Rengøring med damp er forholdsvist nyt i Danmark sammenlignet med fx Tyskland, hvor det har været almindeligt brugt i mange år. Men nu er også danskerne for alvor ved at få øjnene op for fordelene ved damp, hvor særligt den effektive bekæmpelse af en del bakterier samt den kemifri rengøring står højt på listen over fordele. 

Hvad er damprengøring, og hvad kan renses og rengøres med damp?

Ordet ’damprengøring’ siger det tydeligt: Du rengør med damp og kun damp. Der findes damprensere til de fleste områder af dit hjem, og fælles for dem alle er, at de dræber en del bakterier med rygende varm damp under tryk, uden kemi. 

Damppartikler er desuden mindre end vandpartikler, og derfor kan damp effektivt komme ind i små revner og sprækker, hvor vand ofte ikke kan komme til. Af den grund er damp fx særligt effektivt til at rengøre hårde fuger på badeværelset. 

Du kan bl.a. også bruge en damprenser eller en dampsuger til at rengøre gulv og gulvtæpper, fliser, hårde fuger, vaske, armaturer, toilet, glaslåger, vinduer, spejle, visse typer af borde og plastiklegetøj og til at fjerne fedt fra fx emhætten.

Damprengøring er godt for allergikere

Rengøring med damp er også en fordel for allergikere. Dampen dræber mikroorganismer som husstøvmider og skimmelsvamp, og hvis du vælger en damprensermodel, der både støvsuger og damprenser, så undgår du også at hvirvle samme mængde allergener op, som når du alene støvsuger.

Damprensning er effektivt mod skimmelsvamp

Dampafrensning bruges også til at fjerne af skimmelsvamp. Faktisk kan damp eller kogende vand erstatte andre midler mod skimmelsvamp, men da det kan være besværligt, og da nogle overflader ikke tåler damp og kogende vand, har man introduceret andre midler mod skimmelsvamp. Damp er imidlertid effektivt mod skimmelsvamp der, hvor overfladen kan tåle dampen.

Hvad bør man IKKE rense med damp?

Pas på med at damprense dit laminatgulv, da det kan tage skade af den varme damp. Spørg producenten af dit gulv for at være sikker. Det er ofte muligt at skrue ned for damptrykket på damprenseren, så varmepåvirkningen bliver mildere, ligesom du kan lægge en ekstra klud omkring mundstykket. 

Også ubehandlet træ, gamle materialer, tapet, lakerede eller malede overflader kan tage skade af damprensning. Hvis der er små skader i overfladen på maling eller lak, kan dampen komme ind under overfladen og gøre skaden større.

Det er heller ikke en god idé at bruge den traditionelle damprenser til bløde møbler som sofa og madras, da pletter nok forsvinder fra overfladen, men kan blæses ind i møblet. Brug i stedet en dampsuger eller en tæppe/møbelrenser.

Hvordan bruger du en damprenser?

En typisk damprenser fungerer sådan, at du hælder vand i dampkammeret, hvorefter vandet hurtigt opvarmes, så du er klar til at damprense. Du kan trille damprenseren rundt i din bolig som en lille støvsuger.

Hvis du vil damprense dine gulve, skal du støvsuge først, med mindre du bruger en dampsuger. Når du har damprenset et område, bør du tørre det efter med en klud for at fjerne snavs og kondensvand.

Til damprenseren følger forskellige mundstykker som passer til damprensning af forskellige overflader, fx et mundstykke med børste til hårde fuger og en dyse til damprensning af armaturer.

Hvilke typer damprensere findes der?

Damprenserne kan overordnet deles ind i 4 grupper:

  • Damprensere
  • Dampmopper
  • Dampsugere
  • Håndholdte damprensere.

Hvordan renser man fuger med en damprenser?

Det er effektivt at rense hårde fuger med damprengøring, da dampens fine struktur i forhold til vandpartikler kan komme bedre ind i den hårde fuge. Damp løsner gamle sæberester og dræber bakterier og skimmelsvamp. 

Typisk medfølger et mundstykke med børste som er beregnet til at skrubbe fugerne med. 

Damprenser 

En damprenser ligner typisk en støvsuger og kommer med en vifte af forskellige mundstykker, så du kan rengøre alle hårde overflader i din bolig som hårde gulve, vaske, armaturer, fliser, toilet, glaslåger, vinduer og spejle. Du kan også rengøre dine borde med damp alt efter, hvilket materiale bordene er lavet af. Husk dog at tjekke, om materialet kan tåle dampens høje temperaturer. 

Det er også oplagt at damprense børnenes plastiklegetøj og på den måde dræbe bakterier. Husk dog også her at tjekke, om legetøjets overflade kan tåle de høje temperaturer. 

Damprenseren suger ikke, så ligesom ved en almindelig gulvvask, skal gulve støvsuges inden damprensning, da du ellers skubber skidtet rundt. Flere af damprenserens mundstykker kan påsættes en tilpasset klud, som tørrer skidt fra overfladen væk. Nogle mundstykker har børster på, og skidt skal derfor tørres væk med en klud efterfølgende. 

Der findes to damp-teknologier inden for damprensere. Den ene type inkluderer en dampkedel, hvor vandet varmes op under tryk. Indenfor denne type finder du yderligere to undertyper – den ene type kræver, at dampkedlen køler ned, før du kan hælde mere vand på, og den anden type har et to-tanksystem, hvor du kan påfylde vand løbende, og derfor ikke behøver at stoppe damparbejdet for at fylde mere vand på. 
 
Den anden teknologi kaldes gennemstrøm og lader meget lidt vand varme op løbende. Denne type damprenser kræver derfor ikke opvarmningstid, men har typisk heller ikke så meget tryk.

Det er ikke en god idé at bruge damprenseren til bløde overflader som tøj, tæpper, sofaer og madrasser. Her skal du bruge en dampsuger eller en tæppe/møbelrenser. Ved en dampsugersprayes et rengøringsmiddel ind i tekstilet under tryk og suges op med mundstykket. Her er altså ikke tale om damp alene.

Kan man damprense vinduer?

Ja, du kan sagtens damprense dine vinduer. Damp kan gøre dine vinduer ekstra flotte og holde dem rene længere, fordi det fjerner eventuel gammel sæbe-film på glasset, som i sig selv tiltrækker støv og snavs.

Dampmoppe 

Dampmoppen kan som udgangspunkt kun bruges til dine gulve, men dampmoppen findes også i versioner med mundstykker til fx vinduer, fliser, komfur og andre hårde overflader. 

Dampmoppen ligner en ledningsfri støvsuger og er typisk mindre og mere handy end damprenseren. Nogle modeller fås med et særligt mundstykke til tæpper og tekstiler.

Dampsuger til rengøring og rensning af sofa, møbler og gulvtæpper

Dampsugeren er en kombination af en støvsuger, en gulvvasker og en damprenser. Dampsugeren suger skidt op ligesom støvsugeren, vasker gulvet med damp og tørrer det til slut af. Ligesom med damprenseren kan du få den med mange forskellige mundstykker, så du kan rengøre de fleste overflader i din bolig. 

Da dampsugeren netop suger damp og skidt op, er den også velegnet til bløde overflader som sofaer, madrasser og tæpper. 

Håndholdt damprenser

Den håndholdte damprenser er typisk på størrelse med et strygejern og derfor mere fleksibel end en traditionel damprenser, men den har også en mindre kapacitet. Den egner sig godt til dig, der ikke har meget plads til opbevaring, eller dig, der gerne vil have en mere handy løsning til din damprengøring. 

Vær dog opmærksom på, at den håndholdte damprenser typisk skal tilsluttes el med ledning, hvilket sætter en naturlig grænse for fleksibiliteten.

Den håndholdte damprenser er ikke lige så effektiv som damprenseren i støvsugerstørrelse. Husk også at tjekke, om den håndholdte damprenser er med tryk. Damp er i sig selv rensende, men uden trykket er rensningen ikke lige så effektiv. 

Da den håndholdte damprenser ikke suger, anbefales den ikke til bløde møbler som sofaen og madrassen.