Hvordan fjerner du islag fra fortovet?

Har du glemt at rydde sne i nogle dage, så det nu er blevet til et tykt islag? Så skal der lidt skrappere midler til end den almindelige sneskraber. Se, hvordan du kommer i bund med isen.

En gammeldags sneskraber af jern kan tage det værste islag på fortovet. Foto: Tommy Verting.

Hvis du i flere dage har glemt at skovle sne væk fra fortovet, kan der ligge et meget tykt islag, som kan være rigtig svært at få bugt med alene ved at bruge den almindelige sneskraber.

Det er der imidlertid råd for. Du skal bruge lidt flere kræfter og nogle andre hjælpemidler, men er du fast besluttet på det, skal du nok få bugt med isen.

Sådan fjerner du tykt islag fra fortovet

  • Fjern først den værste is med en gammeldags sneskraber af jern.
  • Smelt den is, du ikke kan fjerne med vejsalt blandet med grus. Saltet smelter isen, og gruset skaber friktion, og hjælper på den måde med at slibe isen ned. Desuden gør grus fortovet mere skridsikkert.
  • Fjern altid sne fra fortovet så hurtigt som muligt, så det ikke når at sætte sig til is.

Fjern isen med miljøvenlige CMA

Vejsalt er ikke den løsning, der passer bedst på naturen, men der finder også mere miljøvenlige løsning. Du kan fx vælge et tømiddel som calcium magnesium acetat (CMA) eller kalium formiat (KF). Vær dog opmærksom på, at det tør dårligere, du skal bruge væsentligt mere end ved brug af salt. Samtidig er det en løsning, der dyrere og sværere at få fat i, da det sjældent kan ikke købes i almindelige byggemarkeder.

Derfor anbefaler Vejdirektoratet ikke denne løsning til tykt islag.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab