1) Slå græsplænen en gang om ugen med en klippehøjde på 2-3 cm. Gød med 1-2 kilo NPK-gødning pr. 100 m2 før udsigt til regn, så holder du plænen i god vækst og reducerer risikoen for mos i græsplænen. Fjern ujævnheder i græsplænen med et 1-2 cm tykt lag topdressing bestående af kompost og grus - 50 % af hver.

2) Klip din løvfældende hæk i juni. Klip løvfældende hække som bøg, tjørn, lærk og liguster i juni. Vent med klippe stedsegrønne hække (taks, buksbom og thuja) til august-september, med mindre du ikke nåede at klippe dem sidste år - ellers kan du klippe dem i begyndelsen af juni.

Se hvordan du klipper hækken

3) Fjern nye skud på frugttræerne - det koncentrerer væksten i de blivende og frugtbærende skud og dermed i de endelige frugter. Tynd ud i frugterne, hvis der er mange frugter på blomme-, æble- og pæretræerne. Der skal være ca. en håndbredde mellem frugterne, det giver frugterne plads og ekstra næring til at vokse sig større.

4) Nip visne blomster på rhododendron-planterne af. Derved kommer der kraftige skud og ligeså mange blomster til næste år. Er der mange gule blade, så giv hver plante 20 gram svovlsur ammoniak eller omplant i en kølig periode med rigelig sphagnum. Nip eller klip også de visne hoveder på sommerblomsterne.

Se en timelapse, hvor en rododendron springer ud, og få tips til plantning

5) Knib skud af vinplanter - både på friland og i drivhus. Når der er afsat drueklaser, knibes skuddet over efter det andet blad efter klasen.

6) Fjern skuddene i bladhjørnerne på tomatplanter (de små skud ved stænglen). Ryst planterne, når de gule blomster står i fuldt flor, så falder der pollen fra støvdragerne ned på støvfanget, og derved bestøver flere bier tomatblomsterne, så du får flere tomater. Knib ikke kompakte, tætte, lave busktomater som 'Tiny Tim'.

7) Brud gødning i vandet, hver gang du vander i drivhuset og krukkerne udenfor. Brug en flydende gødning med mikronæring (det står typisk "+Mikronæring" udenpå), så sikrer du, at dine planter får de næringsstoffer (fx mangan, bor og magnensium), de har behov for.

8) Hyp jorden op omkring kartoffelplanterne. Det giver flere kartofler og ingen grønne kartofler, som er giftige. Den grønne farve indeholder giftstoffet solanin (et alkaloid), der dannes automatisk, når knoldene er i dagslys. Opbevar kartoflerne mørkt, når de er gravet op.

9) Kultivér jorden i køkkenhaven med en kultivator. Det fjerner ukrudt og giver en løs jord, som regnen lettere kan trænge ned i. En kultivator er et haveredskab med 3 eller 5 tænder, som river jorden op, når den trækkes igennem jorden. Du kan også nøjes med at hakke ukrudtet væk, inden det bliver for stort, med et hakkejern.

10) Lug ukrudt løbende. Lug ukrudt mindst en gang om ugen, så holder du det bedst nede. Fjern ukrudtet med hænderne eller brug alternativt en gravegreb eller cirkelhakke.

Podcast: Mig og min have

Episode 4: Plantning

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit