Forestil dig, at det er oktober, og at æblerne i din have er klar til høst efter en solfyldt sensommer. Normalt betyder det, at du finder havehandsker, kurv og stige frem, og går igang med det hårde plukke-arbejde.

Men ikke denne gang. I stedet hiver du mobilen op af lommen. Efter et par tryk på skærmen lyder der en summen fra haveskuret. Det er din nye robot-hjælper, der gør klar til afgang. Dronen flyver rundt til dine træer og plukker æblerne for dig. Den kan oven i købet selv vurdere, hvilke æbler der er helt modne og klar til at blive plukket, og hvilke der lige skal have et par dage mere for at blive perfekte.

Det er nok ikke næste år, at den slags højteknologiske have-robotter ligger under haveentusiastens juletræ, men robotter, der kan hjælpe dig med havearbejdet er her allerede. I dag kan du købe have-robotter, der kan slå dit græs, rense din tagrende og vaske dine vinduer.

Men hvad kan du ellers forvente af elektroniske hjælpemidler til at holde haven? Haveekspert Jesper Carl Corfitzen giver her nogle bud på, hvordan teknologien kommer til at ændre på måden, vi passer haven på.

Apps og automation

Et af de områder, hvor udviklingen går stærkt, er avancerede og automatiserede vandingssystemer til haven.

På samme måde, som mange nybyggede huse får installeret opvarmningssystemer, der er udstyret med et væld af sensorer, som fx kan måle, hvornår der skal luftes ud, og som kan styres fra fx en smartphone, vil fuldautomatiske vandingssystemer til den private have også blive udbredt.

- Faktisk kan du allerede nu få installeret et automatisk vandingssystem i haven, hvis du er klar til at lave en stor investering, sige Jesper Carl Corfitzen.

Han henviser til, at firmaet LG præsenterede en smartphone-styret “smart garden” på et haveshow i London i sommeren 2016. Her var ikke bare vandingssystemet, men også højtalere og lamper forbundet, så hele haven kunne styres fra en smartphone.

Og automatiske vandingssystemer vil ikke kun sørge for, at haveplanterne og græsplænen bliver vandet på de rigtige tidspunkter.

- Systemerne vil være i stand til at fortælle dig, om dine planter mangler fx gødning eller sollys, og hvad jordtemperaturen er. Det kan være nyttig viden for den travle haveejer, der ikke selv har tid til at følge sine planter i dagligdagen. Eller som ikke har fornemmelsen for det grønne, siger Jesper Carl Corfitzen.

Besked på mobilen, når pottenplanten skal vandes

De fleste husejere har set planter gå til på grund af vandmangel. Om det er din yndlings-potteplante i stuen eller krydderurter i køkkenhaven er lige meget. Det er altid ærgerligt.

Men der findes gadgets, der kan hjælpe dig med at passe dine potteplanter til perfektion. Den såkaldte Botanicalls, en sensor med fugtmåler, som du kan sætte ned i jorden på en potteplante. Sensoren sender så beskeder til dig - fx over Twitter - når potteplanten har brug for at blive vandet.

Botanicalls kan dog ikke stilles ud i haven, og modellen virker endnu meget primitiv, da den skal forbindes med et strømkabel og et ethernetkabel, der ikke kan tåle vand, ligesom selve sensoren også er meget sårbar over for vand.

Firmaet Parrot har også designet en sensor, som du kan stikke direkte i din potteplante i stuen, eller i fx et højbed i haven. “Flower Power”, som sensoren hedder, måler mængden af sollys, temperatur, gødningsmængden og ikke mindst jordens fugtighed helt af sig selv. Modsat Botanicalls kommer Flower Power med indbygget Bluetooth-teknologi, så den behøver ingen internetforbindelse. I stedet sender den automatisk en besked til din smartphone via en Bluetooth-forbindelse, hvis din plante har brug for vand eller gødning.

Robot kan rense tagrender

Det er hårdt arbejde at holde husets tagrender rene. Oven i købet kræver det som regel, at du skal balancere på en stige, så det er også en af de farligere opgaver i haven.

Men også her kan du købe dig til automatiseret hjælp. Firmaet iRobot markedsfører en robot, der kan rense tagrender på egen hånd. Den hedder Looj(r) 330, og den aflange robot kører på små larvefødder. Den skal placeres i tagrenden, og kører derefter selv frem og tilbage og fjerner blade og andet skidt fra tagrenden ved hjælp af en slags propel, som snurrer hurtigt rundt.

I følge Jesper Carl Corfitzen er tagrende-robotten et godt eksempel på den slags have-robotter, der vil blive udbredte.

- Jeg tror, at de områder, hvor vi vil se effektive have-robotter først, er de områder, der kræver hårdt arbejde. Det er det slidsomme arbejde, som folk først og fremmest gerne vil være fri for, og det er med til at drive udviklingen, siger han, og nævner græsslåning, ukrudtslugning of hækklipning som andre eksempler.

- For mig ville det fx være en stor hjælp, hvis jeg kunne få en automatisk hækkeklipper, der kunne klippe toppen af hækken perfekt. Det er en af de opgaver, der både er fysisk krævende og svær at udføre.

LED-lys hjælper planterne gennem vinteren

Et andet område, hvor teknologien også er langt fremme, er kunstig belysning - fx paneler med LED-dioder. Det involverer ganske vist ikke robotter, men ifølge Jesper Carl Corfitzen er det en moderne teknologi, der kan hjælpe haveejere med at skabe drømmehaven.

- Kunstigt vækstlys kan holde liv i dine mere eksotiske haveplanter gennem vinteren. Nogle planter har brug for mere lys, end den danske vinter kan tilbyde, men hvis du investerer i vækstlys, kan du holde planterne sunde indendørs gennem vinteren, til de igen kan komme ud i haven og pynte.

- Du kan også bruge kunstigt vækstlys som tilskudslys til forspiring om foråret. På den måde får du stærkere og mere robuste planter, og det giver et bedre udbytte fra fx køkkenhaven. Det er en tendens, som er på fremmarch i disse år, siger han.

Teknologien gør haven sårbar

Selvom mange haveopgave kan gøres nemmere med hjælp fra robotter eller anden teknologi, skal man også passe på, at det ikke tager overhånd, mener Jesper Carl Corfitzen.

- Haven bliver så at sige sårbar, hvis det hele er forbundet med ledninger og via internettet. Hvis systemet går i stykker - eller bliver hacket - kan du risikere, at græsslåmaskinen lige pludselig ikke vil slå græsset, eller at vandingssystemet begynder at oversvømme havens planter. Så højteknologiske haver har også en bagside, som man i hvert fald skal huske at tænke over, før man går igang med at fuldautomatisere haven.

- Det er også vigtigt at huske på, at fysisk arbejde i haven kan være både sundt og en måde at koble af på. En meget stor del af glæden ved at holde have er netop, at man kan få lov at bruge sine hænder og hjælpe planterne med at trives. Hvis du får maskiner til at klare alt arbejdet, forsvinder en stor del af glæden ved havelivet, og den helt naturlige kontakt du får med planter og dyr bliver mindre, og din naturforståelse indskrænkes. Havelivet og syslerne med planter og dyrelivet øger livsglæden og din sundhed, siger han.

Gode råd til en vedligeholdelsesfri have

Ifølge haveekspert Jesper Carl Corfitzen er der p.t. ingen rigtig smarte automatiserede genveje til en vedligeholdelsesfri have. Men han har lidt fif til at gøre det lettere:

- Ryk køkkenhaven op i højbede og kummer, så det er lettere at komme til og holde.

- Gør din græsplæne mindre. Slå ikke hele græsplænen og lad randområderne vokse mere vildt. Smid nogle Fingerbøl- og Akelejefrø og lad der vokse kraftige Geranium, vild kørvel, så det bliver blomsterengagtigt.

- Skær ned på antallet af bede, der skal holdes, og plant i stedet for bunddækkeplanter som Guldjordbær og Hasselurt eller brede bladplanter som Hosta, Løvefod og Geranium, der også har prydværdi og farve.

- Drop rosenbedet. Roser kræver meget arbejde. Plant i stedet nogle nemme staudeplanter og plant dem tæt, så du minimerer ukrudtet.

Derudover opfordrer han til, at haven ikke behøver at være perfekt. Det er fint, at fliserne får lidt belægninger, og der behøver ikke altid at være bar jord og ingen ukrudt mellem planterne. Og så kan du fokusere på terrassen og området omkring den, så du begrænser arbejdet.