Kirsebærvin har meget til fælles med hyldeblomstvin. Kirsebærvinen er dog en del sødere. Nogle opskrifter foreslår at tilsætte frugt direkte i vinballonen, men så risikerer du, at vinen ikke bliver klar.

Det skal du bruge for at lave kirsebærvin 

  • 12 kilo kirsebær. Det er ikke nødvendigt at udstene kirsebærrene, med mindre du putter frugten i vinen.
  • 1 kg Rosiner.
  • 3 kg sukker.
  • 50 g citronsyre.
  • 50 g gær.
  • 20 l vand.

 Sådan laver du kirsebærvin

  • Kog kirsebærrene i 15-20 minutter, så de er tilpas svampede og nemme at presse saften ud af.
  • Hæld al saften på vinballonen. Ballonen skal være 100 % ren. Ryst den eventuelt godt igennem med en sodaopløsning. Det er gammelt husråd.
  • Tilsæt rosiner.
  • Tilsæt sukker. Put sukkeret i en gryde med lidt koldt vand og kog det op, indtil det bliver til sirup. Lad det køle lidt ned, inden du putter det i vinballonen.
  • Tilsæt gær, som er opløst i lunkent vand. Temperaturen i ballonen skal helst være under håndvarm, når gæret kommer i. Mærk uden på ballonen med hænderne.
  • Drys citronsyren i.
  • Fyld vinballonen op med vand til de 25 liter, der kan være i ballonen.
  • Stil ballonen et lunt sted. Fx i stuen, hvor varme på, så kommer gæren hurtigt i gang. Det er vigtigt, så der ikke dannes bakterier, og så kan du undgå at putte svovl i blandingen. Det kan godt gære ret voldsomt til at starte med, så sikr dig, at ballonen ikke står på noget, der kan bliver ødelagt. Det skal helst stå og blobbe godt. Husk også at sætte en gærlås på - den får du med sammen med flasken. Den lukker af for bakterier udefra.
  • Lad ballonen stå i 3-4 uger. Ryst den kraftigt hver dag den første uge for at få kulsyren ud, ellers bliver vinen meget mousserende.
  • Stik vinen om, når der er langt mellem blobbene (et par blob i minuttet). Det vil sige, at vinen nu skal over i den anden vinballon for at sortere bundfaldet fra. Her er det vigtigt, at den beholder, du tager fra, står højt, og den anden beholder står lavt - fx på hhv. køkkenbord og gulv. Stik hæveslangen ned i bunden af beholderen med vin og sug med munden i den anden ende, indtil slangen er helt fyldt op. Put så slangen ned i den tomme beholder, og lad vinen løbe over. Det kan være lidt svært i starten.
  • Lad vinen stå ca. 4 uger, så bundfaldet lægger sig. Sæt ballonen et køligt sted og rør ikke ved den.
  • Stik om igen efter 4-12 uger. Tidsrummet er meget forskelligt, alt efter hvad du laver vinen af. Ryst vinen kraftigt, når den er stukket om. Tag en lille prøve op en gang i mellem og smag.
  • Hæld vinen på flasker. Sug vinen op med hæveslangen, og lad den løbe ned i flasker. Du kan fx bruge genbrugs-vinflasker med påmonterede patentpropper, som man brugte i gamle dage på sodavandsflasker. De lukker fuldstændig tæt og kan købes på internettet.
  • Lad evt. vinen stå på flaske et stykke tid. Noget vin smager enormt godt fra starten, og noget kan være surt, lige når det kommer på flaske, men så skifte smag med tiden. Du kan smage på det fra tid til anden – hvis det er skarpt, kan du lade det stå og prøve efter lidt længere. Vin er en levende ting at arbejde med, og smagen ændrer sig meget. Opbevar flaskerne køligt og mørkt.

Forberedelsestid: 10 minutter

Kogetid: 20 minutter

Kalorier: 300