10 gode råd til haven i juli

Beskær træer og buske, lav selv stiklinger, tør krydderurterne og meget mere. Læs, hvad du skal lave i haven i juli.

Pralbønner udfolder sig lige nu på skønneste vis. Fås i rød/hvide, rent røde, hvide og orange eksemplarer. Bønnerne kan spises. Er også gode i staude- og blomsterhaven.

1. Beskær træer og buske

Fjern grene, der generer ved fx at hænge for lavt eller hænger ind over græsplænen, på buske og træer. Om sommeren er træer og buske i god vækst, og deres sår heler derfor hurtigere, hvis du saver eller klipper en gren af med beskærersaksen.

Mærk på grenen inde ved punktet, hvor den udgår fra, og føl, hvor grenkraven (der, hvor stamme og gren mødes, og hvor der i barken opstår en lille forhøjning) sidder. Skær grenen af lige uden for grenkraven, altså ikke helt ind til stammen. Sav eller klip aldrig en gren midt på, men læg snittet inde ved stammen eller grenvinklen (der, hvor en ny sidegren eller kvist udgår fra hovedgrenen eller stammen).

SE FILMEN: Sådan beskærer du dit æbletræ

2. Lav dine egne stiklinger

Sommeren er den bedste tid på året til at lave dine egne stiklinger. Alt du behøver er en moderplante af fx lavendler, fuchsia, pelargonie, eller andre planter hvorfra du nemt kan lave stiklinger af deres bløde urteagtige stængler.

Træk det nederste bladsæt af, fjern evt. blomster og knopper, og stik skuddet i en potte fyldt med så- og priklemuld. Vand og sæt potten i en mælkehvid affaldspose og luk den let til. Fjern posen, når der efter ca. 2 uger er rødder på stiklingerne. Ved lavendler må stiklingerne gerne være mere træagtige, så slår de bedst rod. 

LÆS OGSÅ: Lavendler - sådan planter og plejer du dem

LÆS OGSÅ: Sådan formerer du roser

3. Høst dine egne krydderurter

Krydderurter har mest smag før deres blomstring, derfor er det bedst at høste dem til tørring i juli. Klip små bundter af fx rosmarin, salvie, timian og basilikum.

Høst helst de små kviste om formiddagen i takt med, at duggen forsvinder. Så bevarer du bedst de æteriske olier i stænglerne. 

Bind krydderurterne sammen i små bundter og hæng dem til tørre i et tørt skur eller udhus. De er typisk tørre efter 3-4 uger.

4. Sørg for god luft i drivhuset

Sørg altid for god udluftning i drivhuset. For høje temperaturer giver misvækst og sygdomme hos fx tomat- og agurkeplanter. Åbn vinduerne, når du tager på ferie, drivhuset kan klare sig i 1-2 uger uden pasning på denne måde.

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Sådan gør du haven sommerferieklar

5. Lav din egen hyggekrog

Haven skal ikke kun være arbejde. Hvis du ikke har nok steder, hvor du kan koble helt fra og slappe af, så lav din egen hyggekrog.

Lav fx en lille siddekrog med en liggestol i buskads, eller hæng en hængekøje op i nogle træer,

LÆS OGSÅ: Gode råd, når du skal have hængekøje

6. Sæt krukker ind i skyggen

Placér i ferieperioden krukker og potter i skyggen eller på et sted med mindre sol, dermed bliver vandforbruget mindre. Plant planter fra krukker, som du er særlig sart over for, ud i havejorden på et skyggefuldt sted, og gennemvæd jorden, så kan de fleste planter og blomster holde i op til 8 dage uden vanding. Alliér dig med en nabo, hvis du skal væk i længere tid.

LÆS OGSÅ: Hvordan overlever dine krukkeplanter at være alene hjemme i ferien?

LÆS OGSÅ: Sådan gør du haven sommerferieklar

7. Bind klatrende planter op

Alle havens klatrende planter som blåregn, klematis og klatreroser vokser voldsomt om sommeren. Bind dem derfor løbende op, og før væksten i de retninger, du ønsker. Få fx blåregnen til at kravle langs et udhæng ved terrassen, eller klematissen til at kravle rundt på raftehegnet.

Bind de lange sommerskud, der hænger ud til siderne, ind til opbindingsstativet. Gør det løbende, mens skuddene er bløde, for så er det nemmere at få dem ind til siden. Brug altid blødt opbindingsmateriale som sejlgarn eller bomuldssnor - hvis du bruger metaltråd, kan det gnave ind i grenene og skade væksten.

Tjek og fjern stikkende grene på klatreroser, der hænger i vejen. 

LÆS OGSÅ: Kan klatreplanter skade facaden?

8. Lad vennerne høste, når du er på ferie

Har du en køkkenhave, men rejser væk på ferie, så alliér dig med nogle venner eller familiemedlemmer, der mod at få smagsprøver høster og ordner moderat i din køkkenhave. Få dem til at høste, lægge på køl og evt. spise de frugter og grøntsager, der bliver klar, mens du er væk.

LÆS OGSÅ: Køkkenhaven måned for måned

9. Efterså grøntsager i køkkenhaven

Efter høst af nogle af afgrøderne i køkkenhaven, er der plads til nye køkkenurter. Drys evt. 1 cm kompost ud og vend det rundt i de øverste 1 cm køkkenhavejord. Prikl' evt. porrer ud eller så nye hold af spinat, salat og radiser.

Efterså helst på kølige dage, hvor frøene bedst spirer. Undgå at prikle og så grøntsager på kraftige, varme sommerdage

LÆS OGSÅ: 10 nemme afgrøder til køkkenhaven 

10. Slå plænen 2 gange efter ferien

Når du kommer hjem efter flere ugers ferie, er græsset blevet højt. Slå plænen første gang med en klippehøjde på ca. 5 cm. Slå dernæst græsplænen på tværs af første klipning til en klippehøjde på ca. 2-2,5 cm, da højt græs kan være vanskeligt at klippe pænt i én klipning. En rotorklipper er bedst til langt græs, men en almindelig græsslåmaskine kan også bruges.

LÆS OGSÅ: Dét skal du gøre i haven efter sommerferien

Sådan gør du haven sommerferieklar


Få styr på de vigtigste opgaver i dit hus og have

Det er vigtigt at holde styr på, hvilke opgaver du skal lave i hus og have, så du undgår besvær og store ekstra-regninger. Med Bolius’ app Husets Kalender kan du nemt holde overblikket.

Hver måned har vores fageksperter udvalgt 3-6 vigtige opgaver. Vi viser dig, hvordan du løser dem, og hvor vigtige de er – og så er appen endda gratis og reklamefri.

Download appen i dag, og gør dit liv som boligejer nemmere.

Bolius - et helejet Realdania selskab