Vedligehold af et tag med tagsten

Husets tag er nok den mest udsatte del på hele bygningen. Det er udsat for storm, blæst og sol samt al nedbør udefra, mens det også bliver påvirket af den varme, der stiger ud fra huset indefra. 

Ved vedligehold er det typisk selve tagstenene, der skal tjekkes. Derudover kan der være vedligehold af rygningen eller af et eventuelt undertag, hvis det er understrøget. Tagstenene kan være lavet af tegl eller beton, og der kan være et undertag. 

Det er vigtigt at vedligeholde taget, så du undgår, at der trænger vand og fugt ind i huset, hvilket kan give store skader. 

repel-icon

Det er godt at vedligeholde, fordi det forlænger levetiden på bygningsdelene. Dermed sparer vi ressourcer, når der skal produceres mindre nyt. 

Er du i tvivl? Det er bedre at vedligeholde end ikke at vedligeholde:

  • Selvom du måske får en udgift nu, så er det meget billigere at vedligeholde taget nu end at risikere en større udgift, hvis det udvikler sig til en større skade. 
  • At vedligeholde taget er med til at forebygge mere alvorlige skader med fugt, råd og skimmel på konstruktionen i boligen. 
  • Det tager kun ca. 15 minutter at tjekke, om der manglende, revnede eller løse tagsten. Skal du skifte en tagsten, kan du klare det på 2-4 timer. Hvis du ikke sørger for, at taget er tæt, risikerer du en større reparation, der tager længere tid.
  • Bagefter kan du fejre, at taget nu virker, som det skal, indtil du tjekker det igen om et års tid. 

Bidragsydere

Julie Trolle Boding, journalist
Tine R. Sode, fagekspert

Få hjælp til at vedligeholde dit hus

Det kan virke uoverskueligt, når du skal have overblik over vedligeholdelsen af et helt hus. Vi guider dig til, hvordan du skal tjekke de udvendige bygningsdele.