Hvad må du (IKKE) smide i toilettet?

Har du smidt vat eller hår i toilettet? Så er du med til at skade kloakken og forringe renseprocessen af vores vand. Læs hvad du ikke må smide i toilettet, og hvad du skal gøre i stedet.

Mand skylder toiletpapirrulle og vatpinde i toilet.

Lad være med at bruge toilettet som skraldespand.

Hvad må jeg smide i toilettet?

Der er ikke nogen lovgivning, der direkte siger, hvad du må smide i dit wc. Men for det fælles kloaksystems skyld og den fremtidige vandkvalitet er der meget, som er rigtig uheldigt at skylle ud i toilettet.

Kort sagt, bør du kun skylle 3 ting ud i toilettet:

  1. Afføring
  2. Urin
  3. Toiletpapir.

Alt andet skal smides i din skraldespand – fra vatpinde, bleer og vådservietter til hår og kondomer.

Kemikalier skal afleveres på genbrugsstationen, medicinrester på apoteket.

Hår, madolie og vatpinde i wc'et giver problemer

Især hår, madolie og vatpinde giver store problemer, hvis du smider dem i toilettet, og give skader i kloakken.

Hår samler sig til store hårbolde, vatpinde kan blokere spildevandspumperne, mens madolie størkner og laver fedtpropper i kloaksystemet.

Hvor skal du smide affaldet hen?

Alt andet end toiletpapir og organisk materiale fra din krop må IKKE komme i toilettet.

Bleer, bind, tamponer, trusseindlæg, kondomer, vatpinde, engangsvaskeklude, hår og cigaretskodder skal i affaldsposen.

Put olie og fedt i skraldespanden

Hæld aldrig olie eller fedt i hverken toilet eller køkkenvask. Tør hellere panden af med et stykke køkkenrulle og smid det i affaldsposen.

Du kan også hælde fedtet eller olien i en dunk – fx en overskåret mælkekarton. Lad olien køle af og smid det hele i affaldsposen, hvor det siden bliver brændt sammen med dit øvrige husholdningsaffald og dermed bidrager til at skabe varme og elektricitet.

Må du putte medicin og maling i toilettet?

Hæld aldrig maling, terpentin, medicinrester eller andre miljøfarlige stoffer i toilettet eller kloakken. Alle kemikalier skal afleveres på særlige containerpladser/kommunale miljøordninger. Medicinrester skal på apoteket.

Skrald i toilettet bliver dyrt for dig

Jo mere skadeligt materiale, du smider i toilettet, jo dyrere bliver det for dig som forbruger, da spildevandsforsyningen skal bruge ekstra ressourcer på at rense spildevand og reparere ødelagte eller tilstoppede anlæg.

Alene en enkelt vatpind kan lave ravage i kloakken for mange tusinde kroner, fordi den kan sætte sig fast i de pumper, der skal føre spildevandet videre til renseanlægget.

Miljøet bliver også belastet, når du smider andet end toiletpapir i toilettet. Pumper og renseriste bliver dårligere, og flere kemikalier ryger videre ud i havet, hvor det skader fisk, planter og badestrande.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab