Spørg om indretning

Har du brug for hjælp med indretning til din bolig? Så spørg arkitekterne.

Send dit spørgsmål til: bedrehjem@bolius.dk og skriv ”Spørg om indretning” i emnelinjen. Medsend fx foto af problemet, plantegning med mål, oplysning om hustype osv. Vi forsøger at besvare så mange spørgsmål som muligt.

Vi har købt en lejlighed, som vi glæder os til at flytte ind i. Vi ønsker en større sammenhæng mellem stue og køkken, da vi ikke synes, der er plads nok til spisekøkken i selve køkkenet, og så er der for få meter bordplads.

Vi synes ikke om køkkenet, som det ser ud nu. Der mangler linjer, og vi har svært ved at se på et køkkenbord, der sådan slutter ”lidt inde” foran vinduet. Og vi vil gerne, at køkkenet kommer til at virke lysere, fx hvidt, men der skal også være noget med farve på. Måske fliser, gulv, tapet eller måske en enkelt låge eller andet, det gir’ lidt spræl.

På nuværende tidspunkt er vi 2 voksne og en hjemmeboende søn på 19 år, som dog snart flytter hjemmefra.

Vi håber, at du kan give os lidt inspiration.

Plads til opvaskemaskine og vaskemaskine i køkkenet

I køkkenet er der ikke en opvaskemaskine, hvilket vi ønsker, og vi vil også meget gerne have plads til vaskemaskinen i køkkenet for at få mere plads til skabe på badeværelset.

Vi har overvejet, om entreen skal nedlægges og så få spisekrog der. Vi har også overvejet at flytte dørene ind til stuen tættere mod hoveddøren og sætte dobbelte glasdøre i, og så samtidig lave større åbning til selve køkkenet og fjerne køkkendøren helt. Det lille viktualierum i forbindelse med køkkenet kan måske bruges, eller det kunne måske blive til garderobe i entreen?

Men vi er meget i tvivl? Måske der er helt andre og bedre løsninger?

Kan vi flytte vandet i køkkenet?

Radiatoren i køkkenet er ikke noget problem, men vand i køkkenet tror vi ikke, vi kan flytte? Lige nu kommer al vand til køkkenet op i hjørnet, hvor køkkenvasken på nuværende tidspunkt er placeret. Hvor langt man kan ”trække” vandet væk derfra, er vi også i tvivl om.

Vi håber på et inspirerende og praktisk forslag til indretning af vores nye køkken.

Med venlig hilsen Irene Stick

Kære Irene

Jeg håber, at du kan bruge mit svar til inspiration. Mit forslag er, at du fjerner væggen mod gangen og det lille spisekammer - derved får du et større rum til indretning af køkken og spiseplads. Du kan stadig indrette køkkenet som vinkelkøkken, men det vendes 180° i forhold til, hvordan det er nu.

Placér højskabe og kogeplads på væggen modsat værelset og få et langt køkkenbord langs facaden, med vasken ud for vinduet, hvor der nu er vandinstallationer og afløb. Opvaskemaskine og, om nødvendigt, vaskemaskine kan så placeres på hver sin side af vasken. Når du indretter et åbent spisekøkken, skal du være opmærksom på at vælge den mest lydsvage opvaske- og vaskemaskine.

SE TEMA: Nyt køkken

Vælg disse elementer til køkkenet

For at få de ønskede lange linjer vil jeg foreslå, at du vælger neutrale, hvide elementer - underskabe i form af skuffeelementer uden greb, indbygget køleskab og opvaskemaskine. Vælg høje overskabe og montér dem, så de går helt til loftet.

Vælg en køkkenbordplade i en varm, lys træsort (fx ask, der oliebehandles) og en bordplade til spisebord i samme træsort for at give rummet ro og varme, og spinkle spisebordsstole, der evt. kan suppleres med klapstole, når der er brug for flere pladser.

Godt lys til køkkenet

Få et godt arbejdslys over køkkenbordet, en hyggelig belysning over spisebordet og vælg en belysning i gangarealet - fx som indbygningsspots i loftet - der kan definere gangen, når lyset i køkkenet er slukket.

Mal væggen i stedet for køkkenlågen

Din idé med en farvet låge er god, men du skal tænke på, at du dermed binder jer til netop den farve resten af køkkenets forhåbentlig lange levetid. Jeg vil foreslå, at du i stedet for maler et felt på væggen mod værelset i en farve, I kan lide - den kan senere let males om til en anden farve, hvis du ændrer smag eller skifter møbler. På den måde kan køkkenet fornys og forandre sig med tiden uden den store investering.

Ind mod stuen kan du placere en dobbelt glasdør eller - for at give endnu mere sammenhæng - en stor skydedør, som du kan male i en stærk farve. Det giver liv til både den lange gang og køkkenet.

Med venlig hilsen arkitekt maa i Videncentret Bolius, Tine Nielsen