Hvornår skal du klippe hækken?

Er det rigtigt, at du skal klippe hækken før sankthans? Hvornår skal du finde hækkesaksen, hvis du kun gider klippe den én gang, og er der forskel fra eksempelvis en bøgehæk til en tjørnehæk. Få svar her.

For at beskytte nye skud mod frost, bør man ikke klippe hækken senere end august. Går du i gang med hækklipperen inden sankthans, er det til gengæld fuglerederne, du skal tage hensyn til.

For at beskytte nye skud mod frost bør du ikke klippe hækken senere end august. Går du i gang med hækklipperen inden sankthans, skal du tage hensyn til fuglereder.

Det har ikke nogen betydning for hækken, hvornår du klipper den, så som grundregel kan du klippe den, når den ser rodet ud.

Du skal dog ikke klippe hækken senere end august, da de nye skud, den efterfølgende producerer, ikke når at hærde, før det bliver frostvejr, og så har de lettere ved at fryse.

Hvornår er det smartest at klippe hækken?

Hvis hækken skal være fin hele tiden

Hvis du gerne vil have, at din hæk står rigtig fin hele tiden, skal du klippe den to gange i løbet af sommeren. Det er især relevant, hvis du har en løvfældende hæk, dvs. en hæk der taber bladene om vinteren, som fx liguster, tjørn, lærk og spirea.

Et godt bud er at klippe hækken første gang i juni eller juli og så igen i august.

En ligusterhæk som denne gror hurtigt. Det er derfor en god idé at klippe den to gange årligt.

En ligusterhæk som denne gror hurtigt. Det er derfor en god idé at klippe den to gange årligt.

Stedsegrønne buske kræver mindre vedligeholdelse. Her kan du nøjes med at lufte hæksaksen en enkelt gang om året.

Stedsegrønne buske kræver mindre vedligeholdelse. Her kan du nøjes med at lufte hæksaksen en enkelt gang om året.

Hvis du vil nøjes med at klippe én gang

Hvis du klipper en løvfældende hæk som fx liguster før sankthans, trænger den til klipning igen til august. Så vil du gerne nøjes med kun at klippe én gang i løbet af sommeren, skal du vente med klipningen til juli.

Hvor lang tid tager det at klippe hækken?

Hvor længe det tager at klippe hækken, afhænger naturligvis af både redskab, hækkens højde og hvor meget energi du har. Hvis du bruger en elektrisk hækkeklipper, tager det omkring 2 minutter pr. meter hæk (på én side), mens du skal regne med omkring 5 minutter pr. meter, hvis du bruger hækkesaksen. Tiden vil selvfølgelig afhænge af førnævnte faktorer.

Pas på fuglene, hvis du klipper før sankthans!

Husk! Klipper du hækken før sankthans, skal du passe på, at du ikke kommer til at ødelægge fuglereder, eller åbner hækken, så katte og andre rovdyr kan få fat i fugleungerne.

LÆS OGSÅ: Træstolper i jord

Klipning af liguster og tjørnhæk

Liguster- og tjørnehække vokser så meget, at de egner sig godt til 2 klipninger om året. De bliver meget lange, hvis du først klipper dem i juli og kun én gang om året.

Et godt bud er at klippe liguster- og tjørnehækken i juni og igen i august.

Buksbom, thuja, taks, gran og cypres

Disse hække er stedsegrønne, dvs. de har grønne blade hele året, og stedsegrønne hække klippes bedst én gang om året, gerne i april eller i august/september.

Klipning af bøgehæk

Har du en bøgehæk, kan du sagtens nøjes med at klippe den én gang om året og gerne lidt senere end ligusterhækken, som fx i juli.

Video: Haveekspert forklarer hvordan du klipper hækken sund

LÆS OGSÅ: Træstolper i jord

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab