Sådan indretter du køkkenet praktisk

Dit nye køkken skal fungere optimalt. Både når der skal laves hverdagsmad og festmenuer, er det rart at have det rette køkkenudstyr ved hånden.

Praktisk indretning af køkken
Et køkkenbord i den rette højde og køkkenredskaber, der er lige ved hånden. Det kan lette hverdagen i dit nye køkken. Arkivfoto.

Hvad skal du tænke på, når du indretter køkken?

Mange mennesker tænker måske første og fremmest på, hvilken stil og hvilke materialer og farver, de skal vælge, når de skal indrette et nyt køkken. Men det er mindst lige så vigtigt at tænke på, hvordan køkkenet indrettes, så det bliver praktisk og fungerer godt til dagligt.

LÆS OGSÅ: Køreplan til nyt køkken

Hvordan indretter du gode arbejdspladser i køkkenet?

I et køkken er der typisk brug for arbejdspladser disse steder:

 • Ved vasken
 • Ved komfuret
 • Ved køkkenbordet.

Køkkenets indretning af arbejdspladser

Man har i køkkenet i princippet mindst 3 arbejdspladser: Tilberedningsplads, opvaskeplads og kogeplads. De 3 arbejdspladser kan med fordel anbringes i en sammenhængende bordplade eller i parallelopstilling. Der bør også være plads til at stille fra mellem vask, komfur og køleskab.

Pladsfordeling i køkkenet
Ved vask, komfur og køkkenbord bør der være god plads. Arkivfoto.

Indretning af arbejdspladsen ved vasken

Der er ofte trængsel ved køkkenvasken, og der kan netop opstå "trafikprop", når der både skal vaskes hænder, skylles salat og skrælles kartofler på én gang.

Derfor bør der være god plads på begge sider af vasken, gerne i hvert fald 80-100 cm. Hvis du har plads til det, kan du også overveje at placere to vaske enten lige ved siden af hinanden eller to forskellige steder i køkkenet.

Hvis du har en opvaskemaskine, bør den placeres tæt ved vask og affaldsspand. Hvis opvaskemaskinen placeres lige ved siden af eller højst 60-90 cm fra vasken, så er det nemt at smide madrester ud og skylle servicet af, inden det placeres i opvaskemaskinen. Desuden er det mest praktiske, at den er ved siden af vasken pga. installationerne. Der skal etableres vand til og afløb fra opvaskemaskinen.

Hvordan bliver dit køkken mest praktisk?

For at du kan have en lettere og mere praktisk hverdag i dit køkken, er der nogle tommelfingerregler, du kan gå ud fra. Sørg for:

 • At køkkenbordet har en passende dybde og bredde, og at højden på bordpladen skal passe til husets kokkes højde.
 • At køkkenredskaber og andet udstyr er placeret der, hvor de skal bruges.
 • At der er sikkert at færdes også for børn i forhold til kogeplads og ovn og andre køkkenredskaber.
 • At gulvet ikke bliver for glat, når det er vådt, og er let at rengøre
 • At vælge et køkkenbord der er tilstrækkeligt robust, så det kan tåle den måde, du bruger køkkenet på, og er let at rengøre
 • At vægge ved kogeplads og over køkkenbord er holdt i materialer, der kan tåle fedt, vand og hyppig rengøring
 • At de mest brugte køkkenredskaber skal være lettilgængelige.
 • At de forskellige arbejdspladser skal placeres hensigtsmæssigt i forhold til hinanden.
 • At der skal være tilstrækkelig opbevaringsplads til køkkenudstyr og service.

LÆS OGSÅ: Inspiration til nyt køkken, en oversigt

Da du bruger vasken, når du skræller frugt og grøntsager, bør der også være en skuffe eller en krukke med grøntsagsknive, kartoffelskræller og lign. i umiddelbar nærhed af vasken. Og det er også praktisk med en affaldsspand i nærheden af eller under vasken, så du let kan komme til at smide grøntsagsskræller og lign. ud.

Under vasken bør der være plads til opvaskebalje, opvaskemiddel, sæbe og børste. I nærheden af vasken har du også brug for at hænge karklud, viskestykke og evt. et håndklæde til tørre. Det er også fint at have et skab eller en skuffe med rene klude og viskestykker i nærheden.

LÆS OGSÅ: Tilrettelæg din køkkenombygning

Indretning af arbejdspladsen ved komfuret

Komfuret/kogepladerne er en anden travl arbejdsplads i køkkenet. For år tilbage var komfuret en selvstændig enhed med en ovn under, men i dag er ovn og kogeplader eller gasblus oftest selvstændige enheder, som ikke behøver at være placeret i nærheden af hinanden.

Kogepladen/blusset kan indbygges i køkkenbordet, så der er plads til enten en ovn eller skuffer under Ofte er det hensigtsmæssigt for at få en bedre arbejdshøjde, når du nyindretter køkkenet og så kan ovn og evt. mikroovn indbygges i et højskab i en god arbejdshøjde. Sørg for, at der er mulighed for at sætte varme ting fra sig både i nærheden af kogeplader/blus og ovnen.

Gryder, pander, paletknive, grydeskeer og lign. bør placeres i nærheden af kogeplader eller blus. I umiddelbar nærhed bør der også være en arbejdsplads, hvor du kan have de madvarer stående, som skal tilberedes. Det er også en fordel at have et skab eller en hylde til salt, peber, krydderier og olie i nærheden af kogepladen/blusset.

Smart indretning af køkkenredskaber
Kogeplader/blus skal være midtpunkt i køkkenet, så pander, gryder, paletknive og lign. er i nærheden. Foto: IKEA

En emhætte er lovpligtig og god at have over kogepladen/blusset eller indbygget i bordplade eller loft, så du hurtigt får fjernet mados og damp fra køkkenet. Det er derfor vigtigt at have emhættens placering og udformning med i overvejelserne, når du skal placere kogepladen/blusset i køkkenet. Fx hvis du ønsker kogeø skal du huske at tænke på at emhætten skal hænge nedover kogepladsen, og kan forstyrre den ønskede åbne forbindelse.

Indretning af arbejdspladser ved køkkenbordet

Hvis I er flere, der skal lave mad i køkkenet samtidig, har I brug for mindst et par gode arbejdspladser. Og hvis der skal være plads til, at mindre børn kan hjælpe til, kræver det ekstra god plads ved køkkenbordet.

Tænk også over, om du er typen, der ofte bager, sylter eller lave store middage med mange retter på menuen. I så fald er det vigtigt at indrette køkkenet, så der er god plads til at udfolde sig.

I et stort køkken kan du indrette forskellige arbejdspladser til bestemte opgaver, fx en arbejdsplads til at ælte dej, hvor mel og skåle er lige ved hånden, og en anden til fremstilling af marinader og dressinger, hvor olier, eddiker og krydderier m.m. står i nærheden.

I et lille køkken hvor der kun er plads til én arbejdsplads, bør du sørge for, at bordpladsen er mindst 2,5 meter bred, og at den er placeret mellem vask og komfur.

Tænk på funktionen, når du vælger bordplade, og på hvad den skal kunne holde til.

LÆS OGSÅ: Køb af emhætte

Hvordan skal arbejdspladserne placeres i forhold til hinanden?

Ud over at de enkelte arbejdspladser skal være praktisk indrettet, skal de også fungere godt i samspil med hinanden. Når du indretter køkkenet, kan du have glæde af at tænke i arbejdstrekanter. Det vil sige, at du placerer køleskab, vask og komfur, så ganglinjerne mellem dem tegner en trekant. Det gør køkkenet mest praktisk at arbejde i.

Arbejdstrekanten i køkkenet
Her kan du se hvordan køkkenet er opbygget efter arbejdstrekanten. Illustration: Invita

Køkkenets vigtigste arbejdsplads er mellem vasken og kogestedet, og man vil her opleve mest trafik. Det bør være køkkenets længste ubrudte arbejdsflade, og afstanden skal helst være mellem 120 og 180 cm.

Indretningstyper

Køkkenet kan naturligvis udformes på utallige måder, men man kan alligevel tale om 5 forskellige typer:

Køkkenet kan naturligvis udformes på utallige måder, men man kan alligevel tale om fem forskellige typer:

Indretning af køkken langs én væg
Foto: Thomas Carlgren

1. Den ensidige indretning: Alt er indrettet langs én væg, og der skal bruges minimum 3 meter vægplads, der dog ikke må strækkes for langt. Velegnet til smalle eller begrænsede områder.

Indretning vinkelformet køkken
Foto: Torben Klint

2. L-formet indretning: Køkkenet indrettes langs 2 tilstødende vægge i en vinkel (eller langs en væg og med et ben ud i rummet som rumdeler). En fleksibel indretning, men det kan være vanskelige at udnytte hjørnet til hensigtsmæssig opbevaring

u-formet køkken indretning
Foto: Christina Kayser Onsgaard

3. U-formet indretning: Gør brug af 3 vægge og giver god arbejdsplads. Der bør dog være mindst 2 meter mellem U-ets arme, så man uhindret kan arbejde flere i køkkenet samtidig – også her er det vanskeligt at udnytte hjørnerne til hensigtsmæssigt opbevaringsplads.

Det parallelle køkken indretning
Det parallelle køkken. Foto: Torben Klint

4. Det parallelle køkken: Denne indretning har køkkenborde/-skabe parallelt med hinanden. Denne indretning egner sig til små eller smalle rum. Minimum friafstand mellem køkkenborde/-skabe skal være 110 cm og helst 120.

Fordele køkkenø
Foto: Susie Frederiksen

5. Køkken ø-indretning: En del af køkkenets vigtigste funktioner er samlet i et centralt arbejdsmodul. Denne indretning kræver størst gulvareal, men er ideel til omfattende sociale køkkenaktiviteter.

At tænke i sammenhæng mellem de 3 arbejdsfunktioner er en god tommelfingerregel, men er ikke i sig selv nok til at sikre et praktisk og funktionelt køkken. For hvad nytter det, at det er nemt at komme fra kogepladen til køkkenvasken, hvis du skal helt ned i den modsatte ende af køkkenet for at hente gryder og pander?

Du bør derfor også tænke i arbejdsfunktioner, når du vælger, hvor du vil placere gryder, køkkenmaskiner og redskaber, så de så er der, hvor de skal bruges.

Endelig er det vigtigt at huske på, at køkkenmaskiner kræver bordplads og let adgang til el, så er man alligevel i gang med byggeriet eller køkkenrenoveringen, er det oplagt at optimere sit køkken med ekstra stikkontakter.

LÆS OGSÅ: Valg af køkkenelementer

Hvor meget plads har du brug for til opbevaring?

indretning og køkkenmaskiner
Alle dine køkkenmaskiner kan tage meget plads, så sørg for at begrænse antallet til dem i rent faktisk har brug for og sikre plads til, at de kan stuves af vejen og ikke fylder for meget i det åbne. Foto: Colourbox

Når du indretter køkkenet, skal du også sørge for, at der er opbevaringsplads til alt dit køkkenudstyr og service. Start derfor med at danne dig et overblik over, hvad du skal have plads til i de nye køkkenskabe.

Har du mange køkkenmaskiner som fx saftpressere, blendere, kaffemaskiner, æltemaskiner ismaskiner m.m., skal du beregne ekstra meget skabsplads eller lade nogle af dem stå fremme på køkkenbordet.
Sørg for, at det du hele tiden bruger i dagligdagen, er det, der er lettest tilgængeligt – fx det service familien i det daglige benytter, når der laves og spises morgenmad og aftensmad.

Det er altid rart med masser af opbevaringsplads, men på den anden side har man det også med at bruge al den plads, der er. Og hvis du har for mange ting og udstyr i køkkenet, kan det nemt blive rodet og uoverskueligt.

Man får nemt samlet sig en masse køkkenting, hvoraf en del ofte viser sig at være ganske overflødige. Men hvordan man indretter sig i sit køkken, er jo langt hen ad vejen et spørgsmål om temperament.
Så det er helt op til dig - og rummeligheden i dit køkken - om du vil rydde op i køkkenudstyret og kun beholde det mest nødvendige, eller om du vil indrette køkkenet, så der er plads til en masse service, glas, redskaber og udstyr.

Under alle omstændigheder bør du prioritere i udstyret, så det, du bruger mest, er lettest at få fat i, mens de ting, du bruger sjældent, placeres bagest eller øverst i skabene.

Hvilke regler er der for indretning af køkkenet?

Ifølge bygningsreglementet skal en bolig og ”et rum være udformet og have en størrelse, så det er hensigtsmæssig under hensyn til den tilsigtede brug”. Det vil bl.a. sige, at der skal være god arbejdsplads foran køkkenborde og hvidevarer, at der kan skabes godt og sundt indeklima, at der er tilstrækkeligt med dagslys, m.v.

Derudover er der i bygningsreglementet krav om, at køkkener skal forsynes med emhætte med udsugning over kogepladerne, Det skal selvfølgelig være i orden inden drømmekøkkenet kommer på plads i boligen.
Gulvet inde i køkkenet skal ligge over terræn ved mindst en af ydervæggene og der skal være en rumhøjde på 2,3 meter. Ved et skråt loft skal der i øvrigt være minimum 2,1 m ved forkant af arbejds- og opbevaringspladser.

Desuden skal køkkenarbejdet kunne foregå på en hensigtsmæssig og betryggende måde, hvilket mest henviser til friafstanden ud for køkkenbordene og kogeøen. Denne afstand skal som en tommelfingerregel være minimum 110 cm og gerne 120, hvis der skal være flere i køkkenet på samme tid, eller hvis køkkenbordene ligger parallelt med hinanden.

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Terence Conrans Store Boligbog, af Terence Conran, Aschehoug 2003
 • Pernille Hjorth, bogen om køkkenet Politikens Forlag 2004
 • Bygningsreglementet 2010

Henvisninger:

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab