Rengøring med damp er forholdsvist nyt i Danmark sammenlignet med fx Tyskland, hvor det har været almindeligt brugt i mange år. Men nu er også danskerne for alvor ved at få øjnene op for fordelene ved damp, hvor særligt den effektive bekæmpelse af en del bakterier samt den kemifri rengøring står højt på listen over fordele. 

Du kan vælge både en damprenser, dampsuger og dampmoppe til rengøring med damp.

Hvad er damprengøring?

Ordet ’damprengøring’ siger det tydeligt: Du rengør med damp og kun damp.

Ved damprengøring opvarmes vand fra en lille beholder, så der produceres varm damp, der slipper ud gennem en dyse ved højt tryk. Dampen dannes enten løbende eller under tryk i en trykkoger.

Det er således rengøring med varme, højt tryk og evt. børste, men ikke med kemi. Samtidig dræbes en del bakterier ved den høje temperatur.

En damprenser løsner snavs og skidt med enten en dyse/damppistol eller et med et mundstykke, men den samler det ikke op. Det sker i stedet med en frotte-/mikrofiberklud, der er sat på mundstykket. Det kan være nødvendigt at skifte kluden ud under rengøringen, hvis den bliver for beskidt.

Damppartikler er desuden mindre end vandpartikler, og derfor kan damp effektivt komme ind i små revner og sprækker, hvor vand ofte ikke kan komme til. Af den grund er damp fx særligt effektivt til at rengøre hårde fuger på badeværelset.

Hvad kan renses og rengøres med damp?

Du kan bruge en damprenser eller en dampsuger til at rengøre og løsne snavs. Fx:

  • Gulv og gulvtæpper
  • Fliser
  • Bag rør og radiator.
  • Hårde fuger
  • Vaske
  • Armaturer
  • Toilet
  • Glaslåger
  • Vinduer
  • Spejle
  • Visse typer af borde og plastiklegetøj
  • Og til at fjerne fedt fra fx emhætten.

Luft ud, når du renser med damp. og husk at afkalke

Det er en god idé at lufte ud med gennemtræk, når du bruger damprensning. De fugtige dampe kan nemlig indeholde forskellige smudspartikler.

Når vand fordamper, afsættes der kalk i damprensemaskin. Bor du i områder med hårdt vand, bør damprenseren afkalkes jævnligt. Du kan købe afkalkningspatroner, der skal udskiftes jævnligt, til nogle rensere. Almindelige billige afkalkningsmidler kan anvendes på de fleste maskiner. Tjek brugsanvisningen til din damprenser.

Damprengøring er godt for allergikere

Rengøring med damp er også en fordel for allergikere. Dampen dræber mikroorganismer som husstøvmider og skimmelsvamp, og hvis du vælger en damprensermodel, der både støvsuger og damprenser, så undgår du også at hvirvle samme mængde allergener op, som når du alene støvsuger.

Damprensning er effektivt mod skimmelsvamp

Dampafrensning bruges også til at fjerne af skimmelsvamp. Faktisk kan damp eller kogende vand erstatte andre midler mod skimmelsvamp, men da det kan være besværligt, og da nogle overflader ikke tåler damp og kogende vand, har man introduceret andre midler mod skimmelsvamp. Damp er imidlertid effektivt mod skimmelsvamp der, hvor overfladen kan tåle dampen.

Hvad bør man IKKE rense med damp?

Det er ikke alle materialer, som kan klare den høje temperatur ved damprensning.

Pas fx på med at damprense dit laminatgulv, da det kan tage skade af den varme damp. Spørg producenten af dit gulv for at være sikker. Det er ofte muligt at skrue ned for damptrykket på damprenseren, så varmepåvirkningen bliver mildere, ligesom du kan lægge en ekstra klud omkring mundstykket. 

Også ubehandlet træ, gamle materialer, tapet, lakerede eller malede overflader kan tage skade af damprensning. Hvis der er små skader i overfladen på maling eller lak, kan dampen komme ind under overfladen og gøre skaden større.

Det er heller ikke en god idé at bruge den traditionelle damprenser til bløde møbler som sofa og madras, da pletter nok forsvinder fra overfladen, men kan blæses ind i møblet. Brug i stedet en dampsuger eller en tæppe/møbelrenser.

Hvordan bruger du en damprenser?

En typisk damprenser fungerer sådan, at du hælder vand i dampkammeret, hvorefter vandet hurtigt opvarmes, så du er klar til at damprense. Du kan trille damprenseren rundt i din bolig som en lille støvsuger.

Hvis du vil damprense dine gulve, skal du støvsuge først, med mindre du bruger en dampsuger. Når du har damprenset et område, bør du tørre det efter med en klud for at fjerne snavs og kondensvand.

Til damprenseren følger forskellige mundstykker som passer til damprensning af forskellige overflader, fx et mundstykke med børste til hårde fuger og en dyse til damprensning af armaturer.

Hvilke typer damprensere findes der?

Damprenserne kan overordnet deles ind i 4 grupper:

  • Damprensere
  • Dampmopper
  • Dampsugere
  • Håndholdte damprensere.

Hvordan renser man fuger med en damprenser?

Det er effektivt at rense hårde fuger med damprengøring, da dampens fine struktur i forhold til vandpartikler kan komme bedre ind i den hårde fuge. Damp løsner gamle sæberester og dræber bakterier og skimmelsvamp. 

Typisk medfølger et mundstykke med børste som er beregnet til at skrubbe fugerne med. 

Damprenser 

En damprenser ligner typisk en støvsuger og kommer med en vifte af forskellige mundstykker, så du kan rengøre alle hårde overflader i din bolig som hårde gulve, vaske, armaturer, fliser, toilet, glaslåger, vinduer og spejle. Du kan også rengøre dine borde med damp alt efter, hvilket materiale bordene er lavet af. Husk dog at tjekke, om materialet kan tåle dampens høje temperaturer. 

Det er også oplagt at damprense børnenes plastiklegetøj og på den måde dræbe bakterier. Husk dog også her at tjekke, om legetøjets overflade kan tåle de høje temperaturer. 

Damprenseren suger ikke, så ligesom ved en almindelig gulvvask, skal gulve støvsuges inden damprensning, da du ellers skubber skidtet rundt. Flere af damprenserens mundstykker kan påsættes en tilpasset klud, som tørrer skidt fra overfladen væk. Nogle mundstykker har børster på, og skidt skal derfor tørres væk med en klud efterfølgende. 

Der findes to damp-teknologier inden for damprensere. Den ene type inkluderer en dampkedel, hvor vandet varmes op under tryk. Indenfor denne type finder du yderligere to undertyper – den ene type kræver, at dampkedlen køler ned, før du kan hælde mere vand på, og den anden type har et to-tanksystem, hvor du kan påfylde vand løbende, og derfor ikke behøver at stoppe damparbejdet for at fylde mere vand på. 
 
Den anden teknologi kaldes gennemstrøm og lader meget lidt vand varme op løbende. Denne type damprenser kræver derfor ikke opvarmningstid, men har typisk heller ikke så meget tryk.

Det er ikke en god idé at bruge damprenseren til bløde overflader som tøj, tæpper, sofaer og madrasser. Her skal du bruge en dampsuger eller en tæppe/møbelrenser. Ved en dampsugersprayes et rengøringsmiddel ind i tekstilet under tryk og suges op med mundstykket. Her er altså ikke tale om damp alene.

Kan man damprense vinduer?

Ja, du kan sagtens damprense dine vinduer. Damp kan gøre dine vinduer ekstra flotte og holde dem rene længere, fordi det fjerner eventuel gammel sæbe-film på glasset, som i sig selv tiltrækker støv og snavs.

Men damprens ikke dine vinduer, når det er for koldt, da en kold rude risikerer at sprænge, hvis der kommer varm damp på den.

Dampmoppe 

Dampmoppen kan som udgangspunkt kun bruges til dine gulve, men dampmoppen findes også i versioner med mundstykker til fx vinduer, fliser, komfur og andre hårde overflader. 

Dampmoppen ligner en ledningsfri støvsuger og er typisk mindre og mere handy end damprenseren. Nogle modeller fås med et særligt mundstykke til tæpper og tekstiler.

Dampsuger til rengøring og rensning af sofa, møbler og gulvtæpper

Dampsugeren er en kombination af en støvsuger, en gulvvasker og en damprenser. Dampsugeren suger skidt op ligesom støvsugeren, vasker gulvet med damp og tørrer det til slut af. Ligesom med damprenseren kan du få den med mange forskellige mundstykker, så du kan rengøre de fleste overflader i din bolig. 

Da dampsugeren netop suger damp og skidt op, er den også velegnet til bløde overflader som sofaer, madrasser og tæpper. 

Damprens: Vær opmærksom på...

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er der flere ting, du bør bør være opmærksom på, når du bruger en damprenser. Bl.a.:

  • En damprenser virker bedst på varme, tørre dage, da vandet hurtigere fordamper og forsvinder fra overfladerne.
  • Hvis dampen i en damprenser dannes under tryk i en trykkoger, kan det tage lang tid, før damprenseren er klar til brug. En damprenser var i en test først klar efter mere end 10 minutter.
  • Damp slår bakterier ihjel, men ofte kun, hvis du damper det samme område i op til et halvt minut.
  • Skift ikke mundstykke eller skil rør ad, men damprenseren kører eller er varm, da du risikerer at blive forbrændt.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Håndholdt damprenser

Den håndholdte damprenser er typisk på størrelse med et strygejern og derfor mere fleksibel end en traditionel damprenser, men den har også en mindre kapacitet. Den egner sig godt til dig, der ikke har meget plads til opbevaring, eller dig, der gerne vil have en mere handy løsning til din damprengøring. 

Vær dog opmærksom på, at den håndholdte damprenser typisk skal tilsluttes el med ledning, hvilket sætter en naturlig grænse for fleksibiliteten.

Den håndholdte damprenser er ikke lige så effektiv som damprenseren i støvsugerstørrelse. Husk også at tjekke, om den håndholdte damprenser er med tryk. Damp er i sig selv rensende, men uden trykket er rensningen ikke lige så effektiv. 

Da den håndholdte damprenser ikke suger, anbefales den ikke til bløde møbler som sofaen og madrassen.