De fleste gange, når jeg kommer ud til møder hos parcelhusejere, ringer jeg på hoveddøren. Så bliver bryggersdøren lidt længere henne ad facaden åbnet,og jeg bliver lukket ind i bryggerset - fordi "det plejer vi".

At have et bryggers er en gave - specielt hvis du bor i et parcelhus uden kælder. Her er der mulighed for at have alt det, der skal være i et hjem, for at det kan fungere optimalt og praktisk, men som ikke er særligt hyggeligt og kønt at se på. Sjovt nok er et rum som bryggerset et af de mindste rum, vi har, men samtidig det rum, der skal kunne allermest på én gang.

Brug hovedindgang til arbejdsplads eller gæstetoilet

Mange parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne har to indgange - en hovedindgang og en bryggersindgang. Tit bliver kun bryggersindgangen brugt, og hovedindgangen ligger ubrugt hen eller bliver brugt til opbevaring.

Mange er i et dilemma, fordi bryggersindgangen ikke er "pæn" nok til at bruge som gæsteindgang, men det sker alligevel altid. Det er uhensigtsmæssigt og spild af plads.

Derfor er det værd at overveje, om du gerne vil beholde en hovedindgang og evt. begynde at bruge den oftere, eller om du vil optimere bryggersindgangen, så den både kan bruges til hverdag og gæster. Herefter kan hovedindgangen bruges til et andet formål - f.eks. en lille arbejdsplads, effektiv opbevaring, udvidelse af gæstetoilet eller værelse eller mulighed for et lille gæsteværelse.

Bryggers skal bruges til mange ting

Men hvad skal der til, for at et bryggers kan anvendes som hovedindgang? Hvor meget skal der laves om? Og kan funktionerne bibeholdes?

Et bryggers er et meget funktionelt rum. Her skal ske meget på meget lidt plads. Det er tit både fyrrum, grovkøkken, vaskerum, opbevaring, garderobe, rengøringsrum, viktualierum og et mindre værksted. Altså et meget operativt rum, der er beregnet til at blive brugt af én person ad gangen.

Når bryggerset også skal være hovedindgang, opstår der dels et øget garderobekrav og dels et æstetisk krav. Et bryggers er sjældent specielt indbydende og venligt at blive modtaget af. Men samtidig kan ingen af de eksisterende funktioner nedlægges. Så hvad kan du gøre?

Skjul opbevaring og vaskemaskine bag skydedøre

Et af hovedformålene med at have et bryggers er opbevaring - og helst opbevaring i form af skabe, så der kan lukkes af for rodet og dermed skabes ro. Skabe fylder meget, ikke bare fysisk, men også visuelt i et rum, derfor skal de være så neutrale og dermed "usynlige" som muligt. Helst skal de fremstå nærmest som en falsk væg - f.eks. med skydedøre, der er lyse og neutrale i materiale og overflade, der ikke forstyrrer i rummet.

Vaskesøjlen kan også dækkes af skydedøre. Således kan der opnås en både funktionel og æstetisk høj kvalitet i et bryggers.

Fjern vask fra bryggers

Fjern de elementer, der i for høj grad signalerer bryggers. Vaskesøjlen kan som nævnt indarbejdes i opbevaringen bag ved skabsdørene. Overvej, hvorvidt der stadig skal være en vask i bryggerset - bliver den brugt så meget, at du ikke kan undvære den? Eller er det kun endnu et opbevaringssted for planter, støvler osv.?

En vask signalerer i høj grad fornemmelsen af et bryggers/værksted og betyder derfor meget for, om man har lyst til at modtage gæster her.

Nyt gulv eller farve i bryggerset?

Gulvbelægningen i et bryggers er ofte klinker/fliser, fordi det er praktisk, og fordi der ofte er et afløb. Tit er der lagt klinker, der minder mere om et badeværelsesgulv end et gulv i en entré. Derfor kan det være en god idé at overveje, om gulvet skal udskiftes med en anden og måske mere tidssvarende/æstetisk gulvbelægning. Det kan være en fordel at vælge meget store fliser - det giver ro i et rum, der ikke er så stort, men indeholder mange ting.

Hvis økonomien ikke er til at skulle fjerne gamle gulvfliser og lægge nye, kan vægfarven ændre udtrykket - også for gamle fliser. Det handler om at skabe en kontrast til de eksisterende fliser, en kontrast, der fremhæver de gamle flisers farve. En beige klinke (beige er bl.a. tonet med okkergul) kan f.eks. fremhæves med en blågrå vægfarve (blå er kontrastfarven til gul), hvorimod en hvid væg kan få gamle, beige fliser til at se beskidte ud. 

Skab til overtøj og bænk i bryggers

Der skal være mulighed for hurtigt at komme af med overtøj uden at lægge det et tilfældigt sted. Det vil sige, at der skal være plads i et skab til at hænge overtøj, der kræver bøjle.

Da dette bryggers også skal fungere som entré for gæster, vil det være en god idé at skabe vægplads til en åben garderobe samt evt. et sted at sidde ned, en bænk el.lign., der også kan bruges til opbevaring.

Lav et grovkøkken i dit bryggers

Det kan også være, at du vælger at bevare din hovedindgang og derfor ikke har de samme krav til dit bryggers. Hvis økonomien ikke er til at bygge køkkenet større, kan bryggerset udvides ved at etablere et grovkøkken. De typiske bryggersfunktioner kan stadig være til stede - altså vaskesøjle, opbevaring, overtøj m.m.

Et grovkøkken er en mellemting mellem et bryggers og et viktualierum. Her kan grøntsager renses, konserves og andre tørvarer kan opbevares (evt. i et kolonialskab), og opvaskemaskinen kan placeres her - alt sammen tiltag, der kan frigive plads i køkkenet.

Hvad med den gamle hovedindgang?

Pladsen ved hoveddøren kan også blive til gode kvadratmeter i parcelhuset. Med lidt ombygning og ekstra lys kan du etablere en nyttig arbejdsplads til både dig og børnene.

Gode råd ved indretning af bryggers

  1. Start med at gå ud fra de faste, tekniske installationer, der ikke lader sig flytte så nemt (og billigt).
  2. Husk på, at et bryggers først og fremmest er et funktionelt rum - dvs. det er ikke nødvendigvis fornemmelsen af meget plads, der skal understreges. Der er ofte kun én person ad gangen i bryggerset - derfor handler det om at kunne udnytte alle kvadratmetre og kubikmetre i højeste grad - f.eks. med skabe/hylder, der går helt til loft, skabsfryser i stedet for kummefryser og vaskesøjle.
  3. Det skal være nemt og hurtigt at komme af med og finde ting i bryggerset, ellers ender det med at flyde rundt omkring. Knager til overtøjet er hurtigere, end det at skulle åbne en skabsdør og hænge tøjet på bøjle. Åbne hylder til skoene er hurtigere end skab/skuffe - dog kan det være et æstetisk hensyn at anvende skoskabe. Åbne kurve til vasketøjet er hurtigere end skuffer/skabe - det kan dog være pladsbesparende at anvende skuffer/trådkurve til vasketøjet. Skuffer skaber hurtigere overblik end skabe, fordi du kan trække skuffen helt ud.
  4. Brug indersiden af skabsdøre til at hænge ting på - strygebræt, gulvskrubbe, pensler, alt til skopudsning osv.
  5. Overvej om du har brug for en vask i dit bryggers - og hvis du har én - skal den så blive? Bruger du den nogensinde? Eller har du mere brug for bordpladsen?
  6. Bryggerset er tit et gennemgangsrum - udefra og ind - og videre igennem huset. Tjek ganglinierne - er der noget, der forstyrrer dem?
  7. Hvis du skal kunne tørre tøj på en tørresnor, kan det være en fordel at anskaffe en udtrækstørresnor, der kan monteres på en væg og kun trækkes ud, når det er nødvendigt. Således har du ikke brug for at bruge gulvplads til et tørrestativ.
  8. Kan bryggerset evt. udvides og blive til den centrale opbevaring i huset - med alt tøj, linned, håndklæder, ski og kufferter? Og derved aflaste øvrige primære rum og effektivisere hele vasketøjsprocessen?