To rengøringsmidler er nok til badeværelset

En flaske med universalrengøring og en med eddikesyre er alt, du behøver for at gøre dit badeværelse skinnende rent og bakteriefrit, mener rengøringsekspert.

Du behøver ikke investerer i et hav af forskellige rengøringsmidler for at kunne gøre ordentligt rent på badeværelset. Ifølge rengøringsekspert Joan Krøyer Buch fra Sorø Husholdningsskole kan rengøringen i badeværelset klares med to rengøringsmidler:

 1. Universalrengøringsmiddel.

 2. Eddikesyre eller citronsyre.

- Universalrengøringsmidlet bruger du til at rengøre og affedte snavsede overflader, mens fortyndet eddikesyren eller citronsyren bruges til at fjerne kalken og gøre rent i toilettet, siger ernærings- og husholdningsøkonom Joan Krøyer Buch fra Sorø Husholdningsskole.

Brug opvaskemiddel til let snavs

Mand rengør toilet

Miljøkonsulent Hanne Svenningsen fra Informationscenter for Miljø og Sundhed mener også, at du bør bruge så få rengøringsmidler, som muligt. Det er det bedste både for miljøet og din egen sundhed. Udover eddike og universalrengøring anbefaler hun opvaskemiddel.

- Opvaskemiddel kan du bl.a. bruge til rengøring af overflader, der kun er lidt snavsede. Opvaskemiddel er lidt mildere end universalrengøring, fortæller Hanne Svenningsen.

Eddikesyre klarer kalk og bakterier i toilettet

Hanne Svenningsen synes også, at wc-rens er et godt produkt at have til rengøringen. Men det er ifølge Joan Krøer Buch ikke nødvendigt.

- Du kan sagtens bruge eddikesyre til at rengøre toilettet, da syren fjerner både kalk og bakterier. Eddikesyrens pH (surhedsgrad) er under 2, og det kan bakterierne ikke tåle. Men hvis du ikke kan lide lugten af eddike, kan du i stedet bruge citronsyre, som har en frisk duft, og som er lige så effektiv som eddikesyre, siger Joan Krøyer Buch.

Gør rent med Blomsten og Svanen

Både Joan Krøer Buch og Hanne Svenningsen anbefaler, at du køber miljømærkede rengøringsmidler.

- Hvis du køber rengøringsmidler med Blomsten eller Svanen, er du sikker på, at midlerne er blandt de mest miljøvenlige produkter på markedet. Men også af hensyn til din egen sundhed, er det en god idé at vælge de miljømærkede produkter, mener Hanne Svenningsen.

Men selvom du bruger få og miljøvenlige rengøringsmidler, skal du alligevel passe på med at bruge for meget, hvis du vil passe på miljøet. Ifølge Miljø og Sundhed skal der kun få dråber sulfo til at rengøre overflader, som ikke er særligt beskidte.

Stærke rengøringsmidler kan skade overfladerne

Ifølge Joan Krøyer Buch er der en anden god grund til at vælge milde og miljøvenlige rengøringsmidler.

- De gængse rengøringsmidler er for kraftige. De kan faktisk ødelægge overfladerne, så skidtet lettere sætter sig fast. Det gælder især rengøringsmidler, som er tilsat slibemiddel. Og så er produkter som Ajax og Limelite også væsentligt dyrere at købe end eddikesyre og miljømærket universalrengøringsmiddel, fortæller hun.

Heller ikke Hanne Svenningsen mener, at de almindelige rengøringsmidler har nogen fordele frem for de miljømærkede.

Rengøringstips fra Miljø og Sundhed

 • Få dråber sulfo og rent vand er ofte nok til at pudse vinduerne og klare overflader, der kun er let snavset.

 • Rent vand med universalrengøringsmiddel kan bruges til mere snavsede flader.

 • Brug brun sæbe til f.eks. ovnen.

 • Brug sæbespåner til ubehandlet eller ludbehandlet trægulv.

 • Afkalk vasken, badeværelsesfliser og elkedlen med husholdningseddike. Men vær opmærksom på, at nogle materialer ikke tåler eddike.

 • Almindeligt køkkensalt klarer f.eks. mærker efter the i kopperne.

 • Brug en mikrofiberklud til at tørre støv af undtagen på polerede overflader, som kan blive ridset.

 • Brug miljømærkede rengøringsmidler og husk ikke at overdosere!

 

Den løbende rengøring

 • Støvsug grundigt en gang om ugen.

 • Tør støv af en gang om ugen. Vær særlig opmærksom på at holde elektronikken ren for støv.

 • Luft sengetøjet, og vask det ved mindst 60 grader. Ellers slår du ikke støvmiderne ihjel.

 • Luft ud tre gange om dagen med gennemtræk. Luft ekstra ud, når du f.eks. bader, laver mad eller gør rent.

 • Luft om muligt nye produkter udendørs, inden de tages i brug.

Kilde: Miljø og Sundhed

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab