Hvad kan man så, og hvad kan man plante i maj, er der mange, der spørger om. Og svaret er, at du kan så og plante en lang række planter og blomster, da jordtemperaturen i maj nærmest er perfekt til at plante i – så længe du husker at vande godt, hvis maj er tør.

Undgå tørre, blæsende og varme dage til udplantning, da planterne her har større fordampning.

Udover at så og plante, er der masser af andre opgaver i haven, du kan kaste dig over i maj måned.

Video: Sådan planter du ud i bedet

1. Så og plant i maj

Du kan plante alle arter af stauder, buske og mindre træer i potter, så længe du sikrer dig, at planterne får vand i løbet af sommeren. 

Der er også masser af blomsterfrø, der kan sås i maj. Du kan bl.a. så:

  • Ærteblomst
  • Akeleje
  • Blomsterkarse
  • Solsikke
  • Stolt kavaler
  • Vilde blomsterblandinger.

Video: Fjern mælkebøtterne

2. Få has på ukrudtet - eller lad det være

Jo mere, du er er over ukrudtet netop nu, jo nemmere en sommer får du. Lug ukrudt i takt med, at det myldrer frem. Du kan blandt andet fjerne mælkebøtter, som blomstrer netop nu, og holde skvalderkålen i skak.

Du behøver dog ikke fjerne ukrudtet, hvis du ikke føler dig generet af det. Du kan også bare lade det gro - fx de steder i haven, hvor det ingen skade gør - til gavn for havens insekter.

3. Gød havens planter

I maj er havens planter i god vækst, og nogle planter kan have behov for gødning. Har planterne særligt gule, lyse blade, kan det skyldes mangel på gødning. Strø organisk gødning eller kunstgødning ved de planter, der har brug for gødning, eller læg et 2-3 cm lag kompost oven på jorden.

I køkkenhaven kan du lægge 4-5 cm kompost ud og kultivere det ned i det øverste lag.

Roserne vil også elske lidt kompost omkring sig. Her kan du også vælge at bruge komposteret hestegødning.

I krukker anbefales det, du anvender en flydende, almindelig havegødning, der kan bruges til hele haven, samt mikronæring, da krukkeplanter har brug for mikronæringsstoffer.

Husk dine agurker og tomater

Agurker må gerne plantes lidt højt i forhold til det omkringliggende jordniveau i plantesækken, for ellers kan de roddrukne.

Husk at knibe sideskud på dine tomater i takt med, at de vokser for et flot resultat.

Sørg altid for rigelig vanding. En god tommelfingerregel er at stikke fingeren i jorden. Føles den fugtig, er den våd nok. Hvis ikke, så vand mere. Hænger bladene, er det også et tegn på vandmangel. Brug gerne tempereret vand eller vand fra en regnvandstønde og evt. NPK-gødning eller hjemmelavet, flydende gødning.
Lad fx vandkanden stå i drivhuset, så bliver temperaturen perfekt. 

LÆS OGSÅ: Sådan gør du drivhuset forårsklar

4. Luft ud og vand løs i drivhuset

Sørg for god udluftning i drivhuset, da planterne ellers får hedeslag. Undersøg evt. muligheden for automatiske vinduer, det giver den bedste udluftning. Supplér på varme dage med at lade døren stå åben.

Plant først dine nyindkøbte agurkeplanter ud i drivhuset, når nattemperaturen i drivhuset er over 15 grader.

5. Vand køkkenhaven

Er måneden tør, skal du vande i køkkenhaven - mærk efter om jorden er fugtig ved at stikke en finger i jorden. Tjek hver dag.

Det er vigtigt, at jorden er fugtig, for så danner planterne væsentligt flere rødder, og et stort rodnet giver større planter og dermed bedre chancer for overlevelse i tørkeperioder.

6. Så på friland i maj

Skal du så sarte, varmeelskende planter som græskar, squash, bønner og majs, kan du så dem direkte i jorden allerede nu - hvis du altså husker at dække de nysåede frø til med fiberdug eller plastik, så jorden forbliver lun, og planterne hurtigere får fat og vokser sig store.

Forvarm evt. jorden en uges tid forud for såningen. Er jorden for kold, rådner frøene og spirer aldrig frem.

7. Hold øje med nattefrost

Sidst på måneden er risikoen for nattefrost normalt forbi, men sørg alligevel for at have plastik eller fiberdug parat til overdækning. Dæk sommerblomster og dahliaknolde med plastik eller fiberdug, inden du går i seng, hvis temperaturen bliver under 0 grader.

Pas især på nye sommerblomster og andre sarte vækster, fx kartofler og løg, i køkkenhaven. De kan gå helt til, eller for løgs vedkommende, gå i stok. Dvs. at de sætter blomst i stedet for at vokse. Sæt evt. de ekstra sarte planter i bakker og i drivhus om natten.

8. Pas på frugttræerne

Nattefrost kan også give store skader på frugttræernes blomster. Hvis der er risiko for nattefrost, kan du oversprøjte dine frugttræer og andre sarte planter, fx grøntsager i køkkenhaven, med vand i en fin vandforstøver. Oversprøjtning kan klare 1-2 frostgrader.

Video: Sådan bekæmper du bladlus

9. Bekæmp bladlus

Bekæmp bladlusene, mens de endnu er små. I varme perioder begynder bladlusene at husere på friland, og så snart du får øje på dem, bør du gå i gang.

Brug insektsæbe fra planteskolen eller byggemarkedet og sprøjt det på over- og undersiden af de angrebne blade.

Alternativt kan du spule dine roser, eller hvor bladlusene nu er, med din vandingspistol monteret på haveslangen med en kold, halvhård stråle. Pas på, strålen ikke bliver for kraftig.

10. Knib dine rododendron

Knib eller vrid visne blomster på rododendron af. Når du gør det tidligt, får du kraftigere vækst og flere blomster næste år. Gør det normalt kun, når planterne er små, og det er muligt at nå blomsterstandene.

Podcast: Mig og min have

Episode 3: Roser

I denne episode inspirerer vi dig til en fornyet rosegæse med anekdoter, passion og praktiske tips til hvordan du skal passe dine roser og få sat skub i dem i foråret.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit