Overvejer du at sælge din bolig, eller er du blot nysgerrig på, hvor meget boligen er værd, giver to nye websites dig nye muligheder for at sætte boligen til salg uden om det officielle marked og uden økonomiske forpligtelser i forhold til en eventuel mægler.

Salgsmetoden er kendt som ’skuffesalg’ og dyrkes i forvejen af ejendomsmæglere, der registrerer boligen i deres køberkartotek med henblik på et match med en køber. Gennem de seneste fire år er metoden blevet stadig mere populær og tegner sig ifølge boligsiden.dk i dag for omkring 11 procent af samtlige hushandler.

Med de to nye websites, skuffesalg.dk og adoor.net, får potentielle sælgere nu mulighed for at gå uden om ejendomsmæglerne og selv sætte deres bolig til salg på nettet. Boligen annonceres ikke officielt til salg, men lægges ind i en database på nettet, som købere kan gennemtrawle for interessante tilbud

Et skuffesalg koster 999 kroner gennem skuffesalg.dk

Skuffesalg.dk er en del af bolighed.dk, som er ejet af Nykredit, Sydbank, Spar Nord og Arbejderne Landsbank. På bolighed.dk har interesserede bl.a. mulighed for at finde frem til en vurdering af deres egen bolig, og med skuffesalg.dk er konceptet nu udvidet, så boligen kan sættes til salg for et engangsbeløb på 999 kr.

Hvad er risikoen ved et selvsalg?

Et selvsalg er ikke uden risici, da du som uprofessionel overtager arbejdet fra en professionel ejendomsmægler. Mæglerens arbejde består først og fremmest i at få boligen solgt til en pris, som både sælger og køber finder acceptabel.

Mægleren er ekspert i at prissætte en bolig optimalt, og han er samtidig rutineret i at tale med potentielle købere, hvis interesse han løbende følger op på.

Hvis du som sælger ikke har de evner, kan du risikere at udbyde din bolig til en for høj eller for lav pris, hvilket kan give en længere salgstid eller et mindre provenu.

Fravælger du en rådgiver ved at salg, bærer du også selv ansvaret for, at alt går efter reglerne.  

Har du ikke helt styr på de juridiske detaljer ved en bolighandel, kan du som alternativ til en ejendomsmægler få hjælp af en boligadvokat, som typisk koster 10.000-12.000 kr.

Ifølge direktør i bolighed.dk, Christian Jaspers, er der flere fordele ved et skuffesalg uden om det officielle boligmarked.

- Ved et skuffesalg kan du som sælger forsøge dig med en så høj pris som muligt uden, at boligen er sat på markedet, og derfor uden, at det påvirker liggetiden. Samtidig slipper sælger for udgifter til markedsføring og salær til mægleren, anfører han.

Christian Jaspers peger dog på, at skuffesalg er mest rettet mod sælgere, der har en lang tidshorisont. Vil du sælge hurtigt, er en ejendomsmægler formentlig et bedre valg.

Adoord.net er gratis - indtil videre

Adoor.net er en mulighed for at finde en køber til sin bolig, uden den behøver være til salg. Som ejer kan man registrere sig, så man får besked, hvis nogen kontakter netop din bolig. Det er gratis at registrere sig, og det koster ikke noget at bruge Adoor.

- På sigt vil der være en form for betaling, men modellen herfor ligger ikke fast endnu, siger medstifter og CEO, Majbritt Christensen.

Adoor er ud over Majbritt Christensen stiftet af datalog Glen Mandsberg. Websitet er ejet af de to parter i fællesskab og er uafhængig af bankerne.

Majbritt Christensen understreger derfor, at de ikke ser skuffesalg.dk som en konkurrent.

- Skuffesalg.dk er primært ejet af Nykredit og er sat i verden for at generere innflow (kunder) til banken og deres ejendomsmægler-forretning, hvorimod vi er helt uafhængige, siger hun.

Sådan fungerer skuffesalg hos mæglere

De fleste ejendomsmæglere opererer i dag med skuffesalg, hvor købere bliver noteret op i et kartotek med deres specifikke ønsker. Nogle mæglere har udvidet konceptet, og sender mails ud til de købere, der via nettet har tilkendegivet interesse i en bestemt type bolig.

Modellen fungerer derefter på den måde, at mægler holder åbent hus, inden boligen officielt er sat til salg. Dermed har mægler mulighed for at lodde interessen for boligen til den udbudte pris. Hvis boligen ikke bliver solgt, eller interessen er for lille, vil mægleren sætte boligen officielt til salg til en lavere pris.

Hvis du skal sælge din bolig, kan du altid aftale med ejendomsmægleren at prøve med et skuffesalg først. Typisk vil mægleren dog kræve, at der bliver indgået en formidlingsaftale, hvis boligen skal lægges ind i mæglerens købekartotek.  

Hvad et skuffesalg koster hos en mægler, kan der ikke præcis sættes tal på. Som altid er mæglerens honorar til forhandling og afhænger både af den lokale konkurrencesituation og af, hvor let boligen er at sælge.

Størst fordele for sælgere ved skuffesalg

Fordelen for sælger er, at hun har mulighed for at opnå en højere pris på boligen uden, at den officielle salgstid bliver forlænget.

Køber har mulighed lettere at finde den bolig, han præcist leder efter. Til gengæld risikerer hun at betale en højere pris for boligen, end hvis den var udbudt på det officielle marked, hvor gennemsigtigheden er langt større.

Som køber bør du derfor være opmærksom på, at den eneste grund til at sælger vælger et skuffesalg er muligheden for en højere pris. Derfor er det ekstra vigtigt for køber at gøre sit hjemmearbejde gennem sammenligning med priser for tilsvarende ejendomme og ved opslag på nogle af nettets vurderingsmodeller.

Alliér dig med en rådgiver

Efter du har truffet aftale med en køber om et salg af ejendommen, ligger der rigtig meget papirarbejde forude og venter. Bl.a. skal du have udarbejdet en købsaftale og indhentet en masse dokumenter og rapporter til køber.

Hvis du enten ikke har tid eller føler dig på sikker grund i det forløb, har du altid mulighed for at få assistance fra en boligadvokat, der har specialiseret sig i den slags rådgivning. For langt de fleste vil køb af assistance være en naturlig løsning, hvor sælger samtidig sikrer sig, at alt går ”efter bogen”.