Skal dit barn betale for at bo hjemme?

Er det en god idé, at unge betaler for at bo hjemme? To eksperter giver gode råd. Find ud af, hvor mange unge der betaler, og hvor meget de betaler for at bo hjemme.

Så tidligt behøver dit barn ikke at betale for at bo hjemme, men det kan være en god idé at lade den unge betale, når han eller hun kommer i lære eller begynder at få SU.

Så tidligt behøver dit barn ikke at betale for at bo hjemme, men det kan være en god idé at lade den unge betale, når han eller hun kommer i lære eller begynder at få SU.

Det kan være en rigtig god idé at lade den unge betale noget for at bo hjemme, også selvom familien ikke reelt har brug for pengene. Unge bliver nemlig mere økonomisk ansvarlige, hvis de lærer at have nogle faste udgifter og lægge et budget. Samtidigt kan du afværge det chok, der ellers vil komme, når den unge flytter hjemmefra.

Sådan lyder rådet fra forbrugerrådgiver Mette Reismann, der har en fortid i Forbrugerrådet og er kendt fra programmet Luksusfælden på TV3.

- Det er sund fornuft at lade sit barn betale noget for at bo hjemme. Skiftet fra ikke at betale noget hjemme til at flytte hjemmefra er så voldsomt og så stort et chok for de unge, at de let kan blive fristet til at optage forbrugslån for at opretholde deres levestandard, hvis de ikke er vant til at skulle give afkald på noget, fortæller Mette Reismann.

Lær dine børn om økonomi ved at de betaler for at bo hjemme

Børn er ikke født økonomer, og du skal lære dem om privatøkonomi, ligesom du lærer dem at spise med kniv og gaffel, mener Mette Reismann.

- Det er forældrenes opgave at lære deres børn om privatøkonomi, og det kan være en god lektie for unge at betale for at bo hjemme. Men pengeopdragelsen skal faktisk starte allerede i 8-9 års alderen, hvor børnene skal have lommepenge, som de skal lære at forvalte. Børn skal lære, at ting koster penge, og at man bliver nødt til at prioritere, siger hun.

Dårlig økonomi kan tvinge unge til at betale for at bo hjemme

For familier med en trængt økonomi kan det være nødvendigt, at den hjemmeboende unge betaler et beløb for kost og logi.

- Alternativet til at betale for at bo hjemme er at flytte og betale alle udgifter selv, og det vil være en større udgift, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerrådgiver i Nordea.

LÆS OGSÅ: Sikkerhed i legehuset

Hvor mange unge betaler for at bo hjemme?

En undersøgelse om unge voksnes økonomi, som Synovate har foretaget for Nordea i august 2010, viser, at hver tredje unge mellem 18-29 år betaler et beløb for at bo hjemme. Undersøgelsen viser også, at tre ud af fire unge synes, at det er ok at betale for kost og logi, når de bor hjemme.

Læs Nordeas undersøgelse her.

Hvornår skal den unge betale for at bo hjemme?

Ifølge Mette Reismann vil det være oplagt at diskutere, om dit barn skal til at betale noget for at bo hjemme, når det fylder 18 år.

- Et godt tidspunkt vil være, når den unge begynder at få SU eller kommer i lære, siger hun.

...og hvor meget skal den unge betale for at bo hjemme?

Hvor meget det er rimeligt, at den unge betaler for at bo hjemme, afhænger af, hvor mange penge den unge har til rådighed om måneden.

- Beløbet er individuelt alt efter, hvilken situation den unge er i. Men et sted mellem 600 og 1.500 kr. vil være normalt, hvis man er på S.U., mens dem, der er i lære, godt kan betale omkring 2.500 kr., vurderer Mette Reismann.

En undersøgelse om unge voksnes økonomi, som Synovate har foretaget for Nordea, viser, at unge i gennemsnit betaler 1.150 kr. for at bo hjemme.

Opsparing kan være et alternativ til husleje

Mette Reismann og Ann Lehmann Erichsen er enige om, at et godt alternativ til at betale for at bo hjemme kan være en tvungen opsparing, som kan bruges, når den unge skal flytte hjemmefra. På den måde vil den unge stadig lære at have faste udgifter og samtidig have et økonomisk fundament, når de skal stå på egne ben.

- Forældrene kan aftale, at ”huslejen” spares op, så den unge har startkapital med sig ind i den første bolig. Det har unge brug for. Vores undersøgelse viser, at halvdelen af de unge bruger op til 20.000 kr. på at flytte hjemmefra første gang, fortæller Ann Lehmann Erichsen.

Lav en skriftlig aftale med dit barn

Uanset hvilke aftaler forældre indgår med deres voksne børn, er det en god idé at skrive dem ned. På den måde kan familien slippe for gentagne diskussioner om, hvad der er ret og rimeligt.

- Det er en god idé at lave en kontrakt med den unge. Jo mere udførlig den er, jo bedre. Unge elsker at diskutere, så der kan komme mange konflikter, hvis der kun er indgået mundtlige aftaler. Men det er også en god idé af hensyn til forældrene. De skal nemlig lære at give slip på deres børn, så de kan også have gavn af, at aftalerne er skriftlige, siger Mette Reismann.

Skal forældre betale skat af huslejen børnene betaler?

Der er ingen skattemæssige hindringer, hvis du ønsker, at dit voksne barn skal betale for at bo hjemme. Ifølge Lars Ahlbom, fuldmægtig i Skatteministeriet, skal forældre nemlig ikke beskattes af det beløb, som den unge betaler for at bo hjemme. Skattemæssigt bliver det ikke opfattet som en indkomst, da det handler om, at medlemmerne i husstanden hjælpes om udgifterne.

Gode råd om økonomi til forældre

  • Giv lommepenge og ansvar i stedet for at betale alt for de unge.

  • Hjælp de unge med at lægge et budget. Planlægning og prioritering skal læres i praksis.

  • Stil krav om, at der skal spares op eller betales husleje for at bo hjemme.

  • Lær de unge om økonomi.

  • Tal om familiens økonomi. Der vil være større forståelse for at skulle betale hjemme, hvis den unge kender baggrunden for det.

  • Lav skriftlige aftaler.

Kilder: Mette Reismann, forbrugerrådgiver i TV3-programmet Luksusfælden, og Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom Nordea

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab