Mange sommerhusejere varmer sommerhuset op om vinteren for at undgå dårlig lugt og indeklima og i værste fald skimmelsvamp. Men opvarmning alene er dyr og ineffektiv, siger seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut, Ole Michael Jensen, til Videncentret Bolius.

Han forklarer, at lige som du bør lade køleskabet stå åbent, hvis det er slukket, bør du også ventilere dit sommerhus, når det er lukket.

- Når vi taler om at holde sommerhuset tørt, får man generelt meget mere ud af ventilation end opvarmning. Med opvarmning alene kommer man ikke rigtig af med fugten. Man opnår bare en mætningstilstand i luften inden i huset, forklarer han.

Sådan undgår du fugt i dit sommerhus

Opvarmning betyder ikke særlig meget for at holde dit sommerhus tørt. Og det er en myte, at dit hus tager skade af frost - det gør det kun, hvis det også er fugtigt.

Derfor bør du sørge for jævnlig ventilation af dit sommerhus. Alt efter, hvor tæt dit hus er, kan du enten sørge for simple ventilationsåbninger i hver ende af huset eller installere en solcelledrevet ventilator eller en luftsolfanger.

Forskellige former for ventilation til sommerhuset

Ventilationen kan klares på flere forskellige måder. I sommerhuse af ældre dato, der ikke er så tætte, kan det være nok med ventilationsåbninger i væggen i hver ende af huset. Lad dørene stå åbne, så luft kan passere.

Er sommerhuset mere tæt, kan du overveje at investere i en solcelledrevet ventilator til 2.000-3.000 kr., der kører, når der er sol udenfor, og luften er tør. Du kan også købe en såkaldt luftsolfanger til omkring 5.000-7.000 kr., der også ventilerer solopvarmet luft ind.

Varmepumpe og emhætte kan også bruges til ventilation

Endelig kan du helt droppe elradiatorer og investere i en luft til luft-varmepumpe der koster i omegnen af 15.000 kr. alt efter behov.

- Og har du i forvejen en emhætte i køkkenet, kan det såmænd også være, at det kan fungere at have den kørende, siger Ole Michael Jensen.

Sluk varmen i sommerhuset om vinteren og spar

Hvis du udskifter opvarmningen af sommerhuset om vinteren med ventilation, viser beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut, at der kan være flere tusinde kroner at spare om året i el. Er sommerhuset lukket helt ned om vinteren, koster det omkring 2.400 kr. i el om året.

Er det varmet op til 5 grader, koster det 6.000 kr. om året, og ligger temperaturen helt oppe på 10-15 grader, koster det omkring 8.000 kr. om året, vurderer SBI.

- Derfor mener jeg, at man kun bør varme sommerhuset op, når man ikke er der, hvis man bruger det ofte i vinterhalvåret i ferierne og et par weekender ind imellem. Men det er kun for komfortens skyld, siger Ole Michael Jensen.

Skidt for miljøet at varme sommerhuset om vinteren

En konstant opvarmning af sommerhuset er dårligt for miljøet, mener projektleder i afdelingen for Byggeri og energieffektivisering i Energistyrelsen, Michael Reuss.

- Det fører til en unødvendig CO2-udledning, når strømmen er produceret på et kulkraftværk.

Det samlede el-forbrug i de danske sommerhuse var ifølge Statens Byggeforskningsinstitut i 2008 på 705 mio. kWh - en stigning på over 90 % over de sidste 30 år.

Frost skader ikke sommerhuse

Michael Reuss mener, at det er en udbredt myte blandt sommerhusejere, at sommerhuset ikke kan tåle frost, når man ellers grundigt har tømt vandvarmeren, toilettet og vandrørene for vand.

- Der er ikke noget i sig selv ved kulden, der er skadelig. Frost er ikke skadeligt i sig selv - det er fugtigheden, der er problemet. Det afgørende er, at der ikke må være vand noget sted, siger Michael Reuss.

Meget elektronik kan tåle frost

Typisk vil elektronik og lignende også kunne tåle frysegrader, men det kan tage skade, hvis det går fra meget koldt til meget varmt, og der dannes kondensvand inde i apparatet, mens det er i brug. Det vil jævnlig ventilation af sommerhuset imidlertid også hjælpe på.

Læs, hvad dine elektroniske apparater kan tåle i brugsanvisningen. Hvis du er bekymret for, om de kan tåle kulde, kan du også vælge at tage dem med hjem.