Spørg Bolius

Skal vi låne eller bruge pensionsopsparingen når vi bygger nyt sommerhus?

Hej.

Vi er et ægtepar på 67 år, der lever vores drøm ud, og bygger nyt hus på sommerhusgrunden.

Vi kan betale det nye hus, hvis vi bruger vores pensionsopsparing. Vi kan ikke selv overskue konsekvenserne. Banken siger, det er klogt at låne, og vores svoger siger. vi skal udbetale.

Kan I hjælpe os med at se, hvad konsekvenserne er?

Kære Bodil

Principielt er jeg tilhænger af så lille en gæld som muligt. Men som pensionister kan sagen stille sig anderledes.

Hvis i bruger hele jeres pensionsopsparing på huset, må I overveje, om I kan leve for de indtægter, der måtte komme fra folkepension og ATP. Som udgangspunkt bør I derfor udarbejde et budget, der gælder for perioden efter finansiering af det nye hus.

Og kan I se, at budgettet ser realistisk og fornuftigt ud, er der intet til hinder for at betale huset kontant. Men hvis budgettet derimod ser for stramt ud, kan I overveje at tage et realkreditlån i boligen – enten i forbindelse med opførelsen eller på et senere tidspunkt.

Vær dog opmærksom på, at reglerne for pensionisters belåning af friværdi ikke er lige så gunstige, som reglerne for lønmodtagere.

Jørgen Munksgaard Rasmussen
Fagekspert indenfor boligøkonomi

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden