
Tag med eternitskifter
Hvad er eternitskifer?
Eternitskifer er lavet af fibercement og findes i flere størrelser og farver. Den anvendes til tagdækning, gavlbeklædning og facadebeklædning både i nybyggeri og ved renovering.
For ikke fagfolk kan det være svært at skelne mellem eternitskifer og naturskifer. Eternitskifer er som regel helt glat i overfladen og har sjældent flere nuancer, hvilket naturskifer har. Eternitskiferpladerne har oftest afskårne hjørner (afstudsede). Naturskifter er rektangulære plader, er lidt tykkere og har hele hjørner.
Hvilke typer eternitskifer findes der?
Der findes fire typer eternitskifer:
- Eternitskifer 30 x 60 cm kan anvendes til tagdækning, gavlbeklædning og facadebeklædning samt andre former for udvendig beklædning. Er der undertag, kan 30 x 60-skifre lægges på tage med hældning ned til 18 grader. Uden undertag og med skiferkit kan den bruges til tage med hældning ned til 34 grader.
- Diagonal eternitskifer 40 x 40 cm kan anvendes på alle husets overflader. Med den karakteristiske form og glatte overflade er diagonalskifer velegnet til moderne byggeri. Den skal lægges på undertag og kan lægges på tage med hældning ned til 18 grader.
- Diagonal eternitskifer 60 x 60 cm anvendes især til beklædning af større tagflader og facader. Skiferen kan ved hjælp af monteringsbeslag sættes op i et særligt system, som gør det nemt og hurtigt at sætte den op på store tage og facader. Den skal lægges på undertag og kan lægges på tage med hældning ned til 18 grader.
- Westerland-skifer 30 x 60 cm kan anvendes til tagdækning, gavlbeklædning og facadebeklædning samt andre former for udvendig beklædning. Den skal lægges på undertag og kan lægges på tage med hældning ned til 18 grader.
I hvilke farver og overflader fås eternitskifer?
Eternitskifer fås i sort eller grå og med to forskellige overflader - helt glat eller med struktur. Den mest anvendte eternitskifer er den glatte, fordi den bedst afviser alger og mos.

Parcelhus med eternitskifertag. Foto: Torben Klint.
Hvad koster et eternitskifertag?
Prisen for et eternitskifertag med undertag inklusive arbejdsløn og moms ligger på omkring 1.300 kr. pr. kvadratmeter.
Diagonalskifer er lidt dyrere, omkring 1.400 kr. pr. kvadratmeter. inkl. moms, arbejdsløn og undertag.
Prisen varierer dog noget afhængigt af tagets kompleksitet, fx om der er skotrender eller kviste.
Priserne er fra 2014.
Hvor længe holder et tag med eternitskifer?
Et tag med eternitskifer bør kunne holde ca. 30 år og i mange tilfælde også længere. Men det hænger meget sammen med tagkonstruktionen, og hvordan tagbelægningen er udført. Hvis huset fx har en godt ventileret tagkonstruktion, er risikoen for fugt ikke stor, og konstruktionen vil ikke rådne.
Kræver et nyt tag med eternitskifer undertag?
Om der skal lægges undertag under eternitskiferen eller ej, afhænger af tagets hældning. Hvis taget har en hældning:
- Over 34 grader skal der ikke være undertag.
- Under 34 grader og ned til 18 grader skal der være undertag.
De fleste eternitskifertage fra 1960'erne og 70'erne har dog ikke undertag uanset tagets hældning, og mange af dem holder stadig. En del er efterhånden så slidte, at de bør udskiftes. Mange forsøger at redde de gamle eternitskifertage ved at male dem eller lægge tagpap ovenpå. Det kan vi dog ikke anbefale, at du gør, da det i langt de fleste tilfælde giver problemer med skimmelsvamp inde på loftet, da tagfladen ikke kan ånde.

Tag med eternitskifter. Foto: Torben Klint.
Kan eternitskifer lægges på alle hustyper?
Som udgangspunkt kan eternitskifer lægges på alle hustyper. Dog er der forhold, du bør tjekke, inden du går i gang.
- Er der lokalplaner for området eller servitutter på grunden, der har bestemmelser for tagmaterialer?
- Vil et nyt eternitskifertag klæde huset? Kontakt evt. en arkitekt, som kan vejlede dig om valg af tagbelægning til huset.
Æstetik er vigtig, når vi vedligeholder og renoverer vores boliger. Eternitskifer er en meget diskret tagbelægning. Den er mere afdæmpet i farven og er i mange tilfælde langt mere oplagt end teglsten.
Hvor kan du se tage med eternitskifer?
I parcelhuskvarterer fra 1960'erne i forstæderne og provinsen er der mange huse eternitskifer på taget, hvoraf mange er udskiftningsmodne nu.
Hvilke love og regler gælder for tage med eternitskifer?
Tagkonstruktioner med eternitskifer skal som alle øvrige konstruktioner overholde de generelle krav i Bygningsreglement 2010, men der stilles ikke specifikke krav til tage med eternitskifer.
Tjek lokalplanen for området. I nogle kommuner er der restriktioner på valg af tagbelægning.
Undersøg desuden, om huset er fredet, da det også kan betyde, at der er særlige regler for tagbelægning.
Må og kan du selv lægge et tag med eternitskifer?
Der er ingen regler, der forhindrer dig i selv at lægge eternitskifer på taget af dit hus. Men det er svært. Desuden afholder det mange fra at kaste sig ud i projektet, at det skal gøres i samarbejde med en blikkenslager, der normalt laver bl.a. tagets inddækninger og skotrender.
LÆS OGSÅ: Tagbelægningers fordele og ulemper