Du behøver ikke at bruge masser af timer hvert år på at male trævinduerne eller træværket på gavlen, pudse facaden eller oliebehandle gulvet. Hvis du vælger de rigtige materialer, kan du slippe for det meste arbejde.

Udvendigt er det tag, facader, vinduer og døre, som bliver påvirket af regn, sol og vind, og som derfor kræver vedligeholdelse. Indenfor er det gulve, vægge og lofter, der til tider skal friskes op.

Mursten holder længe og passer sig selv

Hvis du vil lave mindst muligt ved din facade, skal du bo i et hus af mursten. En ubehandlet muret facade kan med et minimum af vedligeholdelse af fugerne stå fint i mere end 100 år. Et hus med træbeklædning skal males, efterses og evt. repareres hvert 5.-10. år, mens et hus med en godt udført pudset facade skal vedligeholdes med samme tidsinterval.

Heller ikke et huse med facader af gasbetonblokke, der ikke er kalket, eller med fibercementplader, er der meget vedligeholdelse i. Normalt kan du nøjes med at børste og vaske facaden af en gang i mellem, hvis du vil have evt. snavs væk.

Hvis du vil have så lidt vedligeholdelse som muligt, skal taget skal være med rejsning og tagbelægningen være af fx tegl eller naturskifer med et fast undertag, og der skal være så få gennemføringer som muligt i taget til fx skorsten, udluftningsventiler, ovenlysvinduer eller kviste.

Vælg evt. cementbaserede fiberplader i stedet for træ til fx gavl og vindskede. De har en begrænset holdbarhed og skal udskiftes ved skade eller slid i modsætning til træ, der med den rette vedligeholdelse kan holde sig pænt i mange år. Til gengæld slipper du for at male. Det samme gør du med træ/alu-vinduer, der holder sig pæne i mange år uden den store vedligeholdelse. Men de kan heller ikke repareres eller renoveres og skal derfor skiftes ud ved skader og slid.

Hvad kræver mindst arbejde indvendigt?

Hvis du indvendigt i dit hus vil have så lidt vedligeholdelse som muligt, skal du især tænke på husets vægge og gulve. 

Væggene kommer til at se slidte ud med års mellemrum, og de må enten have en omgang maling eller et nyt lag tapet. Vælg maling af god kvalitet og udfør arbejdet korrekt. Vælg den rette type maling alt efter hvilke rum, der skal males - almindelig mat vægmaling med lav glans benyttes i stuer og soverum – mens der bør benyttes fx vådrumsmaling i vådrum og ligesom maling med højere glans bruges i køkken og bryggers, så er det muligt at vaske på væggene. I entreen er en højere glans end i stuer og soverum er en fordel, da væggene skal kunne holde til fx vådt overtøj uden at afsætte mærker.

Gulvene er det stedi huset, der slides mest. De mest vedligeholdelsesfrie gulve er linoleumsgulve, klinkegulve og nogle typer naturstensgulve, og de kræver alle normalt kun almindelig rengøring. Mens trægulve skal vedligeholdes, afhængigt at trætype og overfladebehandling. Et lakeret gulv er nemt at holde og rengøre, men det skal vedligeholdes med ny lak med jævne mellemrum, mens sæbe eller oliebehandlede gulve kræver specialrengøring og jævnligt vedligehold med plejemidler. Skadede eller meget slidte trægulve kan renoveres, slibes og lakeres eller olieres.

Mange vælger at kombinere de forskellige gulvtyper, så der fx er klinker eller fliser i badeværelset, linoleum i køkkenet, klinker eller vinyl i bryggerset og trægulve, der er behagelige at gå på og giver bedre akustik, i de øvrige rum.

Vil du have dit gulv til at holde i lang tid, skal du have måtter lige inden for dørene, så du ikke tager sand, jord eller andet skidt med ind. Nogle vælger i stedet, at man skaltage skoene af, inden man går ind ad døren, men det er en smagssag for den enkelte familie.