En terrasse kan skabe en dejlig overgang fra boligen til haven. Og så er det ét af danskernes yndlingsopholdssteder hen over foråret og sommeren.

Derfor er det ikke uvæsentligt, hvordan terrassen ser ud – og hvordan den er indrettet, så den passer til dine behov.

Se herunder et galleri med inspirerende billeder af både sten- og træterrasser. Og få dernæst tre konkrete eksempler på flotte terrasser.

Galleri: Bliv inspireret til din nye terrasse

Mangler du inspiration til din kommende terrasse, kan du se med her, hvor vi har samlet to gallerier med forskellige terrasser. 

33 kreative, specielle og fascinerende terrasser

Sammenligning af udvalgte materialer til din terrasse

Materialer til terrasse

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Trykimprægneret træ
5,73
Lærketræ
7,03
Tropisk træ (ipé)
8,83
Komposit
52,72
Betonfliser
13,73
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder. Klimaaftrykket for udvalgte terrassebelægninger er opgjort inkl. materialer til fundament, skruer o.l.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for terrassebelægning. Udgifter til den resterende konstruktion og eventuelt til professionelle fagfolk til at bygge terrassen er ikke medregnet. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.

Inspiration: Tre udvalgte terrasser

Herunder kan du se en mere detaljeret beskrivelse af tre udvalgte træterrasser. 

  • En forhøjet terrasse med vintagemøbler.
  • En terrasse i haven under et træ.
  • En terrasse med zoneinddeling.

Højt uderum med vintagemøbler

Mange ældre villaer har stueetager et godt stykke over jordniveau. Det kræver en hævet terrasse, hvis ønsket er at kunne træde direkte fra havedøren ud i det fri. Det ønske har Mette Fog og familien fået opfyldt.

Ejer: Mette Fog.

Størrelse: Ca. 20 m2.

Hvem har anlagt den: Håndværkerfirmaet ahms.dk for syv år siden.

Pris: Ca. 45.000 kr. ekskl. moms.

Type: Hævet træterrasse med dæk og gelænder udført i hvidolieret lærketræ. Selve konstruktionen er lavet i miljøcertificeret Superwood. Tidligere var der nedgang til haven via en stor stentrappe omkranset af to statelige træer. Da træerne døde, så trappen så nøgen ud, at ejerne tænkte, at nu var det tid til at slippe for bøvlet med at skulle gå op og ned ad trapper for at komme ud i det fri. De fik derfor bygget den hævede terrasse som en længe ønsket forlængelse af køkkenet.

– Ud over bonussen ved at terrassen får vores køkken til at virke større, så gør konstruktionen i højden, at vi neden under trædækket har masser af opbevaringsplads til havemøbler og -redskaber, fortæller Mette Fog.

Indretningen: – For mig er det vigtigt, at terrassen er både indbydende og praktisk. Jeg orker ikke at slæbe møbler ud og ind efter årstid og vejr, så de skal kunne tåle regn og rusk. Det er faktisk vores gamle spisebord, der nu får lov til at stå ude sammen med de øvrige terrassemøbler hele året. Når det er sagt, så slider det selvfølgelig på møblerne at stå ude, men jeg synes kun, at træet bliver smukkere af sliddet, siger Mette Fog.

Hun lægger desuden vægt på at have mange grønne indslag som træer, blomster og krydderurter plantet i krukker, så der er en stemning af have, selvom terrassen ligger højt.

Hvordan bruger I terrassen? – På samme måde som vi bruger et indendørs rum. Fordi indretningen er lige så indbydende og komfortabel som indenfor, og fordi terrassen ligger lige ud for køkkenet, fungerer den som spisestue i sommerhalvåret. Ellers hænger vi bare ud her og slapper af under parasollen, siger Mette Fog.

Integreret æbletræ og sydlandsk stemning

En 20 år gammel træterrasse i haven ved et tofamiliehus har fået karakter i kraft af et gammelt æbletræ.  

Ejer: Terrassens ejer, Bent Gringer, har selv bygget terrassen sammmen med sin daværende underbo. Han har siden anlagt flere lignende terrasser i kvarteret.

Hvem har anlagt den? – Tidsmæssigt går der en lørdag med at planlægge, måle op og hente brædder. Søndag laves underlagskonstruktionen, og brædderne skrues på weekenden efter, siger Bent Gringer.

Størrelse: 24 m2

Pris: Hvis en lignende terrasse bygges i dag, vil prisen blive ca. 14.800 kr. Dæk­ket af terrassebrædder på 120 x 28 mm vil koste omkring 45 kr. pr. meter eller i alt 8.600 kr. Hertil kommer rustfrie terrasseskruer til omkring 1.500. Konstruktionen på strøer eller spær omkring 2.300 kr. Herudover beslag (16-20 bjælkesko) til omkring 400 kr. og tilsvarende for et par æsker med skruer. Hertil kommer måske ekstra 2.000 kr. til blandt andet en ordentlig rideplanke ind mod muren, hvis det er nødvendigt.

