
Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
Energikrisen har fået flere danskere til at holde igen med både at tænde både den udendørs belysning og de indendørs julelys.
Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Videncenteret Bolius i december 2022.
45 % siger, at de i mindre omfang end sidste år eller slet ikke i år vil bruge udendørs belysning og/eller indendørs elektriske julelys.
Vi sparer på lys for at sende et signal. Og det er der sandsynligvis to hovedforklaringer på, siger Tine Sode, fagekspert i Videncentret Bolius.
- Jeg tror, hovedårsagen til, at nogle skruer ned for udendørsbelysningen i år, er, at det sender et signal om, at de er klar over energikrisen, og at de gerne vil være fælles om at passe på den energi, vi har. Når man vælger at have mindre lys tændt, så sender det et bestemt signal til resten af vejen, og dem der kommer forbi.
- For nogle betyder prisen også noget, særligt fordi folk er usikre på, hvor meget det egentlig koster dem, at have udendørs lys tændt. De gamle halogenpærer koster jo 6-18 gange så meget i strøm som LED-pærer, og det kan være svært at se, hvilken type, man har. Derfor er mange nok i tvivl om, hvor mange penge, de bruger, og så skruer man ned for udendørslyset.
Derfor sparer vi (ikke) på udendørs belysning i år
Vi har spurgt tre danskere, hvorfor de har valgt at spare eller ikke spare på udendørsbelysningen denne vinter:
- Vi har valgt alt julelys fra i år, undtagen en lille snemand. Vi har valgt det fra for ikke at bruge unødvendig strøm, og håbede, at andre ville gøre det samme.
- Jonas Brandt, Middelfart
- Vi har halveret vores julebelysning i år. Det har været et stort diskussionsemne herhjemme, og vi har været i tvivl og uenige om, hvor meget vi skal have op. Jeg har været pro julelys, det hører sig til, synes jeg, og vi sparer så mange andre steder herhjemme. Min kæreste har derimod været meget imod julelys, han synes ikke, det er nødvendigt. Jeg undersøgte prisen hos dem, der sælger julelys, de havde beregnere, og det kostede faktisk ikke så meget. Sammenlagt var det ca. 150 kr. denne december.
- Men vi besluttede, at vi ikke vil have en masse julelys, når der er en forsyningskrise, og der måske er en belastning på energinettet. Så vi endte med et kompromis, hvor vi har en kæde på halvdelen af huset, og nogle hængepile med lys i en krukke. Ved den anden side af huset, som vender ud mod naboen, har vi ikke noget. Desuden har vi slukket de udendørsspots ved indgangspartiet, som plejer at være tændt, og forkortet vores timer på alt andet udendørslys med en time i hver ende.
- Marc Hagberg, Greve
- Vi har ikke minimeret vores udendørs julebelysning i år, vi kører med det samme som sidste år. Det er ikke med oplyste rensdyr og julemænd, men lidt julebelysning på træer og vores juletræ i haven. Jeg tror ikke, det er den store udgift, når det er LED. Det er lidt juleglæde. Vi er opmærksomme på energikrisen, men det er ikke her, vi tror, vi kan gøre en forskel. Traditionen tro slukker vi det hele i januar.
- Cecilia Honores Møller, Randers
Så meget koster det at have en LED-lyskæde tændt
Du kan spare strøm ved at slukke for de udendørs lamper og på indendørs og udendørs lyskæder. LED-lyskæder bruger dog forholdsvist lidt strøm. Prisen for at have en lyskæde på 5 watt tændt døgnet rundt i 3 måneder er 31 kr. med en elpris på 2,85 kr. pr. kWh (gennemsnitspris november 2022).
Hvordan kan jeg spare på udendørs belysning?
- Brug bevægelsessensor til dine udendørs lamper.
- Brug en tidsindstillet føler.
- Minimer evt. udendørs belysning, hvis du har meget.
Brug mindre strøm – brug bevægelsessensor eller timer
En udendørs lampe koster lidt mere at have tændt – hvis den er tændt 11,8 timer i døgnet året rundt, koster det - med en elpris på 2,85 kr. pr. kWh (gennemsnitspris november 2022) -
henholdsvis 86, 123, 368 og 491 kr. alt efter, om det er en LED-pære på 7 watt, en sparepære på 10 watt, en halogenpære på 30 watt eller en glødepære på 40 watt.
Det er dog muligt at spare på strømmen uden at slukke lysene helt. Hvis du sætter en timer på din lyskæde, eller en bevægelsessensor eller tidsindstillet føler på dine udendørs lys, så de er tændt i kortere tid, kan du begrænse forbruget. Desuden kan du skifte til LED-pærer, hvis du ikke allerede har det.
Så mange har udendørs belysning
- Udendørs belysning: 42 %
- Udendørs belysning, der tændes manuelt: 35 %
- Udendørs belysning med timer: 25 %
- Udendørs belysning med lysføler: 9 %
- Har ikke udendørs belysning: 15 %
- Ved ikke: 2 %
Kilde: YouGov-undersøgelse for Videncentret Bolius, december 2022
Ingen udendørs belysning øger risiko for indbrud
Selv om du sparer på strømmen ved at slukke helt for de udendørs lamper, kan der også være ulemper ved det. Mindre udendørslys i de mørke timer kan ifølge Bo trygt, give problemer med en faldende følelse af tryghed og et stigende antal indbrud. Det mest effektive tiltag mod indbrud er at installere sensorstyret, udendørs belysning, for indbrudstyve ønsker absolut ikke at blive set, når de nærmer sig din bolig.
Det bør man tage med i sine overvejelser, inden man slukker for alt lyser, anbefaler Tine R. Sode.
- Man bør ikke spare på den sensorstyrede udendørs belysning, hvor lyset tændes ved bevægelse. Det har en stor præventiv effekt i forhold til indbrud. Vælger man desuden LED-pærer i sine udendørs lamper, så er det ikke meget strøm, lamperne bruger, siger Tine R. Sode.