En kuldebro er et område i husets yderskal, hvor varmen har lettere ved at slippe ud, og kulden derfor lettere ved at trænge ind, fordi isoleringen ikke er god nok eller mangler. Derfor føles det, som om det trækker, og senere kan der dannes skimmelsvamp.

Find kuldebroen

  • Kig efter mørke striber på lofter, vægge eller over vinduer og døre. Striberne kan være støv og snavs, der sætter sig fast i den kondens, der dannes, når kulden udefra møder opvarmningen inde. Striberne kan også være skimmelsvamp.
  • På mørke overflader: Mærk efter kolde områder eller træk, da mørke striber her er svære at se.
  • På forsatsvægge: Kig efter mørke pletter omkring de søm eller skruer, der er brugt til montering.

Få en termografisk undersøgelse

Er dit hus utæt? Så få en termografisk fotografering af huset. Så kan du tydeligt se, hvor varmen slipper ud, og hvor du skal efterisolere. Læs hvordan her.

Mindre tiltag: Hvad kan du selv gøre?

  • Misfarvninger kan du selv vaske væk, men de vil komme igen, hvis du ikke gør noget ved årsagen. Se længere nede.
  • Montér tætningslister i dørrammer eller vinduesrammer, hvis de ikke slutter tæt, men alligevel ikke er udskiftningsklare.
  • Du bør sikre dig, at isoleringen er hel og tilstrækkelig.

Større tiltag:

Kontakt en fagmand, hvis du ikke selv er en habil håndværker og ønsker en større isoleringsløsning. Det er selvfølgelig dyrere end at gøre det selv, men så er det gjort ordentligt og effektivt.

Har du mod på at udføre opgaven selv, kan du læse mere her:

  • Hulmur: Er væggen ikke isoleret, er isoleringen faldet sammen, eller er der klatter af mørtel i stedet for isolering i hulmuren, er dette et godt sted at starte.
  • Gulve: Særligt i ældre huse er der ikke lagt isolering her. Efterisolering her kræver, at du brækker det gamle gulv op og lægger et nyt. Har du krybekælder, kan du efterisolere her, men du skal være varsom ift. fugtproblemer, så isoleringen ikke spærrer for ventilationsåbninger i soklen og placering af dampspærre.
  • Lofter: En klassisk kuldebro – ofte fordi der mangler lokal isolering på loftet. Det kan forholdsvis nemt løses med mere isolering på loftet, i skunkrum og på skråvægge. Vær grundig omkring spærene, og husk at sikre ventilation, så tagkonstruktionen ikke bliver fugtig, hvilket kan resultere i skimmelsvamp.

'Sådan isolerer du dit loft'

Vinduer

Nye energivinduer er også en god løsning, men den er dyr. Er vinduesrammerne af god kvalitet og vedligeholdt, kan du nøjes med at udskifte de gamle glas med energiruder. Alternativt kan du nøjes med at skifte enkelte vinduer. Især store glasflader har stort kuldenedfald, der opleves som træk. Læs mere her.

Hvad synes du om Husets Kalender?

Vi arbejder løbende på at gøre Husets Kalender bedre, så du som bruger får endnu mere ud af appen. I den forbindelse vil vi bede dig om at svare på dette korte spørgeskema.

På forhånd tak

Deltag i undersøgelsen

Hvordan er komforten hjemme hos dig?

Træk, fugt og kolde vægge er blandt boligejernes største gener i hjemmet – problemer, som fx kan løses, når du alligevel er i gang med andre forbedringer af boligen.