Så meget sparer du på elvarme og varmepumper i 2013

Finansloven for 2013 har gjort det meget billigere for dig at have elvarme - uanset om du har el-radiatorer eller varmepumpe – og gjort varmepumper mere fordelagtige. Læs, hvor meget du kan spare om året.

Pris på elvarme – efter finansloven for 2013

  • Elvarmeafgiften er fra 2013 beskåret med 42 procent, så den kommer på niveau med øvrige energiafgifter.
  • Elvarmeafgiften falder med 37 øre/kWh inkl. moms.
  • Elvarme koster i 2013 1,68 kr./kWh mod tidligere ca. 2,05 kr./kWh.
  • Betingelsen for at få rabatten er, at din bolig er registreret og godkendt som el-opvarmet, og det er alene ved forbrug på mere end 4.000 kWh pr. år, at der gives tilskud. Det er gennemsnitsforbruget for et almindeligt hus til madlavning, vask, opvask, belysning og andet elforbrug.
  • Op mod 100.000 helårshuse opvarmes med elvarme.  

Kilder: Energitjenesten og energibolig.dk

Du sparer knap 7.000 kr. på din varmeregning i 2013 i forhold til sidste år, hvis du bor i et 130 m2 parcelhus og har el-radiatorer i hele huset. Har du varmepumpe, skal du betale ca. 2.500 kr. mindre i år.

Det skyldes, at regeringen i finansloven for 2013 vedtog at nedsætte elvarmeafgiften med 42 procent.

- Den nye lovgivning er meget fornuftig, fordi man får flyttet en del af forbruget over på elbaseret varme. Og den underbygger, at man vil udfase oliefyret, siger Morten K. Mathiasen, ansvarlig fagekspert på energiområdet hos Bolius.

- Alle, der har et elforbrug, der overstiger 4.000 kWh om året, kommer til at få gavn af det, siger Johan Lorentzen, energikonsulent i Energitjenesten.

'Rabatten' gælder også for fritidshuse, der er godkendt som helårsbeboelse.

Sådan får du rabatten

For at få rabatten skal din bolig være registreret og godkendt i BBR-registret med elvarme som primær energikilde. Det kan du tjekke under "Varmeinstallation" i din BBR-meddelelse, som du kan finde på ois.dk. 

Når den er registreret, får du automatisk den nedsatte afgift på forbrug ud over 4.000 kWh.

Hvis den ikke er registreret og godkendt, skal du have fat i et registreringsskema hos dit elselskab. I de fleste tilfælde ligger det selskabets hjemmeside. Udfyld skemaet og send eller lad energiselskabet sende det til kommunen. Når kommunen har godkendt ændringen, sender den skemaet enten til dig eller direkte til energiselskabet. Hvis skemaet sendes til dig, skal du sende det videre til energiselskabet.

Store besparelser for husejere på elvarme

At energiafgiften er nedsat så meget, betyder, at elvarme nu koster 1,68 kr. pr. kWh mod tidligere ca. 2,05 kr. pr. kWh.

- Man regner et standardhus som værende 130 m2 med et varmeforbrug på 18.200 kWh om året. De nye regler betyder derfor, at husejere kan spare 18 procent på elregningen – hvilket vil sige næsten 7.000 kr., siger Johan Lorentzen.

LÆS OGSÅ: Opvarmning med elradiatorer

Varmepumper er en bedre forretning

Den nye lovgivning har også gjort det mere fordelagtigt at få en varmepumpe – fx jordvarme eller en luft til luft-varmepumpe.

- En varmepumpe giver typisk 3 kWh varme for hver 1 kWh, den bruger, og derfor kan man groft sagt dividere elprisen med 3, når man installerer en varmepumpe. Og når prisen for el nu er 1,68 kr. pr. kWh, så bliver prisen for varme fra en varmepumpe faktisk kun 56 øre pr. kWh.

- Sammenligner man med olie, som lige nu koster 1,50 kr. pr. kWh, hvis fyret udnytter olien med 80 procent, er besparelsen ved en varmepumpe så stor, at investeringen i den tjenes ind på kort tid, siger Johan Lorentzen.

Det er blevet billigere at varme huset op med både elradiatorer og varmepumper-  elradiatorer er dog stadig en rigtig dyr form for opvarmning.

Det er blevet billigere at varme huset op med både elradiatorer og

varmepumper - elradiatorer er dog stadig en rigtig dyr form for opvarmning.

Spar med varmepumpe

Morten K. Mathiasen, Bolius, mener, at varmepumper nu er blevet en bedre forretning.

- Selv om man får den største besparelse på at skifte fra oliefyr til varmepumpe, så er der faktisk noget at spare uanset, hvilken opvarmningsform man skifter fra, når man går over til varmepumpe, siger han.

LÆS OGSÅ: Spar flere hundredetusinde kroner på det rigtige varmeanlæg

Tjek huset før varmepumpe

Du skal dog ikke ukritisk installere en varmepumpe. For regnestykket for, hvor godt det kan betale sig, afhænger meget af dit hus.

- Man skal sørge for først at få foretaget en vurdering af husets isoleringsgrad og radiatorernes evne til at afgive tilstrækkelig varme med de forholdsvis lavere temperaturer, som varmepumper til centralvarme arbejder bedst med, siger Johan Lorentzen.

LÆS OGSÅ: Varmepumper

Besparelsen for hus med ren elvarme og varmepumpe

Årligt forbrug til opvarmning (hus på 130 m2)FørprisPris fra 2013Besparelse
Ren elvarme18.200 kWh37.310 kr.30.576 kr.6.734 kr.
Varmepumpe6.741 kWh13.819 kr.11.325 kr.2.494 kr.

I beregningerne er de første 4.000 kWh ikke medtaget (hvor der ikke betales elvarmeafgift)

Kilde: Energitjenesten

Eksempler på gevinsten ved at skifte fra ren elvarme til varmepumpe

Årligt forbrug til opvarmning før skiftet (hus på 130 m2)InvesteringÅrligt forbrug til opvarmning efter skiftetBesparelse om åretTilbagebetalingstid på investering
Skift til 50 % elvarme og 50 % luft til luft-varmepumpe18.200 kWh20.000 kr.12.807 kWh9.060 kr.2,2 år
Skift til 100 % luft til vand-varmepumpe (inklusive nyt centralvarmesystem)*18.200 kWh160.000 kr.6.741 kWh19.084 kr.8,4 år

*Prisen på varmepumper og centralvarme kan variere meget. Det er fx nemmere at etablere centralvarme i et 1 planshus end et ældre murermesterhus i 1 1/2 plan.

I beregningerne er de første 4.000 kWh ikke medtaget (hvor der ikke betales elvarmeafgift)

Kilde: Energitjenesten

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab