Få frisk luft i boligen uden at åbne vinduer eller installere en omfattende mekanisk ventilation.

Det er princippet bag Ventilationsvinduet fra Horn-Group, der kan ændre den måde, vi bygger og bruger vinduer på.

- Ventilationsvinduet er super spændende. Sat lidt stort op, kan det revolutionere vinduer og ventilationsanlæg i fremtidens byggeri, samt give ældre boliger mulighed for at blive klart forbedret ved udskiftning af vinduer, siger Videncentret Bolius byggetekniske fagekspert, Tue Patursson.

Prisvindende og bæredygtig løsning

Selvom selve teknikken, der kaldes russervindue, er gammel, høster Ventilationsvinduet stor anerkendelse i branchen. I november 2016 vandt vinduet prisen Det Bæredygtige Element på Building Green, Danmarks største fagmesse for bæredygtige og energieffektive bygninger.

- Fagjuryen har vurderet, at det er en god og stærk bygningskomponent med mange funktioner. Det er en lavpraktisk løsning på et kendt problem og intuitivt at bruge, sagde juryformand Signe Kongebro i forbindelse med uddelingen.

Sådan fungerer Ventilationsvinduet

Vinduet er konstrueret med et luftmellemrum, der forvarmer udefrakommende luft, hvorefter den friske luft trænger ind i boligen. En ventil i overkarmen registrerer automatisk luftens varme og regulerer den til omstændighederne, så boligen får frisk luft året rundt uden, at boligen mister varme om vinteren.

Konstruktionen gør, at indeklimaet forbedres automatisk og uden besvær eller løbende udgifter for beboerne. Samtidig virker vinduet som et filter, der minimerer andelen af skadelige partikler før de kommer ind i boligen.

- Ventilationsvinduet giver et bedre indeklima. Det er en god løsning ved renovering af ældre byggeri, men også i nybyggeri, hvor der ikke er mekanisk ventilation, siger Mette Hvass, indeklimaekspert i Videncentret Bolius.

Prisen er typisk 3-5.000 kr. dyrere end et normalt vindue, afhængigt af størrelse, design og mængde, hvorfor ventilationsvinduet skal ses som en investering. 

En del af TEST

Ventilationsvinduet har været på det danske og flere udenlandske markeder siden 2006. Alligevel er produktet først nu ved at blive alment kendt. Virksomheden selv giver en del af æren for den nye opmærksomhed til TEST.

Realdanias TEST, der kørte fra 2011 til 2015, havde til formål at sætte fokus på en grøn omstilling i det byggede miljø, så der ville komme flere bæredygtige løsninger ud på markedet. 37 projekter blev udvalgt og fik økonomisk støtte og rådgivning i perioden.

Udover Ventilationsvinduet fremhæver Videncentret Bolius indeklimaekspert Mette Hvass Papiruld, der har udviklet en bæredygtig fuge til døre og vinduer, samt GAIA Solar, der arbejder på at skabe et anderledes udtryk på solceller.