1. Skift fugerne på badeværelset

De bløde fuger, silikonefugerne, i badeværelset bliver hårde og mister elasticiteten efter 5-10 år, og kan blive utætte. Er dine bløde fuger ved at være udtjente, kan du hurtigt og let skifte dem.

2. Tjek, at huset er klar til storm

En vild efterårsstorm kan få tagsten til at flyve af, ødelægge tag og vægge m.v. Undgå de slemme skader ved at sikre dit hus. Tjek bl.a. om:

  • huset har revner.
  • tagsten sidder forsvarligt fast.
  • tagrender, vindskeder og sternbrædder er løse.
  • træbeklædninger er sømmet ordentligt fast.

Tjek også, om dine træer har risiko for at vælte, hvis der kommer kraftig blæst eller storm. Fjern dårlige og halvrådne grene fra træerne, så de ikke blæser væk og ramler ind i mennesker, huse, drivhuse eller andre ting.

3. Klæd huset på til kulden - isolér dit loft

Du kan spare mange penge ved at efterisolere dit loft, så der ligger mindst 300 mm isolering, hvis der ellers er plads til det. Har du et uudnyttet loft, som er let at komme til, og er du sikker på, at der er en hel tæt dampspærre, kan du normalt selv ordne det.

Er den eksisterende isolering beskadiget eller trampet flad, skal den fjernes først, ellers kan du lade den være og lægge den nye isolering ovenpå.

Tjek, at loftets dampspærre er intakt, inden du fordeler isoleringen, og pas på ikke at dække ventilations- og lufthuller.

Video: Sådan isolerer du dit loft

4. Skift jord i rosenbedet

Er dine roser 8-10 år gamle, begynder de at vokse langsommere. Undgå 'rosentræthed' ved at grave roserne op og fjerne den gamle jord i 30x30x40 cm bredde og dybde.

Hent nyt jord et andet sted i haven, evt. i køkkenhaven, og plant i det. Den gamle jord fra rosenbedet kan du lægge ud i køkkenhaven eller i et andet bed.

Er din hjemmelavede kompost færdig, kan du også strø den ud mellem roserne. Et tyndt lag på 5 cm gavner både jordstrukturen og beskytter mod frostskader.

5. Slå græsset de sidste gange

Græsplænen skal måske slås for sidste gang? Så længe jordtemperaturen er over 6-7 grader, kan du roligt gøre det - klip dog ikke græsset kortere end 4 cm.

Fjern bunker af visne blade på græsplænen. Visne blade under sneen begrænser plænens iltning, og når først frosten kommer, bliver det sværere at samle bladene op.

6. Beskær træer og buske

Før frosten sætter ind, er det en god idé at beskære de træer og buske i haven, som trænger til at blive tyndet ud. Fjern også de gamle hindbærskud fra i år, de skyder ikke næste år.

7. Gør huset vinterklar

Vinteren kan forårsage dyre og store skader, hvis der er bygningsdele, som halter. Brug derfor en dag på at give huset det helt store eftersyn.

Tjek bl.a. at tagrender og nedløbsrør er tætte og tømte, om vandet frit kan passere i grundens brønde og kloakker, og om soklen er fri for revner og utætheder.

Video: Sådan renser du dine brønde

8. Giv havemøblerne en efterårsrengøring

De fleste havemøbler har godt af at blive gjort rene, inden de stilles væk for vinteren. Er de af plastik, kan det klares med sæbevand og en blød børste, mens træmøbler kræver både trærengøring og oliering eller maling.

9. Del og omplant stauder

Efterårsferien et godt tidspunkt at dele og omplante dine stauder. Grav stauderne op og del dem ved hjælp af en spade.

Klip også afblomstrede stauder ned, hvis de står og ser triste ud, men overvej, om de er en smuk dekoration i haven, når sneen falder.

Se videoen 'Sådan deler du dine stauder'

10. Skift tætningslister og spar på varmen

Jo koldere det bliver udenfor, jo værre bliver træk fra døre og vinduer. Med nye tætningslister kan du holde kulden på afstand, og du kan selv montere dem.