Små, snuskede værelser til skyhøje priser, fremleje efter fremleje. Sådan så boligsituationen ud for 20-årige Anna Lin Lundsgaard, efter at hun flyttede til København for at arbejde. Og hendes mor, Heidi Lundsgaard, som bor på Fyn, kunne se, at datteren var ved at køre fuldstændig sur i at lede efter et sted at bo. Men i første omgang sagde hun nej til at købe en lejlighed til hende. 

– Jeg havde virkelig ikke lyst til at eje en lejlighed i København. Til at gå til generalforsamlinger og have en mening om tingene, fortæller Heidi. 

Når Anna havde svært ved at finde et nyt sted at bo, kunne hun være hos sin far, der bor i en lille lejlighed i København. Men der er kun plads til en madras på gulvet, hvor hun ligger med hovedet inde under spisebordet. 

Fik nej i banken

Da Anna fik en læreplads, blev det klart for Heidi, at nu skulle der styr på boligsituationen. Men i første omgang bad hun datteren om at gå i banken for at låne til en andelsbolig. Men her fik hun nej. 

– Det er ikke godt for et ungdomsliv at bo under et spisebord. Som voksne er vi vant til at have en base. Prøv at forestille dig ikke at have det. Jeg kunne mærke på hende, at det stressede og gik ud over hendes trivsel. Og så endte det med, at jeg købte en lejlighed til hende, fortæller Heidi. 

Da Heidi ejer hus i Odense, har hun kunnet låne 1,8 millioner kr., og 1. september 2017 flytter Anna ind i en delevenlig lejlighed i København NV. 

– Mit lille fynske hoved kunne næsten ikke rumme, at 44 m2 koster så meget. Det er grænseoverskridende, for jeg er jo ikke velhavende. Men jeg er bare den, der stiller mig foran lånet og tager seletøjet på. Og jeg skal ikke tjene penge på det – jeg gør det kun for at hjælpe min datter, fortæller Heidi.

Sælge eller udleje forældrekøb

Hvis lejligheden bliver solgt til en højere pris, når Anna ikke længere skal bo der, er planen, at både Anna og hendes bror får del i overskuddet. 

Falder priserne derimod, har Heidi besluttet at have is i maven og leje lejligheden ud, indtil markedet atter vender.