Type: Terrassen er i sibirisk lærketræ og placeret op ad en mur for at få læ. Placeringen er også valgt, fordi det især for 20 år siden, da havens øvrige beplantning var lavere, var det sted på grunden, hvor aftensolen ramte. Her stod i forvejen et ældre og stort æbletræ.

– Det så vi ikke som en hindring, men et gode. Så kunne træet integreres i terrassen og give skygge, stemning og fornemmelsen af, at terrassen var en gammel del af haven, siger Bent Gringer.

Vedligeholdelse: Hvert andet år skures trædækket ned med økologisk trærens, vand og sæbe; derefter får det en omgang træolie.

Indretning: Det specielle ved et ellers simpelt terrassedæk er det integrerede æbletræ, hvis lange grene breder sig over halvdelen af terrassen. Det giver sydlandsk stemning og får terrassen til at virke som et halvlukket, hyggeligt rum. Om sommeren hænger familien lyslanterner i grenene. Det understreger æbletræets funktion som et hyggeligt tag.

Terrassens størrelse er defineret ud fra, at der skal kunne sidde mange mennesker rundt om bordet. Et bord, som i øvrigt også er hjemmelavet af et stel fundet i storskrald og tilsat en træplade, hvorpå der er limet og spartlet fliser.

Hvordan bruger I terrassen? – Da vi bor på 1. sal, er det ikke hver aften, vi slæber maden med ned på terrassen, men vi er her tit og slapper af i skyggen og holder også gerne fødselsdage for mange her. De bedste stunder er sommeraftener, hvor mørket falder på, og vi takket være æbletræet kan holde lidt på varmen og samtidig nyde lyslanternerne og stilheden, siger Bent Gringer.

Zoneinddelt trædæk med genbrugsmøbler

Her har en familie prioriteret god plads på terrassen og indrettet den med brugte møbler.

Ejer: Sofie Folden Lund. Sofie fik terrassen i fødselsdagsgave af sin far, der med sine bare næver selv har opført den på et par dage, mens familiens mindste, Pelle, på dengang tre år, slæbte jord og underholdt med uafbrudt snak.

Størrelse: Ca. 40-50 m2.

Pris: Ca. 4.000 kr. for brædder og skruer. Her er arbejdsløn ikke medregnet, da terrassen er bygget privat.  

Type: Træterrasse lavet af almindelige terrassebrædder hævet ca. 20 cm over jordniveau, så du kan gå direkte fra havedøren og ud på terrassen. Terrassen blev anlagt for fem år siden.

Vedligeholdelse: De første par år stod træet ubehandlet for at få en slidt, grålig patina. Nu bliver det hvert forår skuret med en hård børste.

Indretning: Terrassen er inddelt i zoner. Der er loungeafdeling, spisebordsafdeling med grill, tørresnor og et område, hvor der er plads til at gå på stylter og lege med sjippetov og bold. Overordnet er møbler og tilbehør købt brugt på dba.dk eller på det lokale loppemarked. Selv æbletræet, som den ene ende af tørresnoren er fastgjort til, er genbrug, da det blev taget med fra ejernes tidligere have.

– Vi går meget ind for at købe brugt. Det er godt for pengepungen, miljøet og øjet. Med det sidste mener jeg, at det kun er velkomment, hvis møbler har skrammer, da de fortæller en historie om fortiden. Genbruget betyder også, at vi på ingen måde er sarte med tingene. Her må leges med bold, spises Nutella i loungesættet og fægtes med stylter, fortæller Sofie Folden Lund.

Hun tilføjer, at alle møbler i øvrigt bliver udenfor hele året, og når vind og vejr har slidt dem ned, så kan de udskiftes med nye brugte møbler for småbeløb. 

Hvordan bruger I terrassen? – Jeg har holdt mange maj-fødselsdage herude, og da min mand fyldte 40 år, var vi ikke færre end 70 gæster samlet på terrassen. Vi fyldte en trillebør med is, tændte grillen og havde lavet flere siddekroge og et dansehjørne. Det kunne alt sammen lade sig gøre på grund af terrassens størrelse. Til daglig er det min mand, vores tre børn, to katte, hunden og mig selv, der – så snart vejret er til det – hænger ud her. Og igen fordi dækket er så stort, er det muligt at være her alle sammen, uden at vi føler os klemte, siger Sofie Folden Lund.