Det er muligt kun at lave et stykke af din have om til en vild have. På den måde kan du selv styre, hvor i haven der er vildt – og hvor meget det skal fylde. Du sætter grænserne både billedligt og bogstaveligt. 

Guide til et haveområde med vild natur

  1. Vælg ét hjørne eller område af haven, og slå det helt ned. Du skal fjerne alt græs. For at få græstørvene fjernet ordentligt, skal der graves 15-20 cm i dybden. Put vasket bakkesand i hullet fremfor gødning og muldjord. Vasket bakkesand er bedre til de danske vilde arter.
  2. Så nogle af de vildtblandinger, du kan købe. Vælg en vildtblanding, der passer til din jordtype, fx ”fugtig eng”. Når blomsterne smider frøene i sensommeren, er det naturligt at så lidt ekstra.
  3. Lad området passe sig selv det meste af tiden. En almindelig græsplæne er noget af det, der har mindst biodiversitet, så det er vigtigt, du lader det gro. Laver du en blomstereng, er det vigtigt, at der er minimum seks timers sol om dagen.
  4. Hvis du gerne vil have blomster til bierne, så gå efter hjemlige arter, der kan selvså og dermed fornyer haven år efter år. Af danske blomster holder bierne især af arter som rødkløver, vild gulerod og kællingetand.
  5. Du skal sørge for, at det hele ikke bliver ukrudtsmark. Det må ikke blive en monokultur, hvor få plantearter dominerer, og der fx er meget kraftigt voksende og skyggegivende planter, som udkonkurrerer andre arter. Du skal ikke luge, men tynde ud og fjerne.

Lad området stå

Hvis du ikke orker det store arbejde med at anlægge en blomstereng, kan du også bare lade et hjørne af haven stå, som det er, og kun slå det ned to gange om året: én gang i det tidlige forår og én gang i efteråret. Her er du dog mindre i kontrol med, hvad der kommer og hvornår.