Vægge i badeværelser

Der er strenge krav til vægkonstruktion, materialer og overflader i badeværelset. Især omkring brusenichen og ved badekar og håndvask. Men vægge kan gøres vandtætte med enten fliser eller maling. Læs her hvordan.

Hvordan får du vandtætte vægge i badeværelset i vådzonen?

Der findes i princippet tre måder at få vandtætte vægge i badeværelset:

1) Hvis man bygger nyt kan man vælge at bygge vægge, der i sig selv er vandtætte. Det gælder fx vægge af beton. Betonvægge anses for at være vandtætte, hvis betonen er mindst 6 cm tyk, styrkeklasse 20 og hvis væggen er armeret. Man skal være opmærksom på, at samlinger mellem vægge og gulve skal være vandtætte. Væggen skal have en vandafvisende overflade enten flisesystem eller i visse tilfælde malerbehandling.

  • Minimum afstand på 45 cm fra midt stolpe til midt stolpe.
  • Krav til stolpedimensioner, hvis det er træstolper skal dimensionen være mindst 45 x 70 mm, benyttes stålskelet skal stålprofilerne være mindst 70 mm.
  • Krav til fastgørelse ved vådrumsgips: Det skal være rustfrie skruer og afstanden mellem skruerne må max være 20 cm langs kanterne af pladen og max 30 cm i mellemunderstøtningerne. Der skal skrues i alle stolper.
  • Krav til ekstra underlag hvor der skal monteres sanitet. Det kan fx være særlige montagestel.
  • Krav til pladetykkelse og antal plader til beklædningen.

Kravene til pladerne varierer afhængigt af hvilken pladetype du anvender. Pladetyperne er:

  • Vådrumsgips (2 lag)
  • Fibergipsplader (1 lag med pladetykkelse på 15 mm eller 2 plader med hver sin pladetykkelse på 12,5 cm)
  • Kalciumsilikatplader (12 mm)
  • Krydsfiner eller spånplader (kan kun anvendes som underlag for pvc, hvor krydsfiner skal have en pladetykkelse på mindst 12 mm og spånplader mindst 16 mm))

- Du kan finde et skema over kravene til pladetykkelse, stolpeafstande og skrueafstande i SBi-anvisning 200 Vådrum.

Gipsplader til vådrum

Du må ikke bruge almindelige gipsplader i badeværelset. Det skal være specielle vådrumsgipsplader, som er tættere og silikoneimprægnerede og de skal sættes op i 2 lag i hele rummet. Samlingerne skal være forskudte fra hinanden i det inderste lag og yderste lag. Gipspladerne skal have en tykkelse på mindst 12,5 mm.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab