Nogle dele af boligens facade har brug for løbende at blive malet, plejet eller renset for at kunne bevare sin modstandskraft over for vejr og vind.

Men der er også flere dele, som du fint kan overlade til sig selv uden at få dårlig samvittighed – medmindre der direkte opstår en skade på dem, fx på grund af bevægelser i undergrunden, langvarig tørke eller en hård bold, der ødelægger noget, som kræver en reparation.

Som udgangspunkt behøver du bl.a. ikke vedligeholde disse dele:

1. Mos og alger på taget

Mos, lav og alger kan sætte sig på taget, og nogle synes måske ikke, at det er så kønt. Men faktisk skal mange tage bare have lov til at være i fred, da der er risiko for, at de bliver ødelagt, hvis du begynder at rense dem. Det gælder bl.a. tage af naturskifer, metaltage af zink og kobber og tage af betontegl med undertag. 

Hvis en tagsten ryger af dit tag, eller der på andre måder opstår skader, fx i samlingerne, skal det dog repareres hurtigst muligt.
 

2. Murstensvægge

En almindelig rå murstensvæg skal du som udgangspunkt ikke gøre noget ved. Der kan opstå revner i sten og mørtel, fx på grund af hård frost, som kræver en reparation. Revnerne bør udbedres, men det er ikke noget, som kræver en akut reparation, da fugten, som trænger ind gennem revnerne, ofte godt kan komme ud igen.

3. Vinduesglas

Det er selvfølgelig rart at kunne se ud ad sine vinduer – men hvis du ikke lige får pudset dem, skal du ikke være nervøs for, at glassets holdbarhed svækkes eller de går i stykker.

4. Vinduesrammer af plast eller aluminium

Mange har vinduesrammer, hvor der er aluminium eller plastik udvendigt og træ indvendigt. Her kan det være fint at gøre dem rene med en klud, men det er udelukkende for syns skyld. Faktisk er alu-vinduer nærmest umulige at reparere, men aluminiumsprofilerne kan udskiftes, hvis de fx bliver bulede. 
 

5. Sålbænke

Sålbænke sørger for, at vandet fra dit vindue ikke rammer facadebeklædningen. De er ofte af skifer eller metal og klarer sig udmærket i dit fravær. Hvis de er af murværk, kan de få brug for lidt ny mørtel.