2.703 sommerhuse, det er det højeste antal i et enkelt kvartal i den tid, Realkreditrådet har ført statistik over det - statistikken over solgte sommerhuse begyndte i 1. kvartal 2004.

Fra 3. kvartal 2018 til 3. kvartal 2019 steg fritidshuspriserne med 2,7 procent, en lidt lavere stigning end ved den sidste kvartalsopgørelse, hvor stigningen var 4.5 procent.

Sommerhuspriser toppede i 2007

I 3. kvartal 2019 var gennemsnitsprisen for de solgte fritidshuse 15.658 kr. - det er den næsthøjeste pris siden 2010, men der er stadig et stykke op til rekorden fra 2. kvartal 2007, hvor gennemsnitsprisen for et sommerhus var på 18.536 kr.

Og det finder fagekspert i boligøkonomi i Videncentret Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen, tankevækkende.

- I perioden er renten faldet mens reallønnen er steget, så faktisk er det blevet væsentlig billigere at eje et sommerhus siden 2007. Noget tyder derfor på, at potentielle købere er blevet mere tilbageholdende med at investere i et sommerhus, anfører han.

Ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen er udgiften til finansiering af sommerhuset faldet med cirka 35 procent siden 2007. Et standard sommerhus på 80 m2 kostede i 2007 1,5 millioner kr. og er i dag faldet til 1,3 millioner. kr. Standardhuset kostede i 2007 en nettoydelse på 6.600 kr., hvilket i 2019 er faldet til 4.300 kr. I beløbet er ikke inkluderet ejerudgifter, der bl.a. omfatter skatter og forsikring.

Fritidshuspriser stiger mest i Haderslev og Struer

Særligt i Haderslev, Struer, Helsingør, Lemvig og Holbæk Kommuner har der været prisfest med stigninger på mere end 20 procent på et år. Sommerhuspriserne er faldet mest i Silkeborg og Viborg Kommuner.

Samlet er priserne steget i 25 kommuner og faldet i 20 det sidste år.

Dyrest at købe sommerhus i Helsingør, Aarhus og Gribskov

Sommerhuse er dyrere end huse

Hvis du skal købe sommerhus i en kommune, skal du langt de fleste gange betale mere end et hus.

I de 44 kommuner, hvor der er solgt huse og sommerhuse nok til, at der er opgjort en gennemsnitlig kvadratmeterpris i Boligmarkedsstatistikken 2. kvartal 2019, er det kun Aalborg, Frederikssund, Silkeborg, Lejre, Holbæk og Holstebro Kommuner, hvor kvadratmeterpriserne på huse er højere.

På landsplan er gennemsnitsprisen pr. kvadratmeter for fritidshuse 15.856 kr., mens den er 14.129 for huse.

Der er stor forskel på priserne ved køb og salg af sommerhuse i de forskellige kommuner.

Helsingør og Aarhus Kommune har i den senere tid konkurreret om at være landets dyreste sommerhuskommune, og Helsingør har igen taget førertrøjen på med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 36.476 kr. i 3. kvartal 2019, mens Aarhus følger efter med 31.513 kr. pr. kvadratmeter. Gribskov, Odder og Vejle Kommuner følger efter på de næste pladser med kvadratmeterpriser på lidt mere end 20.000 kr.

De billigste kommuner at købe sommerhus i er på Lolland, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris er 8.786 kr., mens sommerhuspriserne i Aalborg, Vesthimmerlands, Mariagerfjord og Skive Kommuner har en gennemsnitspris på 9.300-10.000 kr. pr. kvadratmeter.

LÆS OGSÅ: Køb af sommerhus

Se sommerhuspriserne fordelt på postnummer

Priserne på sommerhuse dækker over forskelle inden for kommunerne. Nogle områder er blevet mere populære og har endda overhalet andre sommerhusområder inden for samme kommune. 

I nedenstående tabel kan du se kvadratmeterpriserne på solgte sommerhuse i 3. kvartal 1999 og 3. kvartal 2019, og hvor meget priserne er steget på de 20 år.

En lang række postnumre er ikke med på listen. Det skyldes, at der ikke er solgt sommerhuse nok i et af eller begge de to kvartaler til, at der kan udregnes en gennemsnitspris.