Vedligehold af en facade af gasbeton

Facaden er en stor del af det, der kaldes husets klimaskærm, som skal holde vind og fugt ude af husets indre. Derudover vil mange gerne have facaden til at se pæn ud, da den er en vigtig del af husets udseende. Derfor er det vigtigt at vedligeholde facaden. 

Har du en facade af gasbeton, kræver det lidt vedligehold. Det gælder både stenene, fugerne og malingen på overfladen. 

En facade af gasbetonblokke eller porebetonblokke er meget almindeligt i huse bygget i 1950'erne, 60'erne og 70'erne. I dag bliver der også bygget nye huse med gasbetonblokke, men der vil typisk været en pudset overflade. 

repel-icon

Det er godt at vedligeholde, fordi det forlænger levetiden på bygningsdelene. Dermed sparer vi ressourcer, når der skal produceres mindre nyt. 

Er du i tvivl? Det er bedre at vedligeholde end ikke at vedligeholde:

  • Det er billigere at tjekke din gastbetonfacade nu end at risikere en større udgift, hvis du skal udskifte dele af facaden. 
  • At vedligeholde facaden er med til at forebygge fugtskader og ødelagte gasbetonsten.
  • Det tager kun ca. 15 minutter at tjekke din facade. Hvis du skal vedligeholde facaden, afhænger det af opgaven, hvor lang tid du skal bruge. En mindre revne kan klares på en halv dag, mens større eller flere revner, udskiftning af sten eller maling af facaden kan tage flere dage. 
  • Bagefter kan du fejre, at facaden står flot og virker, som den skal. Du bør tjekke facaden en gang om året, men ofte vil du ikke finde nogen problemer. 

Bidragsydere

Julie Trolle Boding, journalist
Tine R. Sode, fagekspert

Få hjælp til at vedligeholde dit hus

Det kan virke uoverskueligt, når du skal have overblik over vedligeholdelsen af et helt hus. Vi guider dig til, hvordan du skal tjekke de udvendige bygningsdele.