Billedserie: 'Allan satte selv solceller på taget og sparede 20.000'

Fakta om Allan Kofods solceller

Antal paneler: 16 stk.

Areal: 26 m2

Type: 245 Wp med diodestyring

Principiel maxproduktion: 3.920 kWp

Forventet årsproduktion: 3.500 kWh (på vestvendt tag)

Anskaffelsespris: 64.000 kr. inkl. tilslutning

I sommeren 2012 besluttede Allan Kofod og hans hustru at lægge solceller på taget.

Frederikssund-parret havde rede penge på kontoen, og da sønnen var ved at flytte hjemmefra, ville et solcelleanlæg med en årsproduktion på 3.500 kilowatt-timer i store træk kunne dække deres fremtidige elforbrug. Det gjorde anlægget til en rigtig god investering.

Ikke svært at montere solceller selv

Men i stedet for at bestille en færdigmonteret løsning, besluttede den selvstændige arbejdsmiljøkonsulent at klare opgaven selv.

– Det besluttede jeg dels med udgangspunkt i min tidligere håndværksbaggrund, dels efter inspiration fra en del bygningshåndværkere, som jeg gennem mit arbejde har kontakt til. På dén led blev jeg ret hurtigt overbevist om, at det ikke ville være særlig besværligt selv at sætte solceller op, tilføjer han.

Kommunal tilladelse til solcelleanlæg

Først fik Allan Kofod en god ven til at regne på, om taget kunne holde til installationen.

Derefter bad han kommunen om tilladelse til at montere solceller på huset – hvilket de gav lov uden videre. Dog med den anbefaling, at solcellepanelerne blev tilpasset husets farver og proportioner, og at de var med antirefleksbehandlet eller mat glas.

Endelig bestilte han panelerne hjem fra en leverandør, han kender rigtig godt, satte et egnet stillads op og gik i gang med monteringen.

LÆS OGSÅ: Sådan styrer du udenom dårlige solceller

Husk sikringslinen!

Allan Kofod anvendte sikringsline, da solcellepanelerne skulle monteres på taget.

– Taget har en hældning på 34 grader, hvilket jo medfører en vis risiko for at miste fodfæste. Men det er jo – under alle omstændigheder – en utroligt god idé med sikringsline ved tagarbejde af den art. Meget kan jo gå rigtig galt deroppe - det ser jeg desværre tit i embeds medfør, konstaterer Allan Kofod.

LÆS OGSÅ: Personsikkerhed ved gør det selv-arbejde

Autoriseret installatør skal tilslutte solcelleanlæg

Undervejs fæstnede han panelerne til lægter og spær, hvor det var muligt. Ca. halvdelen af boltene passede dog ikke med spærafstanden, så her måtte han skrue rigler fast bag lægterne som understøttelse og skrue boltene i dér.

– Overordnet var det dog temmelig enkelt arbejde. Samlet tog det mig ca. to en halv effektiv arbejdsdag at få hele anlægget på plads og trække ledninger ned til inverteren. Faktisk havde jeg først brug for professionel bistand, da anlægget skulle sluttes til elnettet - her er det er jo et lovkrav, at en autoriseret montør foretager tilslutningen, siger Allan Kofod.

LÆS OGSÅ: Solceller

Så meget strøm giver solcellerne

Den samlede pris for anlægget og tilslutningen blev 64.000 kroner. Det svarer – anslår Allan Kofod – til cirka 20.000 kr. mindre, end hvad det ville have kostet at købe en løsning, hvor alt blev sat op.

– Så regner vi det aktuelle håndværkerfradrag med, har jeg altså sparet cirka 15.000 kr. Men det er da også værd at tage med for et par dages arbejde i ferietiden, mener han.

3 måneder efter glæder han sig over, at solcellerne allerede har produceret over 1.000 kilowatt-timer – svarende til en gevinst på over 2.000 kr. Samtidig har han sat luftvarmepumpe op i kælderen og suppleret gasvandvarmeren med en eldreven model for at drage maksimal nytte af den billige strøm.

LÆS OGSÅ: Solceller – kan du nå at få dem, før støtten bliver mindre?

Så meget sparer Allan på solceller

– Faktisk sparer vi i sommerperioden over 25 kr. dagligt på gas, så vores reelle besparelse på energiregningen bliver muligvis større end de 7.000 kr., vi har kalkuleret med. Så det bliver spændende at se, hvor længe vi kan køre uden at tænde for gassen.

- Muligvis kommer vi endda helt op på at skære 8.000-10.000 kr. af den årlige, samlede energiregning. Men det ved jeg selvfølgelig ikke med sikkerhed, før anlægget har kørt et par år, konstaterer Allan Kofod.

– Endelig er der jo en utroligt stor tilfredsstillelse at blive mere eller mindre selvforsynende med energi. Endda ved hjælp af et anlæg, som jeg selv har monteret og kender til bunds, siger han.

LÆS OGSÅ: 7 gode råd, før du køber solceller

Videncentret Bolius-rådgiver: Pas på sikkerhed og garanti ved selvmontage

Hvis du har hænderne rigtigt skruet på og har forstand på det, kan du godt montere solceller selv - en autoriseret elinstallatør skal dog kontrollere og tilslutte anlægget til sidst. Men det er flere ting, du skal være opmærksom på, råder energikonsulent og Videncentret Bolius-rådgiver Morten Mathiasen.

– Det lyder umiddelbart som et fornuftigt projekt, Allan Kofod har gennemført, og det virker heller ikke helt skævt, at der er sparet ca. 20.000 kr. på montagen. Min eneste virkelige anke er, at han rent garantimæssigt er svagere stillet, end hvis han havde bestilt anlæg og montering samme sted, siger Morten Mathiasen.

Tjek, at solceller overholder kommunens krav

– For skulle der opstå problemer, kan han i værste fald risikere, at leverandøren prøver at slippe uden om produkt- eller ydelsesgarantien ved at henvise til forkert montering. Så her er det vigtigt at have virkelig tillid til leverandøren – hvilket han jo også siger, at han har.

- Du skal også være sikker på, at du opfylder kommunens krav – eksempelvis, at solcellerne ikke reflekterer til gene for naboerne.

Kan taget bære solceller?

- Forankringen af solceller er meget vigtig for at sikre, at solcellerne ikke blæser af, eller falder på grund af for meget snelast. Man skal også være sikker på, at taget kan holde til, at der ligger solceller ovenpå.

LÆS OGSÅ: Pas på: Solceller kan ødelægge dit tag

– Det er potentielt temmelig farligt at arbejde på taget, og Allan Kofods pointe med sikkerhedslinen er ekstremt vigtig.

Pas på strømmen, hvis du monterer solcelleanlæg

- Den eltekniske sikkerhed er også vigtig. Man skal fx holde nallerne langt fra uisolerede kabelender og stik på panelerne, når solen skinner. For i nogle tilfælde kan de opbygge en spænding på op til tusind volt. Det er den slags, man kan komme meget alvorligt til skade af, advarer Morten Mathiasen og understreger, at det ikke er et gør det selv-arbejde, som almindelige mennesker bør give sig i kast med.

Solcelleanlæg skal monteres korrekt

– Men med alle disse forbehold in mente, er der for så vidt intet galt i at montere solcelleanlæg på eget tag. Navnlig ikke, hvis der er tale om anlæg i én flade som Allans. Ellers risikerer man, at eksempelvis skygger på én del af anlægget trækker produktionen i resten af anlægget ned, hvis det ikke er monteret pinligt korrekt.