Spørg Bolius

Hvordan får vi tør kælder i bungalow fra 1933?

Kære Bolius

Først vil jeg sige tak for jeres fantastiske åbne database fyldt med god viden, som jeg flittigt har brugt siden min familie og jeg overtog en gammel bungalow fra 1933 i maj i år.

Vores hus er som sagt en gammel bungalow fra 1933 med ca. 126 m2 i stueetagen og det tilsvarende i kælderen. Huset er umiddelbart i god stand og er løbende blevet vedligeholdt. Der er blandt andet kommet nyt tag på i 2005 og nyt badeværelse omkring samme tidspunkt. Vores kælder, har vi fået fortalt at naboer, har aldrig været udsat for ”vand i kælderen” el. lignende og fremstår tør. Der har været oliefyr indtil nu, som også har varmet den op. Nu har vi dog skiftet til naturgas, men sørget for, indtil videre, en stor radiator midt i kælderen.

Vi har dog en udfordring med vores kældervægge – dvs. de ydre kældervægge. Der er flere steder, hvor de er porøse og hvor der kommer saltpeterudtræk. Der er nogle steder, hvor der har siddet væv, men som vi straks har pillet ned. Andre steder er de ydre vægge blot pudset og malet med en kalkmaling. Udover saltpeterudtræk er der i et rum (i en afstand på ca. 2-2,5m fra ydervæggen), hvor der kommer fugtpletter når jeg sætter større ting på gulvet. Jeg har undersøgt en del om, hvordan man kan komme udbedre væggene og få saltpeterudtrækket væk, men er godt forvirret. Dvs. jeg har spurgt flere eksperter, byggemarkeder etc., men får forskellige svar og flere virker som om de simpelthen ikke ved hvad man skal gøre. Derfor skriver jeg nu direkte til jer.

Status nu er at jeg forstår sådan nogenlunde, at der er to overordnede muligheder for udbedring:

1) Grave ud rundt om huset og få lavet dræn

2) Udbedre indefra kælderen

I forhold til mulighed 1 er vi pt bange for at det vil blive for dyrt at få lavet dræn her og nu og er derfor mere til at afprøve mulighed 2. Det er dog her forvirringen bliver total da jeg fra nogle har hørt, at man skal have det løse puds ned og putte noget vandafvisende på området og derefter noget letspartel på eller noget Vandex. Andre har nævnt, at man bør banke alt puds ned på en ramt væg og give hele væggen Vandex da fugten, hvis kun udbedrer små områder blot vil ”søge” hen til nye område. Det vil dog blive en dyr affære at skulle pille alt puds nede og pudse op igen med Vandex.

Med andre ord – Hvad pokker er op og ned her og hvad vil I anbefale at jeg gør?

Det skal lige siges at min kone og jeg har et medium gør-det-selv-niveau og sagtens kan spartle, slibe, male etc. 

Jeg ser utroligt meget frem til at høre fra jer så vi kan komme videre med vores kælder.

Med venlig hilsen

Søren H. M.

Kære Søren

Jeg besøger mange fugtige kældre og halvfrustrerede husejerne hver eneste uge, og jeg bruger omkring 2 timer derude hver gang, for at fortælle dem om de mange forskellige muligheder der er. Fælles for alle huse og deres kældere handler om god og grundig forventningsafstemning! - for hvad skal kælderen bruges til? Skal den blot bruges til opbevaring og tøjvask, så overvej hvor meget energi, (læs penge) der skal kastes i en den. Men skal den omvendt bruges til ophold af den ene eller anden art, (hjemmeerhverv, motionsrum, stue, badeværelse eller gud-forbyde-det soveværelser) så er det nogle helt andre tiltag der skal til.
Hertil kommer så selvfølgelig de aktuelle problemer som kælderen måtte lide af…

Eksempelvis, ønsker I blot en simpel brug af kælderen, til en vaskekælder, opbevaring af den dyre sportscykel og lidt opbevaring, så anbefaler jeg sjældent brug af omfangsdræn og andre større tiltag. Accepter at det er en gammel – og fugtig – kælder, og puds væggene simpelt op med en åndbar hydraulisk pudsmørtel og mal væggene med kalkmaling eller silikatmaling.
Efter 5-6 år vil der være løs puds og maling igen, og så tager man og pletreparerer…

Men skal man bruge kælderen til mere, og ophold af en slags, så findes der en lang række løsninger og produkter som man kunne forslå. Lige fra understøbning af huset, til nye gulve, til omfangsdræn og (fugt og varme) isolering, og en hulens masse indvendige pudstyper mv.

Så jo, du kan sagtens vælge din mulighed 2, det giver fin mening. Men det er så bare som jeg nævner, ikke en vedligeholdelsesfri løsning, og både kældervæggene og gulvene vil stadigvæk være fugtige. Og det må de gerne være, men så skal man blot indrette sig efter dette.
Og om du så bruger, Vandex, Kefa, Weber, KEIM etc. etc. er så mere eller mindre lige meget. De har alle produkter der er velegnet til kældervægge. Men når det kommer til stykket, så er og vil der stadigvæk være opstigende grundfugt i husets kældervægge, som på sigt vil give pletter og plamager igen.
Ikke engang et omfangsdræn og udvendig isolering, vil fjerne den opstigende grundfugt helt, som er den fugt der suges op igennem de gamle murstens- eller betonkældervægge.

Så sidst, overvej at få en uvildig byggesagkyndig ud og kig på netop jeres kælder, og få rådgivning til netop jeres hus/kælder, situation og ikke mindst pengepung.

Og fælles for alt ovenstående, og alle løsninger, er ventilationen. En kælder skal ventileres grundigt – hele året rundt – primært pga. den store mængde fugt, men også pga. radongasser og deslige.

Håber svaret kan bruges.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden