Hvad gør du, hvis du har ekstra affald?

Masser af gavepapir og æsker fra juleaften, julefrokoster eller nytårsfest giver en del ekstra affald. Men hvad gør du, når du har mere affald, end skraldespanden kan rumme?

Har du mere affald end skraldespanden kan rumme, så tjek din kommunes regler for ekstra affald. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Ordninger for ekstra affald er forskellige fra kommune til kommune.

Klistermærkeordning

Nogle kommuner har en klistermærkeordning, hvor du kan købe mærkater, som du skal klistre på din egen, ekstra affaldssæk. Sækken med mærket, stiller du blot ved siden af din normale affaldsbeholder til næste tømning.

Ekstra affaldssæk

Andre kommuner tilbyder, at du kan købe en ekstra affaldssæk, som du fylder med dit ekstra affald og stiller ved siden af din normale affaldsbeholder til næste tømning.

Hvad koster det at komme af med ekstra affald?

Mærkater eller en ekstra sæk koster typisk mellem 25 og 50 kr. stykket alt efter, hvilken kommune du bor i.

LÆS OGSÅ: Affald

Hvor skal jeg henvende mig?

I nogle kommuner kan du bestille sække eller mærkater på kommunens hjemmeside, hos andre skal du købe dem hos fx Borgerservice, på biblioteket eller genbrugspladsen.

Normalt må du ikke aflevere dagrenovation på genbrugspladsen, men på enkelte genbrugspladser er der opstillet særlige containere, hvor du selv kan aflevere dagrenovation i en særlig ekstra sæk, du skal købe forinden.

Tjek din kommunes hjemmeside for detaljer om ordningen, der hvor du bor.

Det er ikke alle kommuner, der har affaldssortering. Tjek på din kommunes hjemmeside. Har din kommune ikke affaldssortering, kan du benytte de bobler, der ofte står dér, hvor du læsser flasker og papir af. I det hele taget er det en god idé at sortere gavepapir fra i julen og samle det for sig. 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab