Skal mænd stå op eller sidde ned på toilettet, når de tisser? Det er et spørgsmål, der ofte dukker op i hjemmene, når der skal diskuteres badeværelseskultur.

Det førte til vild mediedebat, da en skole i Varde for nogle år siden tvang drengene til at sidde på brættet, når de skulle tisse. Og på Facebook har der tidligere været grupper som "Kampen for mænd/drenges rettigheder til at stå op og tisse" "Rigtige mænd står op og tisser".

Hvad mener "Mads og monopolet"?

Men hvad er egentlig rigtigt? Er det umandigt at sidde ned og tisse eller dårlig stil at stå op og tisse?

I 2012 spurgte vi to af deltagerne i radioprogrammet Mads og monopolet, foredragsholder og blærerøv Mads Christensen og forfatter og forlagsredaktør Maise Njor, samt livsstilsekspert Niels Erik Foldmann fra tv-programmet "Kender du typen?", hvad de mener.

- Jeg hader dem, der lærer deres drenge at sidde ned og tisse

Mads Christensen er ikke i tvivl:

- Jeg vil til enhver tid holde på min ret til at stå op, når jeg tisser. Jeg ville føle mig som en afpillet mand, hvis jeg blev tvunget til at sidde ned. Og jeg hader dem, der lærer deres drenge, at de skal sidde ned.

- Diskussionen om, om man skal sidde ned eller stå op, er blevet symbolet på en igangværende krig mellem kønnene. Og her synes jeg, man som mand skal sige nixen bixen, siger han.

Det er mest praktisk at sidde ned og tisse

Maise Njor mener, at drenge og mænd skal gøre det, de har det bedst med. Men hun synes, det er mere praktisk for mændene at sidde ned.

- Så kan de læse en bog som os andre og ikke bare spilde tiden, siger hun.

Tissende mænd bliver ikke stressede

På den anden side mener hun, at kvinder måske kan lære noget af mændene. Fordi toiletvaner siger noget om dit forhold til din krop.

- Måske kunne vi kvinder godt lære at stoppe med al den multi-tasking, og bare slappe af og tisse - og kun det. Så ville vi ikke blive så stressede. Måske er det derfor, mænd ikke bliver så stressede som kvinder, og derfor de generelt har mere lyst til sex: De er i korporlig kontakt med deres kønsdele flere gange om dagen, og når de er på lokum, så er de kun det, forklarer hun.

Dannet at sidde ned og tisse

Livsstilsekspert Niels Erik Folmann er meget uenig med især Mads Christensen.

- Jeg har fuld forståelse for dem, der har et behov for at pisse deres territorium af. Og Mads Christensen vil helt sikkert kunne stå op og ramme kummen selv i strid modvind. Men jeg vil nu holde fast i, at det at sætte sig ned er et udtryk for, at man er et dannet menneske. Så slipper man også for hele diskussionen om, hvem der har tisset på brættet.

- Jeg synes også, det viser noget respekt for det andet køn at sætte sig ned, så man er sikker på ikke at ramme ved siden af, for det gør mange mænd altså. Så hvis man er orienteret mod ligestilling, sætter man sig ned, mener Niels Erik Foldmann.

At sidde ned = kvinderne bestemmer

Mads Christensen mener netop ikke, mænd bør bukke under for argumentet om ligestilling. I hans øjne er mænd undertrykte, hvis de lader kvinderne bestemme, at de skal sidde ned. Og så mener han, man bør holde fast i historien. Mænd har stået op og tisset i årtusinder, fordi de kan. Og det bør de blive ved med.

- Det er et symbolsk nederlag, hvis man sætter sig ned. Så har man givet op og kan lige så godt købe en Berlingo, sige undskyld hele tiden og smide højtalerne ud.

- Hvis man tvinger drenge til at sidde ned, så siger man til dem, at det er kvinderne, der bestemmer. Mænd bør sige: "Hey, jeg skal også have lov til at være her". Det er et sted, man bør stå fast, mener Mads Christensen.

I togene sidder man ned og tisser

Niels Folmann er enig i, at det er en gammel ur-tradition, at mænd står op og tisser, men han mener ikke, det er et argument for at blive ved med at gøre det.

- Grundlæggende synes jeg, folk fuldstændigt må selv om, om de står op eller sidder ned. Men jeg vil fastholde, at det er et udtryk for, at man er et dannet menneske, hvis man sætter sig ned. I togene er man jo også begyndt at sætte skilte op om, at man skal sætte sig ned uanset alder eller køn, for hvis man står op, og der kommer et brat sving, så har man jo balladen, siger han.

Sådan undgår du, at tis rammer ved siden af

rengøringsekspert, Anne Grete Rasmussen (Fru Grøn), har mange gange hørt kvinder være irriteret over, at tis endre på gulv eller toiletbræt, når manden står op og tisser.

- Det kan skyldes, at mænd og kvinder har forskelligt syn på hygiejne. Det er måske også kvinderne, der gør badeværelset rent efter de mænd, der strinter på brættet eller rammer ved siden af, siger Anne Grete Rasmussen.

Hun har et bud på, hvordan tisset kun rammer toilettet og bliver der.

- En undersøgelser af to professorer fra USA viser, at det sprøjter mest, hvis manden tisser direkte på vandoverfladen. Forskerne konkluderer, at det sprøjter mindre, hvis manden står tæt på kummen og sigter mod de lodrette bagerste flader i toiletkummen.

- Vil man lære sine drengebørn at tisse uden strint. kan man derfor markere det punkt, hvor strålen gerne skal ramme for ikke at sprøjte. Det kan gøres med tegning af en flue (ram fluen), få bolden i mål eller ram den røde plet på en skydeskive, som anvendes på skoletoiletter i Sorø Kommune. Har man en god tusch kan man selv tegne en flue eller en skydeskive i toilettet, forklarer hun.