Energikrisen fik flere danskere til at holde igen med både at tænde både den udendørs belysning og de indendørs julelys.

Det viste en undersøgelse, som YouGov foretog for Videncenteret Bolius i december 2022. Her sagde omkring seks ud af ti, at de ville bruge mindre eller slet ikke bruge udendørs belysning og indendørs, elektrisk julelys sammenlignet med året før.

I en YouGov-undersøgelse fra december 2023 har vi gentaget spørgsmålene. Og hovedparten vil gøre, som de gjorde sidste år:

 • 58 % vil bruge udendørs belysning i samme omfang som sidste år.
 • 61 % vil bruge indendørs belysning i samme omfang som sidste år.

Men den forsvundne energikrise og de lavere elpriser har dog også haft betydning for, hvor meget vi vil tænde for det udendørs og indendørs lys i vinteren 2023/2024. Lidt flere siger således, at de vil bruge mere lys i år, og samtidig vil færre end sidste år bruge mindre lys eller slet ikke tænde det.

Ca. 1.000 repræsentative danskere over 18 år har deltaget i hver af de to YouGov-undersøgelser.

Derfor sparede vi (ikke) på udendørs belysning i 2022

I december 2022 spurgte vi tre danskere, hvorfor de valgte at spare eller ikke spare på udendørsbelysningen i vinteren:

- Vi har valgt alt julelys fra i år, undtagen en lille snemand. Vi har valgt det fra for ikke at bruge unødvendig strøm, og håbede, at andre ville gøre det samme.

- Jonas Brandt, Middelfart

- Vi har halveret vores julebelysning i år. Det har været et stort diskussionsemne herhjemme, og vi har været i tvivl og uenige om, hvor meget vi skal have op. Jeg har været pro julelys, det hører sig til, synes jeg, og vi sparer så mange andre steder herhjemme. Min kæreste har derimod været meget imod julelys, han synes ikke, det er nødvendigt. Jeg undersøgte prisen hos dem, der sælger julelys, de havde beregnere, og det kostede faktisk ikke så meget. Sammenlagt var det ca. 150 kr. denne december.

- Men vi besluttede, at vi ikke vil have en masse julelys, når der er en forsyningskrise, og der måske er en belastning på energinettet. Så vi endte med et kompromis, hvor vi har en kæde på halvdelen af huset, og nogle hængepile med lys i en krukke. Ved den anden side af huset, som vender ud mod naboen, har vi ikke noget. Desuden har vi slukket de udendørsspots ved indgangspartiet, som plejer at være tændt, og forkortet vores timer på alt andet udendørslys med en time i hver ende.

- Marc Hagberg, Greve

- Vi har ikke minimeret vores udendørs julebelysning i år, vi kører med det samme som sidste år. Det er ikke med oplyste rensdyr og julemænd, men lidt julebelysning på træer og vores juletræ i haven. Jeg tror ikke, det er den store udgift, når det er LED. Det er lidt juleglæde. Vi er opmærksomme på energikrisen, men det er ikke her, vi tror, vi kan gøre en forskel. Traditionen tro slukker vi det hele i januar.

- Cecilia Honores Møller, Randers

Så meget koster det at have en LED-lyskæde tændt

Du kan spare strøm ved at slukke for de udendørs lamper og på indendørs og udendørs lyskæder.

LED-lyskæder bruger dog forholdsvist lidt strøm. Prisen for at have en lyskæde på 5 watt tændt døgnet rundt i 3 måneder er 30 kr. med en elpris på 2,78 kr. pr. kWh (gennemsnitspris november 2023).

Hvordan kan jeg spare på udendørs belysning?

 • Brug bevægelsessensor til dine udendørs lamper.
 • Brug en tidsindstillet føler.
 • Minimer evt. udendørs belysning, hvis du har meget.

Brug mindre strøm – brug bevægelsessensor eller timer

En udendørs lampe koster lidt mere at have tændt – hvis den er tændt 11,8 timer i døgnet året rundt, koster det med en elpris på 2,78 kr. pr. kWh (gennemsnitspris november 2023) om året:

 • LED-pære, 7 watt: 84 kr.
 • Sparepære, 10 watt: 120 kr.
 • Halogenpære, 30 watt: 359 kr.
 • Glødepære, 40 watt: 479 kr.

Det er muligt at spare på strømmen uden at slukke lysene helt. Hvis du sætter en timer på din lyskæde, eller en bevægelsessensor eller tidsindstillet føler på dine udendørs lys, så de er tændt i kortere tid, kan du begrænse forbruget. Desuden kan du skifte til LED-pærer, hvis du ikke allerede har det.

Så mange har udendørs belysning i 2022 og 2023

Ca. 87 procent af alle, der bor i hus, rækkehus eller landejendom, har i 2023 udendørs belysning – en lille stigning i forhold til 2022, hvor andelen var 83 procent.

Her kan du se, hvilken form for udendørs belysning de adspurgte havde i henholdsvis december 2022 og december 2023.

 • Udendørs belysning med bevægelsessensor: 42 % / 43 %
 • Udendørs belysning, der tændes manuelt: 35 % / 40 %
 • Udendørs belysning med timer: 25 % / 26 %
 • Udendørs belysning med lysføler: 9 % / 8 %
 • Har ikke udendørs belysning: 15 % / 12 %
 • Ved ikke: 2 % / 1 %

Kilde: YouGov-undersøgelse for Videncentret Bolius, december 2022 og YouGov-undersøgelse for Videncentret Bolius, december 2023

Ingen udendørs belysning øger risiko for indbrud

Hvis du sparer på strømmen ved at slukke helt for de udendørs lamper, kan der også være ulemper ved det. Mindre udendørslys i de mørke timer kan ifølge indsatsen mod indbrud, Bo trygt, give problemer med en faldende følelse af tryghed og et stigende antal indbrud. Det mest effektive tiltag mod indbrud er at installere sensorstyret, udendørs belysning, for indbrudstyve ønsker absolut ikke at blive set, når de nærmer sig din bolig.

Det bør man tage med i sine overvejelser, inden man slukker for alt lyser, anbefaler fagekspert i Videncentret Bolius, Tine R. Sode.

– Man bør ikke spare på den sensorstyrede udendørs belysning, hvor lyset tændes ved bevægelse. Det har en stor præventiv effekt i forhold til indbrud. Vælger man desuden LED-pærer i sine udendørs lamper, så er det ikke meget strøm, lamperne bruger, siger Tine R. Sode.