Spørgsmål:

Vi har lige købt nyt hus og glæder os til at flytte ind. Vi skal lave et værelse mere på 1. salen for at få 4 værelser ovenpå. Vi er ikke helt sikre på, hvordan vi får udnyttet kvadratmeterne optimalt, og vil derfor spørge jer, hvad I mener, er den bedste løsning?

Ydermuren med vinduet er en skråvæg. Jeg er ikke helt sikker på, hvor høj den er, og der er et ovenlysvindue i. Vi vil gerne have, at værelset skal have plads til et skrivebord, en seng og et skab af en eller anden slags. Værelset skal bruges til en pige på 7 år.

Jeg sender jer plantegningen og et par billeder af der, hvor værelset skal være. Billederne er taget fra salgsopstillingen, det er derfor ikke vores møbler, der er med.

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen Maria

Svar:

Kære Maria

Tak for spørgsmålet om etablering af det fjerde børneværelse på 1.-salen med skrå vægge. Når der er skrå vægge, er det ofte svært at finde volumen nok og få placeret en standarddør.

I mit forslag, tager jeg udgangspunkt i, at du gerne vil bevare de allerede eksisterende værelser, som er placeret ud mod gavlene.

Det nye værelse til din datter placeres således, at der ikke skal flyttes eksisterende døre, og der bliver tilpas med gulvplads til leg i det nye værelse. Samtidig er der både plads til en stor seng, et skrivebord tættest ved dagslyset og en niche, hvor der kan bygges et skab/hylder/kommode til opbevaring af tøj og legesager. Der kan evt. købes nogle store udtræksskuffer til under sengen, hvis der mangler yderligere opbevaring, ligesom der over sengen er plads til hylder til bøger, billeder sengelampe m.m.

Det vil være rart med en udvendig solmarkise for at undgå overophedning i rummet samt et indvendigt rullegardin for at kunne mørkelægge i den lyse del af året. Begge dele sælges som standard på mål fra leverandører.

Vær opmærksom på, at ovenlysvinduet skal være godkendt som flugtvej. Og for at etablere væggene til det ekstra værelse er det – ud over tømrer- og malerarbejde – nødvendigt at omlægge elinstallationen, så det bliver muligt at tænde lyset ved den nye dør.

Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen
Arkitekt MAA Thomas Hjort, m4arkitekter.dk
LÆS OGSÅ: Sådan isolerer du skunke, skråvægge og loft i hus med beboet 1. sal