Spørg Bolius

Byggefejl og konkurs

Hej.

Vi har ved det netop overståede snevejr og dertilhørende tøvejr kunne konstatere, at vores undertag er lavet forkert, og derved har vi haft vandskade i vores hus. Huset er fra 2007 og bygget af AZ-Huse, men de er desværre gået konkurs efterfølgende. Forsikringen er på i forhold til vandskaden, men selve fejlen med undertaget/skotrenden vil vi - hvis vi kan, lave en anke på, men hvor gør vi evt det henne? Firmaet var medlem af Byg garanti, men de (byggeriets ankenævn) dækker ikke over 1 mil.

Hvad gør vi? På forhånd tak. Berit C.

Kære Berit C.
Når man køber en stor ting som et nyt hus forventer man nok at der er en eller anden for form garanti på huset. Men det er først fra 1. april 2008 blev det lovpligtigt at tegne en byggeskadeforsikring ved nybyggeri. Denne forsikring blev lovpligtig for at undgå et folk ender i netop den situation, som i står med.
Før 1 april 2008 var det op til den enkelt at sikre at der var penge til at udbedre mangler, som først blev opdaget senere, selv om byggefirmaet gik konkurs.
Denne sikring kan fx være ved entreprenørfirmaet får lavet en garantistillelse.
Er der, i jeres kontrakt med entreprenørfirmaet, ikke aftale om garantistillelse, er der ikke noget i kan gøre. Desværre!
Vi høre desværre alt for ofte om folk, der ikke har sikret sig tilstrækkeligt når de får bygget nyt eller bygget om/bygget til eller bare får nyt tag.  
Jeg må fremhæve, at det er meget vigtigt, at man for lavet en ordentlig aftale med entreprenøren uanset om man det er et stort projekt, som at bygge nyt hus eller et mindre, som fx nyt badeværelse.
Aftalen skal indeholde en grundig beskrivelse af ydelsen, som entreprenøren skal udføre. Der skal være tidsplan, beskrivelse af materialer og ikke mindst, en afklaring af hvad man skal gøre hvis det viser sig, at der er mangler ved arbejdet og hvis entreprenøren går konkurs.
Som nævnt er det lovpligtigt at entreprenøren tegner en byggeskadeforsikring. Denne er dog kun et krav ved nybyggeri eller ved større tilbygninger. Derfor skal man selv sørge for en eller anden form for sikring. Det kunne være at entreprenøren skal stille med en garantistillelse, som bliver nedskrevet ved byggeriets afslutning, nedskrevet igen efter 1 år og afsluttes efter 5 år.
Så inden man går i gang bør man have sat sig grundig ind i de juridiske aspekter. Man kan evt. købe sig til rådgivning. Det kan være penge godt givet ud.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden