Vindmølle til privat husstand

Er du privat husejer og ønsker du selv at lave grøn strøm med en vindmølle, så har du som udgangspunkt tre muligheder. En mikro vindmølle, en minivindmølle og en husstandsvindmølle. I nævnt rækkefølge har de en effekt på ca. 1 kW, 1-10 kW og op til 25 kW. Det betyder, at det som udgangspunktet kun er relevant for private at etablere en husstandsvindmølle. Her er reglerne for opsætning dog væsentlig strengere. 

Vindmølle på taget

De to mindste modeller, mikro og mini, kan sættes op på taget ved siden af parabolantennen. En sådan vindmølle kan afhængigt af effekten (kW) og placeringen give en besparelse på omkring 1.000 kr. årligt. Det er altså ikke en guldgrube, og kan kun anbefales som mindre supplement, fx til en kolonihave eller sommerhus. 

Den bedste metode til at hjælpe den grønne strøm, er ved at bruge mindre strøm generelt set. Det er tit sådan, at man sparer mere på strømmen, når man selv producerer en del af den.

Sådan fungerer en minivindmølle

Den strøm, som minivindmøllerne producerer, sendes igennem en såkaldt converter - eller en vekselvender. Herefter kan vindmøllen levere 230 Volt til el-apparaterne i boligen. Du må dog ikke "gemme" strømmen til senere og du skal også betale afgift af den strøm du bruger, også selvom du selv producerer den.

De fylder normalt ikke mere end et par kvadratmeter, og grundet det lille vingefang afgiver de næsten ingen støj. De er også forholdsvis vedligeholdelsesfrie.

Her kan du købe en minivindmølle

Endnu er det ikke muligt at finde sin nye minivindmølle i det lokale byggemarked, men de kan købes over internettet, og Dansk Folkecenter for Vedvarende Energi formidler gerne kontakten til en forhandler.

Regler for opsætning af minivindmølle

I Danmark er der ret strenge krav til, hvad du må sætte op på dit tag. Så du skal undersøge, om du kan få godkendt din nye vindmølle, inden du kaster dig ud som ny vindmølleejer. Kontakt din kommune og snak med dem om dine planer, før du køber eller opsætter en minivindmølle.

Hvis vindmøllen har et vingefang på under to meter, er loven mere lempelig, men tjek altid med din kommune for en sikkerheds skyld.